Krejčíková a Kvitová zahájily Wimbledon vítězně, končí Muchová i Williamsová

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Krejčíková a Kvitová zahájily Wimbledon vítězně, končí Muchová i Williamsová
Aktualizováno
Barbora Krejčíkova obhajuje na Wimbledonu loňské osmifinále, první zkoušku zvládla.
Barbora Krejčíkova obhajuje na Wimbledonu loňské osmifinále, první zkoušku zvládla.Profimedia
Barbora Krejčíková (26) a Petra Kvitová (32) zahájily Wimbledon vítězně. Krejčíková po zdravotních problémech porazila belgickou tenistku Marynu Zanevskou (28) 7:6, 6:3 a připsala si první výhru po více než čtyřech měsících, dvojnásobná vítězka turnaje Kvitová otočila duel s Italkou Jasmine Paoliniovou (26) ve vítězství 2:6, 6:4 a 6:2.

S turnajem se naopak loučí Karolína Muchová (25), jež podlehla bývalé světové jedničce Simoně Halepové z Rumunska 3:6, 2:6 a nezopakuje loňské čtvrtfinále. Dohrál také Zdeněk Kolář (25), nestačil na Francouze Benjamina Bonziho (26) a prohrál 3:6, 3:6, 1:6.

Šestadvacetiletá Krejčíková se trápila během tohoto roku se zraněným loktem. Při květnovém návratu na Roland Garros, kde obhajovala dva tituly, rodačka z Brna vypadla v prvním kole dvouhry a kvůli pozitivnímu testu na koronavirus pak vzdala i start ve čtyřhře.

"Loket je úplně v pořádku. Tejp mám jen z preventivních důvodů. Doktoři mi řekli, ať loket na zápasy ještě radši tejpuju. Nicméně už se nemusím stresovat. A covid byl dost náročný. Proležela jsem pět dní, bylo mi fakt blbě. Bála jsem se následků. Naštěstí se ale cítím dobře, tělo se s nemocí dobře vypořádalo," řekla webu Tenisový svět Krejčíková.

Proti o dva roky starší Zanevské se dostala do vedení 4:1, poté ale ztratila dvakrát servis a musela si úvodní sadu vybojovat až v tie-brejku (7:4). Ve druhém setu už byla Krejčíková při svém podání stoprocentní a po hodině a čtyřiceti minutách využila pátý mečbol. Proti Belgičance vyhrála první vzájemný zápas a prolomila sérii tří porážek. Ve Wimbledonu obhajuje osmifinále.

"Je příjemné, že jsem z kurtu odešla jako vítězka. Výhra mi určitě dodá sebevědomí. Tohle je Wimbledon, jeden z nejlepších turnajů. Má velkou historii a moc tradic, mám to tu ráda. Když body nejsou, tak nejsou. Moje motivace je ale stejná," doplnila Krejčíková.

Kvitová ve formě z Eastbourne

Dobrou formu potvrdila Kvitová. Vítězka generálky v Eastbourne vybojovala na trávě šesté vítězství za sebou. Přestože s Paoliniovou, 72. hráčkou žebříčku, ztratila první set a udělala 37 nevynucených chyb, pak už přišla o podání už jen jednou. Italku přehrála i dotřetice.

"Utkání jsem začala fakt špatně, takže jsem ráda, že jsem na konci našla tu správnou cestu. Upřímně nevím, jak se mi to podařilo, ale zvládla jsem to," řekla v rozhovoru na kurtu Kvitová. Ve druhém kole narazí na Rumunku Anu Bogdanovou.

Již v prvním kole skončila Muchová. Pětadvacetiletá rodačka z Olomouce si proti Halepové nevytvořila na centrálním kurtu ani jednu brejkovou příležitost a prohrála po hodině a šesti minutách. Připsala si třetí porážku za sebou a druhou na trávě. Šestnáctou nasazenou Rumunku čeká Kirsten Flipkensová.

