Legionáři: Červený Černý a Koubkův návrat po 27 měsících. Trmal pomohl k bodu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Legionáři: Červený Černý a Koubkův návrat po 27 měsících. Trmal pomohl k bodu

Tomáš Koubek na brankové čáře výtečně zasáhl před Omarem Marmoushem.
Tomáš Koubek na brankové čáře výtečně zasáhl před Omarem Marmoushem.Profimedia
Poslední soutěžní zápas za Augsburg odchytal Tomáš Koubek (30) 27. června 2020, v sobotu zažil velký comeback do sestavy. Předvedl spolehlivý výkon, vyvaroval se kiksů, které jej svého času provázely a pomohl k remíze 1:1. Totožný výsledek se zrodil v duelu Marítima, jehož bránu v utkání portugalské první ligy proti Boavistě střežil Matouš Trmal. Václav Černý (oba 24) byl poprvé v profesionální kariéře vyloučen.

Anglie

I po neděli platí, že Tomáš Souček (27) v této sezoně Premier League nechyběl v sestavě West Hamu ani minutu. Naposledy byl u domácího představení proti Fulhamu, s nímž Kladiváři prohrávali, ale nakonec potvrdili rostoucí formu a brali tři body za vítězství 3:1.

Souček si bezchybně plnil obranné úkoly, vyhrával souboje a odebíral balony, čímž uvolňoval prostor pro ofenzivnějšího kolegu ze zálohy Declana Rice. West Ham poprvé v ročníku vyhrál dvakrát po sobě a v tabulce se posunul na 13. místo. 

Nehrál: Vladimír Coufal (30), West Ham

Tabulka anglické 1. ligy

Německo

Stabilní brankářskou jedničku Augsburgu Rafala Gikiewicze vyřadilo pro duel s Wolfsburgem zranění, ovšem přednost před obvyklou dvojkou Danielem Kleinem kupodivu dostal Tomáš Koubek. Ten přitom v probíhající sezoně dosud nebyl ani nominován k utkání. Ale znát to na něm nebylo, vedl si velmi slušně. 

S gólem, který mu ve 27. minutě z bezprostřední blízkosti dal Yannick Gerhardt, nic dělat nemohl. Naopak několikrát svůj tým podržel, zejména při povedené ráně, kterou z voleje vypustil Patrick Wimmer, či na brankové čáře před dotírajícím Omarem Marmoushem. Za Augsburg v 55. minutě vyrovnal Robert Gumny.

Leverkusen, který poprvé vedl Xabi Alonso, smáznul 4:0 Schalke a zaznamenal první ligovou výhru od konce srpna. Gólem a dvěma asistencemi se blýskl Moussa Diaby. Patrik Schick (26) nechyběl v základní jedenáctce Bayeru, ale i po sobotě zůstává v letošní sezoně na bilanci 2+0. Přitom šancí prosadit se neměl málo.

V první půli trefil z dobré pozice jen obránce a z následného rohu hlavičkoval vedle pravé tyče. V 68. minutě se k němu snesl centr, ale Schick zakončil těsně nad břevno. O minutu později dobrým prvním dotekem převzal míč, ale zamířil jen doprostřed brány, kde byl připraven gólman Alexander Schwolow.

Krátce nato reprezentačního útočníka vystřídal Adam Hložek (20), který se ale k ničemu podstatnému nenachomýtl. Hostující Alex Král (24) šel do hry na posledních 27 minut a z těsné blízkosti sledoval akci, kterou domácí Paulinho zakončil posledním gólem zápasu. Schalke po třetí porážce v řadě spadlo na 16. příčku znamenající baráž.

Asi ani skalní fanoušci Brém patrně nedoufali, že Werderu se bude po návratu do nejvyšší soutěže tolik dařit. Vždyť po vítězství 2:1 na hřišti Hoffenheimu už okupuje pohárové příčky. Podíl na tom má i Jiří Pavlenka (30). V pátek ho sice jednou zachránila tyč, ale předvedl i několik bravurních zákroků.

