Krejčíková se Siniakovou jsou třetí rok po sobě ve finále Australian Open

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Krejčíková se Siniakovou jsou třetí rok po sobě ve finále Australian Open

Krejčíková se Siniakovou jsou třetí rok po sobě ve finále Australian Open
Krejčíková se Siniakovou jsou třetí rok po sobě ve finále Australian OpenProfimedia
Barbora Krejčíková (27) a Kateřina Siniaková (26) v Melbourne smetly 6:2, 6:2 ukrajinsko-rumunskou dvojici Marta Kosťuková a Elena-Gabriela Ruseová a třetí rok po sobě postoupily do finále Australian Open. O již sedmý grandslamový titul a premiérové obhájení triumfu se české favoritky utkají s japonským tandemem Šúko Aojamaová a Ena Šibaharová.

Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou po loňské životní sezoně, kterou zakončily se zápasovou bilancí 27:4 a už potřetí byly vyhlášeny Deblovým párem roku podle WTA i ITF, pokračují ve společné dominanci i v roce 2023.

Na Australian Open po úvodní třísetové výhře ztratily v následujících čtyřech zápasech dohromady již jen sedmnáct gamů. V pátek smetly 6:2, 6:2 překvapení turnaje Ukrajinku Martu Kosťukovou s Rumunkou Elenou-Gabrielou Ruseovou, které v osmifinále vyřadily jiný český pár Miriam Kolodziejová a Markéta Vondroušová.

Poté, co loni ovládly tři akce 'velké čtyřky' a na Roland Garros chyběly kvůli pozitivními testu Krejčíkové na Covid-19, vyhrály na grandslamech už 23 zápasů v řadě. V pátečním semifinále nastřílely 21 winnerů a udělaly jen 8 nevynucených chyb. O jediný servis přišla Siniaková až za stavu 5:2 a 5:1.

"Vždy se snažíme hrát perfektně. Je to náročné, ale myslím, že dnes se nám to povedlo a předvedly jsme velmi dobrý výkon. Jsme teď samozřejmě moc šťastné," pochvalovala si v pozápasovém rozhovoru v Margaret Court Areně Krejčíková, jež má ve sbírce i grandslamové trofeje ze dvouhry (French Open 2021) a smíšené čtyřhry (Australian Open 2019, 2020, 2021). 

Detail zápasu Krejčíková/Siniaková – Kosťuková/Ruseová 2:0

Krejčíková se Siniakovou startují na Australian Open šestým rokem po sobě a svůj výsledek dokázaly vždy o jedno kolo vylepšit. Po osmifinále 2018, čtvrtfinále 2019, semifinále 2020, finále 2021 a triumfu 2022 letos mohou vůbec poprvé v kariéře obhájit titul z předchozí sezony.

České tenistky mají ve sbírce 13 společných titulů včetně olympijského zlata, trofeje z Turnaje mistryň a šesti pohárů pro vítězky grandslamu ve čtyřhře žen (French Open 2018, Wimbledon 2018, French Open 2021, Australian Open 2022, Wimbledon 2022 a US Open 2022).

Už potřetí do finále jednoho grandslamu postoupili poprvé v kariéře, celkovou bilanci v nich mají 6-1. Jedinou porážku utrpěly předloni právě v Melbourne. 

Loni vyhrály Australian Open jako teprve druhý ryze český pár po Janě Novotné a Heleně Sukové (1990) a o sedm měsíců později na US Open zkompletovaly kariérní grandslam.

"Moc to pro nás znamená. Je úžasné být tady znovu ve finále. Jsem šťastná, že jsme dnes hrály tak dobře. Budeme se snažit předvést maximum i ve finále," řekla Siniaková.

V nedělním finále budou jejich soupeřkami Šúko Aojamaová a Ena Šibaharová. Společně proti Japonkám nastoupí poprvé, nicméně obě Češky už proti nim hrály a pokaždé prohrály – Siniaková po boku Kanaďanky Gabriely Dabrowské v Moskvě 2019 a Krejčíková po boku Tchajwansky Su-wei Hsieh v Abú Zabí 2021. Asiatky pak turnaj nakonec vždy ovládly.

Aojamaová se Šibaharovou v semifinále grandslamu uspěly na třetí pokus. V pátek v Melbourne porazily 6:2, 7:6 finalistky loňského Roland Garros a druhé nasazené Američanky Cori Gauffovou s Jessicou Pegulaovou a mohou se stát prvním ryze japonským párem, který vyhraje jakoukoliv čtyřhru na grandslamovém turnaji.

Vítězka 17 turnajů WTA ve čtyřhře Aojamaová je ve finále grandslamu poprvé. Šibaharová, jež získala všech 8 titulů právě s Aojamaovou, si v něm zahrála už loni ve smíšené čtyřhry na Roland Garros a společně s Nizozemcem Wesleym Koolhofem slavila triumf.

Aojamaová se Šibaharovou hrají první společný turnaj od loňského nezdaru právě v semifinále Australian Open. Spolu jsou ve finále podesáté v kariéře, přičemž osmkrát v řadě v něm neprohrály. Nejcennější trofej získaly na podniku WTA 1000 v Miami 2021.