Rulík jde do třetího semifinále v řadě proti Třinci: Oceláři si jedou svoji linii

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Rulík jde do třetího semifinále v řadě proti Třinci: Oceláři si jedou svoji linii
Radim Rulík v minulých dvou sezonách vedl v semifinále proti Třinci Mladou Boleslav, tentokrát Pardubice.
Radim Rulík v minulých dvou sezonách vedl v semifinále proti Třinci Mladou Boleslav, tentokrát Pardubice.Profimedia
Ve třetí extraligové sezoně za sebou povede Radim Rulík (57) svůj tým do bitvy v semifinále play off. A přestože před tímto ročníkem změnil působiště a místo Mladé Boleslavi trénuje hokejisty Pardubic, do třetice se bude snažit vyzrát na stejného soupeře –⁠ Třinec. Ve středečním rozhovoru s novináři vyzdvihl ostřílený kouč velkou sílu obhájce titulu, který podle něho jede znovu v zajetých kolejích.

Základní část byla v podání Třince místy nepřesvědčivá, podle šéfa týmu vítěze základní části už je ale zase vše při starém. A Východočeši budou čelit mimořádně silnému protivníkovi.

"Úplně nesouhlasím s hlasy o tom, jak si to tam bude postupně sedat, které dříve zazněly. Zrovna jsem se díval na materiály, které jsem měl z prvního semifinále proti Třinci dva roky zpátky. Oproti sestavě, kterou mají nyní, se změnili čtyři útočníci a čtyři beci, což nevidím jako úplně markantní zásah, když hraje dvanáct útočníků. U beků se to změnilo malinko víc, to ano, ale i gólmani jsou nějakou dobu stejní. Oceláři jdou pořád v té linii, kterou si nastavili," pravil Rulík.

Defenziva, přesilovky, obětavost

"A ty změny, i když třeba došlo k nějakým obměnám, přinesly příchody zase dalších kvalitních hokejistů. Tu linii si tam jedou dál. Je jasné, že po třech titulech za sebou to není vůbec jednoduché, ale zase se s tím popasovali úplně skvěle."

Ve čtvrtfinále si Dynamo poradilo s Olomoucí 4:0 na zápasy i díky sedmi bodům Davida Ciencialy.
Ve čtvrtfinále si Dynamo poradilo s Olomoucí 4:0 na zápasy i díky sedmi bodům Davida Ciencialy.@HCPCE

Série s Olomoucí byla pro jeho tým dobrou prověrkou s ohledem na velkou zarputilost soupeře, kterou Třinečtí naplno ukázali ve čtvrtfinále proti Spartě. S tou prohrávali v sérii 1:2, ale nakonec zvítězili 4:2. "To ano, ale já si myslím, že soupeři hráli proti nám už v základní části maximálně obětavě. To je prvek, s nímž jsme se museli popasovat už dříve. Teď je to zase o level výš a myslím, že s Třincem se to zase o něco posune. My to víme a musíme se stejným způsobem prezentovat i my," zdůraznil Rulík.

I po stránce kvality hráčského kádru je zřejmé, že Třinečtí jsou oproti Hanákům kolosem. "Olomouc měla dobré hráče a podala velice kvalitní výkon, ale Třinec je ještě silnější. Hráči slovenského nároďáku, stejně tak ti, co mohou hrát za český. Ten jejich systém každý zná. Je to defenzivní systém s výbornou přesilovkou a velkou obětavostí."

Ze soupeře je parťák

Výčet předností a silných zbraní Slezanů však záhy ještě rozšířil. "Třinec hraje výbornou defenzivu, hrají výborně střední pásmo, takovou tu past, kdy čekají na soupeře a své šance. A když se jim pak ty šance naskytnou, tak mají jak v útočném pásmu, tak i na ty protiútoky výborné hráče po stránce zkušeností i kvality. Tím pádem mají i výbornou přesilovku, protože tu bez kvalitních hráčů dobře nesehrajete."

Minulá dvě semifinále Rulík ještě coby kouč Boleslavi s Třincem prohrál, jak si povede letos?
Minulá dvě semifinále Rulík ještě coby kouč Boleslavi s Třincem prohrál, jak si povede letos?@HCPCE

S Bruslaři dvakrát neuspěl, Mladoboleslavští prohráli 3:4 a loni 0:4 na zápasy. Tentokrát však bude mít na své straně vedle nabitého kádru i asistenta Marka Zadinu, jenž byl v minulých pěti sezonách pravou rukou předchozího šéfa třinecké střídačky Václava Varadi.

"Marek je pro mě důležitý nejen v této sérii, ale celkově. Je to výborný parťák i trenér, ale to nechci vůbec žádným způsobem opomíjet Ríšu (Krále), to jen že se ptáte na Marka. Jeho trenérský vklad je důležitý, je to velká pomoc pro celý tým. Poslední dvě semifinále jsem byl na střídačce týmu, který hrál také proti Třinci. A Marek byl mým soupeřem. Teď jsme na jedné střídačce a jdeme proti takhle silnému mužstvu," konstatoval Rulík.

Věčně nespokojený trenér

Lze předpokládat, že všechny zápasy série se odehrají před vyprodaným publikem. Na východě Čech to znamená návštěvy přesahující deset tisíc diváků. Zkušený kouč však podle svých slov atmosféru tolik nevnímá. "Jde to trošku kolem mě, jak se snažím soustředit na zápas a jeho vývoj. Samozřejmě ale pro ty kluky je to trochu jiné. Když se třeba usadíme v pásmu, dostáváme soupeře pod tlak a lidé se přidají, to jsou momenty, které hráče neskutečně nabudí."

Pardubice se budou v sérii opět moci opřít i o podporu fanoušků.
Pardubice se budou v sérii opět moci opřít i o podporu fanoušků.@HCPCE

Program před startem série má tým daný bez ohledu na soupeře. "Máme naplánované tréninky, už víme i soupeře, tak to v tom tréninku můžeme maličko uzpůsobit, ale jinak se zaměřujeme hlavně na sebe. Víme, o koho jde, ten trénink se malinko upraví, ale vycházíme z vlastní hry, která zůstává stejná."

A co by si přál ještě zlepšit v porovnání se čtvrtfinálovým vystoupením proti Hanákům, které hokejisté Dynama vyřadili 4:0 na zápasy? "Já jsem věčně nespokojený trenér," pousmál se Rulík. "Vždycky se tam najde něco, co není z mého pohledu úplně tak, jak by mělo být," dodal.