Jako Eriksen. Blind i na šampionátu hraje s implantovaným defibrilátorem

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Jako Eriksen. Blind i na šampionátu hraje s implantovaným defibrilátorem
Jako Eriksen. Blind i na šampionátu hraje s implantovaným defibrilátorem
Jako Eriksen. Blind i na šampionátu hraje s implantovaným defibrilátoremProfimedia
Nizozemský fotbalista Daley Blind (32) se svými spoluhráči zkusí v pátečním čtvrtfinále mistrovství světa vyřadit Argentinu s hvězdným kapitánem Lionelem Messim (35). Krajní obránce Ajaxu Amsterodam patří k oporám Oranjes i přesto, že má kvůli srdečním problémům voperovaný kardioverter-defibrilátor.

Závažný zdravotní problém lékaři u Blinda odhalili před třemi lety po zápase Ligy mistrů mezi Ajaxem a Valencií. Bývalý hráč Manchesteru United si během utkání stěžoval na závratě a vyšetření ukázalo, že má potíže se srdcem. Lékaři pak Blindovi implantovali kardioverter-defibrilátor, který sleduje a v případě potřeby reguluje srdeční rytmus. Podobné zařízení pomáhá například dánskému záložníkovi Christianu Eriksenovi po jeho kolapsu na loňském Euru.

Lékaři Blindovi návrat k fotbalu rozmlouvali. "Každý se na mě díval se strachem v očích," vzpomínal v emotivním dokumentu, zveřejněném těsně před začátkem šampionátu v Kataru.

Blindův osmifinálový gól do sítě USA
Blindův osmifinálový gól do sítě USAOpta by Stats Perform / Reuters

Hodně mu pomohl otec Danny, jenž působí u nizozemské reprezentace jako asistent hlavního kouče Louise van Gaala. "Na jeho reakci nikdy nezapomenu. Zůstal tak stoicky klidný. Nevzdával se a pořád se ptal lékařů, jestli mám i další možnosti. To mi dávalo naději," řekl Blind.

Amsterdamský rodák začal s mužstvem Ajaxu znovu trénovat na konci ledna 2020. Osm měsíců po operaci ale Blind zažil další nepříjemné chvíle, když se na hřišti jeho kardioverter-defibrilátor vypnul. Z trávníku ale odešel po svých a krátce nato dostal opět zelenou k návratu k fotbalu.

"Máte to v hlavě každý den. Hned, jak vstanete, při každé činnosti. Až po roce jsem šel do zápasu s tím, aniž bych na to myslel. Měl jsem takovou radost, že jsem hned musel zavolal tátovi, abych mu to řekl."

Sestřih zápasu Nizozemsko – USA
Livesport

Na MS ve čtyřech duelech Nizozemska nechyběl ani minutu. Zazářil v sobotním osmifinále s USA, ve kterém pomohl k výhře 3:1 gólem a asistencí. Proti Argentině si může připsat 99. utkání za národní tým.

"Cítím se výborně a fit. Můžu dělat všechno jako normální lidé. Občas zajdu na kontrolu, ale dokud budu mít stejný zápal, chci z toho vytěžit maximum," dodal bronzový medailista z mistrovství světa 2014.