Kilde i se zlomeninou v zápěstí zopakoval loňský triumf v Kitzbühelu, druhý veterán Clarey

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Kilde i se zlomeninou v zápěstí zopakoval loňský triumf v Kitzbühelu, druhý veterán Clarey

Aleksander Aamodt Kilde byl v Kitzbühlu nejlepší.
Aleksander Aamodt Kilde byl v Kitzbühlu nejlepší.AFP
Norský favorit Aleksander Aamodt Kilde (30) vyhrál i s poraněnou rukou stejně jako loni sjezd v Kitzbühelu. Sedmý triumf v sezoně Světového poháru a pátý v královské rychlostní disciplíně vybojoval s výrazným náskokem 67 setin sekundy před francouzským veteránem Johanem Clareym (42), kterému opět uniklo první vítězství v kariéře.

Třetí skončil Američan Travis Ganong s odstupem 95 setin. Rakušan Vincent Kriechmayr, který vyhrál v pátek první sjezd na Hahnenkammu, byl pátý. Šestnáctým místem se rozloučil s lyžováním olympijský vítěz a mistr světa Švýcar Beat Feuz, který si do Kitzbühelu naplánoval poslední závod kariéry.

Kilde si dojel pro dvacáté vítězství ve Světovém poháru dva dny poté, co si v závěrečném tréninku zlomil zápěstní kůstku. Spravil si chuť po pátečním závodu, v němž v závěru chyboval a obsadil až 16. místo. "Dneska jsem se cítil dobře a nic mě nebolelo. Je to jen trochu náročné na hlavu," uvedl třicetiletý Nor.

Navzdory noční sněhové nadílce se organizátorům povedlo upravit trať tak, že ji nemuseli zkrátit. Závod se jel za sněžení a zhoršené viditelnosti. "V tom počasí to bylo obtížné," připustil Kilde, který startoval s číslem 14.

S dvanáctkou jel Clarey a jen chvíli mohl živit naději na premiérový triumf ve Světovém poháru, který by vybojoval ve 42 letech a 14 dnech jako nejstarší lyžař v historii.

Náročný závod vynechal lídr celkového pořadí Světového poháru Marco Odermatt, který v pátek málem upadl. Švýcarský univerzál má stále před druhým Kildem komfortní náskok 225 bodů. V hodnocení sjezdu zvýšil Nor své vedení na 156 bodů před Kriechmayrem.

Výsledky sjezdu v Kitzbühlu

Krátce před Rakušanovým startem dnes upadl Američan Jared Goldberg a závod byl přerušen na několik minut, během kterých trať lehce zapadala sněhem. "Když sněží, není přestávka nikdy ideální, ale Aleks zajel neuvěřitelně. Samozřejmě bych si přál, aby to měl bez toho přerušení, ale to k tomu patří," řekl Kriechmayr agentuře APA.

Ve zbylých třech závodech bude Kilde útočit na rekord Světového poháru. Šest sjezdů v jednom ročníku dokázali vyhrát jen Rakušané Franz Klammer (1976/77) a Stefan Eberharter (2001/02).

Za vítězství v Kitzbühelu získal 100.000 eur (2,4 milionu korun), nejvyšší prémii, která se ve Světovém poháru uděluje. Lyžařský svátek sledovalo na místě 45 tisíc lidí.