Kvitová, Muchová a Krejčíková začaly jasnými výhrami, Siniaková s Bouzkovou dohrály

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Kvitová, Muchová a Krejčíková začaly jasnými výhrami, Siniaková s Bouzkovou dohrály

Aktualizováno
Kvitová, Muchová a Krejčíková začaly jasnými výhrami, Siniaková s Bouzkovou dohrály
Kvitová, Muchová a Krejčíková začaly jasnými výhrami, Siniaková s Bouzkovou dohrályAFP
Petra Kvitová (32) konec v prvním kole Australian Open druhým rokem po sobě nepřipustila, dvousetovou výhrou začala v Melbourne Parku také Karolína Muchová (26) a Barbora Krejčíková (27) si v českém duelu poradila se Sárou Bejlek (16). Kateřina Siniaková (26) naopak v tomto dějišti už popáté v řadě a celkově poosmé ztroskotala na první soupeřce, nepřekvapila ani Brenda Fruhvirtová (15) a hned na úvod dohrála i nasazená Marie Bouzková (24).

Kvitová potvrdila roli favoritky

Petra Kvitová během loňského australského léta zvládla jen jeden ze čtyř zápasů a na Australian Open vypadla hned v prvním kole, ovšem letos prožívá parádní vstup do sezony. Úřadující šampionka travnaté akce v Eastbourne si v United Cupu vyšlápla na světovou trojku Jessicu Pegulaovou a první porážku a zároveň ztracený set zaznamenala až v pátém utkání ve čtvrtfinále v Adelaide proti Darje Kasatkinové.

Solidně začala také v Melbourne Parku, ačkoli v úvodním dějství trefila dvojnásobek nevynucených chyb oproti vítězným úderům a první sadu brala až po hodině poměrem 7:3 v tie-breaku. Ve druhé sadě však seřídila mířidla, na kurtu dominovala, ani v tomto dějství nečelila brejkbolu a Alison Van Uytvanckové po setech 7:6(3), 6:2 oplatila krutou porážku z předloňské olympiády v Tokiu.

Přehled zápasu Van Uytvancková – Kvitová 6:7(3),2:6

O první účast mezi nejlepší dvaatřicítkou úvodního grandslamu roku po třech letech zabojuje finalistka ročníku 2019 v premiérovém duelu s Anhelinou Kalininovou. Ukrajinka smetla 6:3, 6:1 kvalifikantku a semifinalistku z roku 2017 Coco Vandewegheovou a bude znovu usilovat o první postup do třetího kola podniků velké čtyřky.

Postup slaví i Muchová

Karolína Muchová toho kvůli neustálým zraněním v poslední době moc neodehrála. Sezonu 2021 uzavřela už po US Open, na kurty se vrátila loni v březnu a představila se jen na 12 turnajích, přičemž na třech z nich vzdala či odstoupila.

Novou sezonu zahájila v Aucklandu a nevyužila velkou příležitost dojít až do finále, když ve čtvrtfinále podlehla kvalifikantce a pozdější finalistce Rebece Masárové. Nyní po dvou letech a na chráněný žebříček startuje v Melbourne, kde předloni senzačně vyřadila Ashleigh Bartyovou a postupem do semifinále vylepšila své grandslamové maximum.

Letošní ročník úvodního grandslamu začala suverénním vítězstvím 6:2, 6:1 nad svou žebříčkovou sousedkou a kvalifikantkou Lesjou Curenkovou, která se nechala v průběhu druhého setu ošetřovat. Ani to Ukrajince ale nepomohlo, Muchová sice třikrát ztratila podání, nicméně soupeřce ho nedovolila uhájit ani jednou a po hodině a čtvrt mohla slavit postup.

Přehled zápasu Curenková – Muchová 2:6,1:6

V dalším kole premiérově narazí na loňskou finalistku Danielle Collinsovou. Američanka se v pondělí pořádně nadřela a navzdory zdravotním potížím po třech hodinách zdolala 7:5, 5:7 a 6:4 Annu Kalinskou z Ruska.

Hladká výhra Krejčíkové

Barbora Krejčíková se po vleklých problémech s loktem znovu chytla až v závěru loňské sezony, kdy předvedla sérii 10 výher a triumfovala na halových akcích v Tallinnu a Ostravě. Letošní tenisový rok začala na druhém podniku v Adelaide a stejně jako Kvitová nestačila na Rusku Darju Kasatkinovou, jen o kolo dříve.

Na Australian Open, kde loni vypadla až ve čtvrtfinále, zvládla nástrahy úvodního kola i při čtvrté účasti v hlavní fázi. Tentokrát si poradila 6:3, 6:1 se Sárou Bejlek, jež v Melbourne Parku debutovala a prošla tříkolovým kvalifikačním sítem.

Předloňská šampionka French Open měla od začátku na kurtu převahu a chybující krajanku k ničemu nepustila. Jedno zaváhání na servisu zaregistrovala – za stavu 4:0 ve druhé sadě. Okamžitě to ale napravila a utkání s přehledem dopodávala.

