Konec série železného muže? Iňakiho Williamse z Bilbaa zřejmě čeká po 236 duelech pauza

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Konec série železného muže? Iňakiho Williamse z Bilbaa zřejmě čeká po 236 duelech pauza

Iňaki Williams zřejmě přeruší svou sérii bez vynechaného zápasu.
Iňaki Williams zřejmě přeruší svou sérii bez vynechaného zápasu.Profimedia
Když naposledy Iňaki Williams (28) chyběl v základní sestavě fotbalistů Bilbaa v zápase španělské La Ligy, psal se duben 2016, svět netušil nic o přicházející pandemii koronaviru a za Barcelonu válelo trio Suárez, Messi, Neymar. Od té doby nastoupil útočník ve 236 zápasech v řadě. Po více než šesti letech je jeho unikátní série v ohrožení: ghanský reprezentant totiž v pondělním zápase v Cádizu musel kvůli zranění střídat a nad jeho nedělním startem visí velký otazník.

Williams nikdy nenastoupil v dresu jiného týmu, přičemž už několik let patří mezi nepostradatelné články baskického klubu. Za dobu svého působení v Bilbau nastřílel úctyhodných 76 branek, což ho řadí na 19. místo klubových tabulek. Ačkoliv je dlouhodobě v hledáčku evropských velkoklubů, na rozdíl od svých předchůdců jako Fernando Llorente, Kepa, Ander Herrera nebo Javi Martínez z Athletiku nikdy neodešel.

Nálepka železného muže mu patří naprostým právem. Málokterý fotbalista zasáhne do všech zápasů v jedné sezoně, natož v šesti za sebou. Své by o tom mohli vyprávět věčně zranění Tomáš Rosický, Marco Reus nebo Ousmane Dembélé. Zvlášť pozoruhodná je proto série u Williamse, jenž nastupuje jako útočník a vedle konkurence musí odrážet i tvrdé zákroky obránců.

"Doktoři a fyzioterapeuté to nechápou. Říkají mi, že není možné, abych byl skutečný. Zvlášť v nynějším fotbale, kdy se hrají zápasy ve vysoké intenzitě každé tři dny. Děkuji rodičům za geny. Nevím, co přesně to je, ale něco ve mně je," usmívá se Williams.

Tabulka La Ligy

Nejdelší sérii bez přerušení drží v top pěti evropských ligách Sepp Maier. Bývalý gólman Bayernu Mnichov a německé reprezentace nechyběl v sestavě Bayernu neuvěřitelných 442 zápasů v řadě. Po dlouhých 13 let (1966-79) nepustil do brány nikoho jiného! V české lize je rekordmanem brněnský Rostislav Václavíček, jenž bez přerušení odehrál 280 utkání.

Nyní je však dlouhá řada zápasů Iňakiho Williamse v ohrožení. Pondělní duel 3. kola La Ligy pro něj začal skvěle, když se ve 24. minutě poprvé v sezoně prosadil a poslal svůj tým do vedení. Pak však neproměnil penaltu a zkraje druhé půle musel kvůli zranění pravého kotníku střídat. Přičemž se zdálo, že nejde o banální záležitost.

Svou šňůru už musel párkrát udržet navzdory bolestivým zraněním. "Hrál jsem pod prášky a tišícími injekcemi. Ve dvou sezonách jsem měl několik zápasů před koncem ročníku čtyři žluté karty, pátá by znamenala trest," vykládá.

To, zda fotbalový "Ironman" dostojí svému přízvisku a prodlouží svou sérii, nebo mu zranění nedovolí dál pokračovat, bude jasné nejpozději v neděli, kdy se Athletic na domácím hřišti utká s Espaňolem.