Legionáři: Hložek i Král debutovali porážkami, české duo v Twente slavilo

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Legionáři: Hložek i Král debutovali porážkami, české duo v Twente slavilo

Legionáři: Hložek i Král debutovali porážkami, české duo v Twente slavilo
Legionáři: Hložek i Král debutovali porážkami, české duo v Twente slaviloProfimedia
Většina evropských lig už se dala do pohybu a s nimi i řada tuzemských fotbalistů. V Německu si bundesligovou premiéru odbyli Adam Hložek a Alex Král, oba ale odcházeli poraženi. Stejně tak kousali prohru Tomáš Souček a Vladimír Coufal z West Hamu, naopak české duo z Twente slavilo na úvod nizozemské ligy vítězství. Jak si o víkendu vedli čeští legionáři?

Anglie

Tomáš Souček (27) i Vladimír Coufal (29) odehráli za West Ham celý domácí zápas proti Manchesteru City. Za úřadujícího mistra se dvakrát prosadila posila z Dortmundu Erling Haaland a rozhodla o vítězství 2:0. Ani jeden z Čechů, ostatně jako většina jejich spoluhráčů, nebyl příliš vidět. "Kladiváři" totiž běhali převážně bez balonu a prakticky k ničemu se nedostali.

Tabulka anglické 1. ligy

Německo

Patrik Schick (26) strávil na hřišti plnou porci minut při porážce Leverkusenu v Dortmundu 0:1. Český útočník byl vidět hlavně ve druhé části. Nejdřív se po jeho střele prosadil z dorážky Palacios, gól ale neplatil kvůli ofsajdu. Pak Schicka dvakrát vychytal Gregor Kobel, druhé šanci předcházela kombinace, do níž se zapojil Adam Hložek (20).

Bývalý sparťan naskočil do druhého poločasu na kraji zálohy, jednou nebezpečně rozehrál roh, ale na gól z úvodního duelu proti Elversbergu (3:4) nenavázal. Leverkusen tak po pohárovém krachu s třetiligovým outsiderem prohrál i podruhé a zažívá krušný start do sezony.

Hoffenheim, za který v základu nastoupil Pavel Kadeřábek (30), hrál v Mönchengladbachu od 19. minuty bez vykartovaného Posche. I v deseti se dostal do vedení, o které ale ještě do poločasu přišel. Český krajní obránce byl v 64. minutě střídán, domácí krátce poté otočili na 2:1 a pak přidali ještě jeden gól.

Hertha navázala na trápení ze sezony 2021/22, kdy Bundesligu udržela až v baráži. Nyní ji na úvod čekalo venkovní derby proti Unionu a po 55 minutách prohrávala už 0:3. Vladimír Darida (32) naskočil 10 minut před koncem a byl tak u gólu, kterým Dodi Lukebakio snížil na konečných 1:3.

V minulém ročníku pomohl Jiří Pavlenka (30) Werderu k postupu do nejvyšší soutěže a v jejím prvním utkání nechyběl v sestavě na hřišti Wolsfburgu. Brémy v první části v rozmezí dvou minut otočily na 2:1, český gólman však v závěru po rohu inkasoval podruhé a zápas skončil 2:2.

Ve West Hamu si prakticky neškrtl, v Schalke dostal Alex Král (24) šanci v základu hned na úvod na hřišti Kolína nad Rýnem. Zápas ovlivnil brzký neuznaný gól hostů a záhy i červená karta pro Dominicka Drexlera. Oslabené Schalke pak v obnovené bundesligové premiéře tahalo za kratší konec a padlo 1:3. Český záložník byl střídán minutu před koncem.

Druhá německá liga má za sebou už tři kola, Matěj Pulkrab (25) naskočil v dresu Sandhausenu pokaždé v základní sestavě. Naposledy byl u domácího vítězství nad Düsseldorfem 1:0, v 74. minutě dostal žlutou a chvíli poté byl střídán. Gólově se ve 2. Bundeslize zatím neprosadil.

Nehrál: Tomáš Koubek (29), Augsburg

Tabulka německé 1. ligy

Nizozemsko

Twente vstoupilo do ligy vítězstvím 1:0 v Nijmegenu, v základní sestavě hostů nechyběli oba Češi. Michal Sadílek (23) odehrál ve středu zálohy plnou porci minut a krátce po přestávce dostal žlutou kartu, Václav Černý (24) byl střídán v 69. minutě. O výhře Twente, které ve čtvrtek čeká odvetný zápas předkola Evropské konferenční ligy proti srbskému Čukarički (venku vyhrál nizozemský tým 3:1), rozhodl v nastavení Sem Steijn.

Nehrál: Tomáš Hájek (30), Vitesse

Tabulka nizozemské 1. ligy

Turecko

Matěj Hanousek (29) se po sestupu Wisly do druhé polské ligy vrátil do domovské Sparty, aby šel na další hostování. Tentokrát do tureckého Gaziantepu, který v prvním kole nejvyšší soutěže remizoval v Sivassporu 1:1. Hanousek odehrál na levém kraji obrany celé utkání a viděl žlutou kartu.

Tabulka turecké 1. ligy

Švýcarsko

Lucern se udržel v první lize až díky zvládnuté baráži, do nové sezony však vstoupil solidně. Má čtyři body ze dvou duelů, v obou dosáhl na plnou minutáž krajní obránce Martin Frýdek (30). Ten v Lucernu působí třetím rokem, v 59 ligových zápasech si zatím připsal šest asistencí a na gól dál čeká.

Tabulka švýcarské 1. ligy