Ten nejlepší vytasil v 65. minutě. Nadýchaný centr Roberta Skova hlavou jemně tečoval Grischa Prömel, ale Pavlenka se vymrštil a pravačkou balon odmrštil. O výhře hostů 2:1 rozhodl z penalty tři minuty před koncem Niclas Fullkrug. Pavel Kadeřábek (30) odehrál posledních 25 minut, TSG v tabulce kleslo právě za Brémy.

Nehrál: Vladimír Darida (32), Hertha

Tabulka německé 1. ligy

Nizozemsko

V dosavadním průběhu Eredivisie na sebe Václav Černý v dresu Twente upozorňoval povedenými výkony korunovanými góly a asistencemi, do kroniky nedělního zápasu na hřišti Feyenoordu se ale zapsal vyloučením. Červenou kartu viděl v nastavení prvního poločasu za stavu 1:0 pro domácí, když v souboji prošlápl holeň Javairu Dilrosunovi.

Zatímco do té doby hosté relativně drželi tempo a z občasných brejků zahrozili, přičemž jednou zakončoval z pravé strany právě český křídelník, druhý poločas patřil jasně Feyenoordu. Ten nakonec vyhrál 2:0, když vítězství pečetil v 64. minutě dorážkou hlavou bývalý sparťan Dávid Hancko.

Nehrál: Michal Sadílek (26), Twente

Pozn.: Sadílek je zraněný

Tabulka nizozemské 1. ligy

Portugalsko

V bráně beznadějně posledního Marítima dostal podruhé za sebou důvěru Matouš Trmal. V minulém kole inkasoval dva góly při porážce s Casa Piou (1:2), tentokrát přispěl k prvnímu bodu v ročníku za remízu 1:1. Zlikvidoval čtyři pokusy domácích, při technické střele Bruna Lourenca mu pomohlo břevno

Proti gólu, který mu dal Sebastian Perez, byl bezmocný. Kolumbijský záložník se prosadil zblízka hlavou po prudkém centru. Ve 38. minutě bývalý gólman Slovácka levou nohou skvěle zneškodnil střelu Yusuphy Njieho, který na něj šel sám. Hosté mohli vyhrát, ale Joel v 71. minutě neproměnil penaltu.

Nehrál: Lukáš Horníček (20), Braga

Tabulka portugalské 1. ligy

Švýcarsko

Až na srpnový duel se Sionem, v němž byl vyloučen, a následný zápas, kdy si odpykával karetní trest, odehrál Martin Frýdek (30) v probíhajícím ročníku za Lucern vše, co šlo. V neděli byl na hřišti u remízy 1:1 na hřišti Servette. K zakončení se z levé strany obrany nedostal, dozadu byl jistý a jako tradičně i  řízný – ve 22. minutě dostal žlutou kartu.

Roman Macek (25) v aktuální sezoně stále čeká na základní sestavu, nicméně za Lugano naskočil v posledních třech ligových zápasech v řadě. V neděli šel na hřiště na posledních 14 minut klání s Basilejí za stavu 1:0 pro domácí. Další gól už nepadl a Lugano se po cenném vítězství posunulo na čtvrté místo tabulky. 

Tabulka švýcarské 1. ligy

Turecko

Po vydařeném vstupu do sezony zabředl Gaziantep do krize, v níž se vezou i oba Češi. Matěj Hanousek (29) před uplynulým kolem nechyběl ani v jednom zápase v základní sestavě, v pátek proti lídrovi tabulky Adaně ale šel na hřiště až v 84. minutě.

To v 61. minutě naopak opustil Tomáš Pekhart (33), který se osm minut předtím po špatném vyběhnutí gólmana Ertaca Ozbira dral do zakončení, ale bránu minul. I proto platí, že někdejší kanonýr Legie čeká na gól od konce od konce srpna. Gaziantep bral alespoň bod za plichtu 1:1.

Tabulka turecké 1. ligy