Izraelští basketbalisté na úvod ME přetlačili Finy, Řekové porazili Chorvatsko

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Izraelští basketbalisté na úvod ME přetlačili Finy, Řekové porazili Chorvatsko

Izraelští basketbalisté na úvod ME přetlačili Finy, Řekové porazili Chorvatsko
Izraelští basketbalisté na úvod ME přetlačili Finy, Řekové porazili ChorvatskoProfimedia
Boje v pražské skupině D na basketbalovém mistrovství Evropy začaly vítězstvím Izraele nad Finskem 89:87 po prodloužení. Seveřanům, kteří jako zatím jediný evropský tým mají už jistou účast na mistrovství světa v příštím roce, nepomohl k úspěchu ani skvělý výkon hvězdného Lauriho Markkanena (25); pivot Clevelandu nastřílel 33 bodů včetně tří trojek a doskočil 12 míčů. Sobotní soupeři českého týmu Srbové ve večerním utkání potvrdili roli favorita proti Nizozemsku a zvítězili 100:76.

Izraelský tým dovedl k výhře další hráč NBA Deni Avdija, autor 23 bodů a 15 doskoků. Byl to právě křídelní hráč Washingtonu, který svou třetí trojkou v utkání vyrovnal v poslední minutě normální hrací doby na 79:79. Izraelci tříbodovým košem otevřeli i dodatečnou pětiminutovku a už před sebe soupeře nepustili. Markkanen sice pěti body za sebou dokázal ještě vyrovnat na 84:84, jenže odpověď měl opět Avdija.

Srbští spolufavorité turnaje s Nizozemci ani jednou neprohrávali, měli pět hráčů s dvojciferným bodovým příspěvkem a hvězdný Nikola Jokič jako nejlepší střelec týmu zaznamenal 19 bodů. Vedle dvojnásobného držitele ocenění MVP pro nejlepšího hráče NBA a hvězdy Denveru patřil k lídrům i rozehrávač euroligového šampiona Anadolu Efes Vasilije Micič s 15 body a 12 asistencemi. Nizozemce táhl špílmachr Worthy de Jong, který trefil šest trojek a nastřílel 28 bodů.

Ve skupině C v Miláně Řekové pod vedením superstar Janise Antetokounmpa porazili Chorvatsko 89:85. Nejužitečnější hráč NBA z let 2019 a 2020 a hvězdný hráč Milwaukee nastřílel 27 bodů, doskočil 11 míčů a přidal šest asistencí, bodově se mu ze spoluhráčů vyrovnal i americký rodák a autor pěti trojek Tyler Dorsey, rozehrávač Dallasu.

Jejich tým vedl ve druhé čtvrtině až o 19 bodů, ale Chorvaté se ještě dokázali přiblížit až na dva, jenže to bylo ze strany týmu kolem rozehrávače Utahu Bojana Bogdanoviče maximum. Střeleckým lídrem Chorvatů byl s 23 body a pěti tříbodovými koši naturalizovaný Američan Jaleen Smith, Bogdanovič přidal 19.

Ukrajina vstoupila do turnaje drtivým vítězstvím 91:60 nad Brity. Nejlepším střelcem zápasu byl se 17 body hráč Toronta v NBA Svjatoslav Michajljuk, autor pěti trojek. Podle očekávání zvítězili také Italové nad Estonskem (83:62).

Program EuroBasketu

Základní skupiny EuroBasketu