Kolářovi premiéra v hlavní soutěži Wimbledonu nevyšla. Proti 47. hráči světa Bonzimu nezískal ani jeden brejk. Pětadvacetiletý tenista, který se do pavouka dostal z pozice tzv. lucky losera, tak nenavázal na Roland Garros, kde ve druhém kole potrápil řeckého favorita Stefanose Tsitsipase.

Velkou bitvu svedl Lehečka. Dvaasedmdesátý hráč žebříčku s Krajinovičem bojoval tři hodiny a 51 minut, nakonec i třetí letošní zápas na trávě prohrál. Nad finalistou nedávného turnaje v Queen´s Clubu vedl 2:1 a mohl za stavu 5:4 utkání doservírovat, šanci však nevyužil. Krajinovič dovedl duel do tie-brejku i rozhodujícího pátého setu a za stavu 4:4 prolomil Lehečkův servis. Českému tenistovi nepomohlo ani 19 es a prohrál pátý zápas v řadě.

Duel Karolíny Plíškové a Terezy Martincové byl přerušen za stavu 7:6 a 5:5, protože v Londýně se přiblížila večerka.

Šwiateková válí, Serena končí

Dařilo se světové jedničce, Iga Šwiateková (21) nepřipustila překvapení a hladce porazila Chorvatku Janu Fettovou (25) 6:0, 6:3. Polka zaznamenala 36. vítězství za sebou a je nyní autorkou nejdelší vítězné série v tomto století. Uspěla také pátá nasazená Maria Sakkariová z Řecka, která zdolala Australanku Zoe Hivesovou 6:1, 6:4.

Polská tenistka se v počtu vítězství v řadě odpoutala od Venus Williamsové, která v roce 2000 zaznamenala 35 výher za sebou. Absolutní rekord drží Martina Navrátilová, jež v letech 1984-1986 neprohrála 74 duelů po sobě.

Americké hvězdě Sereně Williamsové (40) se po roční tenisové pauze nepovedl návrat do Wimbledonu, který sedmkrát vyhrála. Držitelka 23 grandslamových titulů vypadla v All England Clubu v prvním kole s Harmony Tanovou (24) z Francie. Se 115. hráčkou žebříčku, jež na londýnské trávě debutovala, prohrála 5:7, 6:1 a 6:7, ačkoliv byla ve třetím setu dva míčky od postupu.

"Nevím, co říct. Ona je superhvězda, a když jsem byla malá, byla pro mě velkým vzorem. Je to neuvěřitelné," řekla na kurtu Tanová. "Když jsem viděla los, byla jsem vystrašená. Je to Serena Williamsová, je to legenda. Říkala jsem si, jak budu hrát, jak to vůbec zvládnu," doplnila rodačka z Paříže po bitvě trvající tři a čtvrt hodiny.

Nadal i Kyrgios zvládli úvodní duely

Rafael Nadal (36) ovládl letošní Australian Open i Roland Garros a dobře začal i na wimbledonské trávě, kde loni po náročné antukové sezoně chyběl. Proti Cerúndolovi si připsal už 306. vítězství na grandslamech. V prvním kole Wimbledonu vypadl hvězdný Španěl jen jednou, a to před devíti lety.

"Předně chci složit poklonu Franovi. Byl to velmi těžký soupeř. Hraju tady po třech letech a jsem šťastný, že jsem zpátky," řekl španělský tenista, jehož účast byla kvůli léčbě chronických problémů s chodidlem ohrožena. Nyní rodáka z Mallorky čeká Litevec Ricardas Berankis.

Postoupil i Australian Nick Kyrgios (27), který v pětisetové bitvě udolal i díky 30 esům domácího Brita Paula Jubba 3:6, 6:1, 7:5, 6:7, 7:5.

Na další zápas se může těšit i také Francouzka Alizé Cornetová (32), jež startuje na 62. grandslamovém turnaji po sobě a vyrovnala rekord Japonky Ai Sugijamové. Vyřadila Julii Putincevovou. Finalistka letošního Roland Garros Cori Gauffová otočila duel s Rumunkou Gabrielou Ruseovou ve výhru 2:6, 6:3, 7:5.