Krejčíková se Siniakovou slaví na AO. Získaly sedmý grandslam, titul obhájily poprvé

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Krejčíková se Siniakovou slaví na AO. Získaly sedmý grandslam, titul obhájily poprvé

Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková vyhrály na grandslamech 24. zápas v řadě.
Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková vyhrály na grandslamech 24. zápas v řadě.Profimedia
Barbora Krejčíková (27) a Kateřina Siniaková (26) jako teprve čtvrtý pár v Open éře nenašly přemožitelky již na čtvrtém grandslamu po sobě a slaví celkově sedmý triumf na turnajích velké čtyřky. Ve finále Australian Open si poradily s Japonkami Šúko Aojamaovou a Enou Šibaharovou, vůbec poprvé v kariéře spolu obhájily titul a zařadily se mezi deblové legendy.

Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou po loňské životní sezoně, kterou zakončily se zápasovou bilancí 27:4 a už potřetí byly vyhlášeny Deblovým párem roku podle WTA i ITF, pokračují ve společné dominanci i v roce 2023.

Na Australian Open po úvodní třísetové výhře ztratily v následujících pěti zápasech dohromady již jen 24 gamů. Dnes přehrály 6:4, 6:3 Japonky Šúko Aojamaovou s Enou Šibaharovou a svou parádní bilanci ve finále grandslamů vylepšily na 7:1.

Nejvýše nasazené Češky vstoupily do obou setů brejkem. I když ve druhé sadě o náskok po ztrátě servisu nejlepší z hráček na kurtu Siniakové přišly a prohrávaly 2:3, náznak nadechnutí Japonek k obratu rázně utnuly. Bleskově získaly čtyři gamy v řadě a po hodině a půl mohly začít jásat. Fanouškům dnes nabídly 33 winnerů a dopustily se jen 10 nevynucených chyb.

Poté, co loni ovládly tři akce velké čtyřky a na Roland Garros chyběly kvůli pozitivními testu Krejčíkové na Covid-19, vyhrály na grandslamech už 24 zápasů v řadě a čtvrtým triumfem po sobě se zařadily mezi tenisové legendy.

Krejčíková s o půl roku mladší Siniakovou hrály na Australian Open šestým rokem po sobě a opět svůj výsledek dokázaly o něco vylepšit. Po osmifinále 2018, čtvrtfinále 2019, semifinále 2020, finále 2021 a triumfu 2022 letos vůbec poprvé obhájily společný titul z předchozí sezony.

České tenistky mají nyní ve sbírce 14 společných titulů včetně olympijského zlata, trofeje z Turnaje mistryň a sedmi pohárů pro vítězky grandslamu ve čtyřhře žen (French Open 2018, Wimbledon 2018, French Open 2021, Australian Open 2022, Wimbledon 2022, US Open 2022 a Australian Open 2023).

Vyhrát čtyřhřu žen na čtyřech grandslamech v řadě dokázaly jako teprve čtvrtá dvojice v Open éře. Vyrovnaly se sestrám Sereně a Venus Williamsovým (4) a zařadily se za Natašu Zverevovou s Gigi Fernándezovou (6) a legendární duo Martina Navrátilová s Pam Shriverovou (8).

V Open éře jsou pouze čtyři dvojice, které vyhrály více grandslamů v deblu žen: Virginie Ruanová Pascualová s Paulou Suárezovou (8), Serena s Venus Williamsovou (14), Nataša Zverevová s Gigi Fernándezovou (14) a Martina Navrátilová s Pam Shriverovou (20).

Ve více než stoleté historii grandslamů se dotáhly na osmé nejúspěšnější Rosemary Casalsovou s legendární Billie Jean Kingovou, které na přelomu amatérské a profesionální Open éry (1967 až 1974) získaly 7 titulů.

Detail zápasu Krejčíková/Siniaková – Aojamaová/Šibaharaová 2:0

"Chci poděkovat každému, kdo sem dnes přišel a podporoval nás. Jsme moc šťastné, že tu můžeme hrát v takto skvělé atmosféře. Chci poděkovat také Báře, byla to úžasná cesta a moc se těším na další turnaje. Je skvělé, že stále držíme spolu. Chci poděkovat také svému týmu a velké dík chci poslat také domů své rodině: Mami, to je pro tebe, mám vás všechny moc ráda," dodala Siniaková v češtině během slavnostního ceremoniálu.

"Katko, jsem ráda, že spolu hrajeme. Je to naše dlouhá společná cesta. Stále přicházíme na to, jak se zlepšovat a posouvat dál. Těším se na naše další společné zážitky," doplnila Krejčíková, jež má ve sbírce i grandslamové trofeje ze dvouhry (French Open 2021) a smíšené čtyřhry (Australian Open 2019, 2020, 2021).

Už potřetí hrály finále jednoho grandslamu poprvé v kariéře, jedinou porážku z osmi finálových duelů utrpěly předloni právě v Melbourne. Loni vyhrály Australian Open jako teprve druhý ryze český pár po Janě Novotné a Heleně Sukové (1990) a o sedm měsíců později na US Open zkompletovaly kariérní grandslam.

Žádná jiná česká dvojice dosud nevyhrála jeden grandslam dvakrát. Krejčíková se Siniakovou to dokázaly už Australian Open, French Open a ve Wimbledonu. V září na US Open tak teoreticky mohou zkompletovat jako čtvrtý pár v historii druhý kariérní grandslam.

Aojamaová se Šibaharovou spolu hrály poprvé po 12 měsících a hned si zahrály první společné finále grandslamu. Vítězka 17 turnajů WTA ve čtyřhře Aojamaová byla je ve finále grandslamu vůbec poprvé v kariéře, 24letá Šibaharová, jež získala všech 8 titulů právě s Aojamaovou, si v něm zahrála už loni ve smíšené čtyřhře na Roland Garros a společně s Nizozemcem Wesleym Koolhofem slavila triumf.

Sympatické japonské tenistky hrály finále podesáté v kariéře a dnes utrpěly první porážky po předchozí sérii osmi vítězství. Nejcennější trofej získaly na podniku WTA 1000 v Miami 2021.