Kapitán Hruban před ME: Teď se bude lámat chleba, do turnaje jdeme s jiným nastavením

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Kapitán Hruban před ME: Teď se bude lámat chleba, do turnaje jdeme s jiným nastavením

Vojtěch Hruban se těší na atmosféru v O2 areně.
Vojtěch Hruban se těší na atmosféru v O2 areně.Profimedia
Čeští basketbalisté podle kapitána Vojtěcha Hrubana (33) hodí za hlavu poslední čtyři porážky včetně sobotního nezdaru v kvalifikaci mistrovství světa v Chomutově proti Maďarsku a do evropského šampionátu v pražské O2 areně půjdou natěšení na vysněný turnaj. Chmurnou náladu po sobotní výrazné komplikaci v boji o světový šampionát se postupně podle Hrubana povedlo zahnat a tým se soustředí na nejbližší výzvy.

"Já si myslím, že se to podařilo. Nálada nebyla nějak špatná. Je vždycky dobře si trošku vyříkat, co je potřeba. Byli jsme na guláši a tataráku, takže klasika. Posedět a vyčistit si hlavu. Myslím, že do turnaje půjdeme s úplně jiným nastavením. Všichni víme, že teď se bude lámat chleba," řekl dnes novinářům Hruban.

Při společném setkání neměl k mužstvu žádný proslov. "Ani jsem nic moc neřekl, nebyla moc příležitost nějakých velkých proslovů. Něco říkal Saty, kterého jsme včera viděli. Byl se na nás taky podívat. Já si to asi nechám až na později před zápasy. Mám něco připraveného, ale ještě jsem to nevytáhnul," prohlásil Hruban.

Jako celý tým čeká, jak to se zraněným kotníkem Satoranského dopadne. "Chce hrát, dělá pro to maximum. Myslím, že se rozhodne během příštích pár dnů," uvedl Hruban. Podle něj je nejistou účast českého lídra třeba brát jako realitu. "Tak to někdy samozřejmě chodí. I kdyby Saty nehrál, tak se okolo týmu bude nějak pohybovat. Bude chtít být toho součástí. Uvidíme, jestli bude součástí na hřišti nebo mimo. Ale každopádně si nemyslím, že by koukal doma z gauče."

V pondělí měl český tým jako první možnost si zatrénovat v nachystané O2 areně, o dva dny dříve před ostatními účastníky pražské skupiny. "Hala je super. Najednou je to samozřejmě hrozně reálné. O2 arena, samolepky, všechno okolo už se strašně blíží mistrovství, takže jsme rádi, že už tady můžeme trénovat a už to máme za pár, protože jsme na to samozřejmě čekali celé léto," prohlásil Hruban.

Pozitivem jsou návraty

Pozitivem pro tým kouče Ronena Ginzburga byly pondělní návraty Jaromíra Bohačíka po nemoci a Víta Krejčího po zranění. "Měli jsme spoustu problémů tohle léto, ať už to byly různé sestavy, zranění, blbé virózy. Teď jsme rádi, že jsme najednou zase skoro komplet a můžeme do toho jít naplno a s čistou hlavou, protože to bylo potřeba," konstatoval Hruban.

Natěšení na domácí část kontinentálního šampionátu je podle něj velké. "Samozřejmě je to úplně něco jiného. Na mistrovství Evropy už jsme párkrát byli, ale tohle domácí je hrozně speciální ve spoustě věcí. My jsme hrozně rádi, že už to konečně přišlo, protože jsme na to čekali iks let a můžeme se konečně ponořit do té atmosféry," řekl Hruban.

Při velkých akcích v libeňské hale v předešlých letech si nedovedl představit, že se tam s basketbalovou reprezentací na tak velkém turnaji představí. "Říkal jsem si to vždycky, ale nějak mi to nepřišlo nikdy moc reálné. O to hezčí to je," dodal Hruban.