Přehled zápasu Krejčíková – Bejlek 6:3,6:1

Ve druhém zápase čeká Krejčíkovou další kvalifikantka, tentokrát Clara Burelová. S 21letou Francouzkou jediný dosavadní souboj vyhrála.

Siniaková Gauffovou nepřekvapila

Kateřina Siniaková nadále exceluje v deblových soutěžích, ale ve dvouhře se zvedla až ve druhé půlce loňské sezony, během níž ovládla větší akci ITF v Polsku a v Portoroži získala svůj první titul z turnajů WTA po pěti letech. Češka měla na Australian Open solidní přípravu, na druhém podniku v Adelaide byla blízko skalpu úřadující šampionky Turnaje mistryň a světové čtyřky Caroline Garciaové.

Na cenné vítězství si dělala zálusk i v Melbourne, kde už pátým rokem po sobě a celkově poosmé i vinou těžkých losů vypadla hned v prvním kole. Zatímco v úvodním dějství byla deblová světová jednička bez šance a uhrála se sedmou tenistku pořadí Cori Gauffovou jen jeden game, ve druhé sadě se dostala do vedení 4:2. Brejk však nepotvrdila a prohrála čtyři hry v řadě. Tu poslední ale ještě pořádně zdramatizovala, měla v ní tři brejkboly a její soupeřka potřebovala celkem sedm mečbolů.

Přehled zápasu Siniaková – Gauffová 1:6,4:6

Siniaková se teď může plně soustředit na obhajobu titulu ve čtyřhře, s krajankou Barborou Krejčíkovou tvoří nejvýše nasazený pár. Letos neporažená Gauffová (6-0), která s Češkou prohrála v listopadu na finálovém turnaji BJK Cupu, bude v turnaji pokračovat premiérovým soubojem s grandslamovou šampionkou Emmou Raducanuovou.

O dva roky starší Britka se na úvodním podniku sezony v Aucklandu, kde Američanka triumfovala, zranila a musela vzdát utkání druhého kola. Vítězka US Open 2021 a bývalá světová desítka je už ale zřejmě zase fit, jelikož tady začala suverénní výhrou 6:3, 6:2 nad Tamarou Korpatschovou.

Bouzková na Kanaďanku nestačila

Marie Bouzková vybojovala loni na Livesport Prague Open svůj premiérový triumf na nejvyšším okruhu, dále zazářila postupem do čtvrtfinále Wimbledonu či semifinále na WTA 1000 v Guadalajaře a v žebříčku se vyšplhala až na 24. místo.

V letošní sezoně se však Češce zatím nedaří a za sebou má už dvě neúspěšné premiéry. Před týdnem v Hobartu byla poprvé nasazenou jedničkou na turnajích WTA a skončila již ve druhém kole. Na Australian Open se poprvé na grandslamech vešla mezi nasazené hráčky a ztroskotala hned na Biance Andreescuové. V úvodním kole majorů vypadla naposledy na US Open 2021.

Vítězce US Open 2019 a bývalé světové čtyřce ani jednou nesebrala servis, ačkoli k tomu měla tři příležitosti a po hodině a tři čtvrtě s Kanaďankou prohrála jasně 2:6, 4:6. Andreescuová si o svou premiérovou účast ve třetím kole v Melbourne zahraje s kvalifikantkou Cristinou Bucsaovou.

Fruhvirtová své šance nevyužila a končí

Brenda Fruhvirtová má za sebou první kompletní sezonu na dospělých turnajích a okamžitě se stala jednou z nejsledovanějších teenagerek. Patnáctiletá Češka ovládla osm antukových podniků kategorie W25, předvedla sérii 27 vítězství a vypracovala se až na 128. místo.

Díky zájmu médií a raketovému vzestupu se letos zatím představila pouze na nejvyšším okruhu a vůbec si nevedla špatně. V Aucklandu, kde startovala díky divoké kartě, sice dostala krutou lekci od grandslamové finalistky Leylah Fernandezové, nicméně při svém debutu na dospělých grandslamech zvládla po senzačních obratech tříkolovou kvalifikaci a na úvod hlavní soutěže statečně vzdorovala o 13 let starší Aljaksandře Sasnovičové.

Dokonce mohla urvat úvodní dějství, ve kterém vedla 3:1 a následně srovnala z 3:5 na 5:5 a vypracovala si tři brejkboly v řadě. Zkušená soupeřka si však s hrozbami poradila, od té doby měla navrch, vycházející hvězdičku přehrála 7:5, 6:2 a přerušila sérii pěti nezdarů. Běloruska v dalším kole vyzve světovou trojku Jessicu Pegulaovou a pokusí se jí oplatit prohru z loňského US Open.

Přehled zápasu Fruhvirtová – Sasnovičová 5:7,2:6

Kompletní výsledky Australian Open – ženy