Liberec v závěru přišel o vítězství, Slovácko veze body z Olomouce a je neporažené

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Liberec v závěru přišel o vítězství, Slovácko veze body z Olomouce a je neporažené
Micku van Burenovi to v Liberci slušně pálí.
Micku van Burenovi to v Liberci slušně pálí.Profimedia
Fotbalisté Liberce ve 4. kole FORTUNA:LIGY doma remizovali s Českými Budějovicemi 1:1. Slovan vedl po brance Micka van Burena (29) a měl spoustu dalších šancí, ale v poslední minutě Severočechy o výhru připravil Lukáš Havel (26). Slovácko vyhrálo 2:1 v Olomouci a vítězně se naladilo na odvetu play off EKL na hřišti AIK Stockholm.

Liberecký trenér Luboš Kozel udělal ve srovnání s prohrou s Pardubicemi čtyři změny v sestavě a jeden z nových hráčů Mikula se hned v úvodu představil střelou z dálky.

Ve 22. minutě vypálil z 15 metrů Frýdek, brankáři Šípošovi vypadl míč z rukou a dobíhající Van Buren, který v minulé sezoně oblékal dres dnešního soupeře, ho pohotově poslal do sítě. Byl to první liberecký gól v českobudějovické brance po třech zápasech s nulou. Nizozemský útočník dal čtvrtou branku v ligové sezoně a vede tabulku střelců.

Domácí byli dál aktivnější a nejistého Šípoše se snažili ohrozit střelami z dálky. Frýdek ani Červ ale při svých pokusech branku netrefili a s Preislerovou hlavičkou si jihočeský gólman poradil. Pět minut před přestávkou to znovu zkusil z hranice šestnáctky Frýdek, Šípoše však podruhé už nezaskočil.

Statistiky utkání Liberec - Budějovice

Obraz hry se nezměnil ani ve druhém poločase, ale Liberec bilanci nejproduktivnějšího útoku v lize dalšími góly nepotvrdil. Kozák ve výhodné pozici prováhal správný okamžik na střelu a Matoušek, který ho po necelé hodině hry vystřídal, mířil těsně vedle pravé tyče.

Na domácím účtu přibývaly střely, ale nadějným kombinacím chybělo přesnější zakončení. Van Burenovu hlavičku Šípoš vyrazil a když už Talovjerov v 73. minutě dostal míč hlavičkou do sítě, gól neplatil pro předchozí ofsajd.

Na druhé straně při ojedinělé akci nebezpečně hlavičkoval Hora a belgický brankář Vliegen jen s námahou vyrazil Hellebrandovu střelu. V poslední minutě normální hrací doby napřáhl z dálky ligový debutant Švec, Vliegen míč neudržel a Havel zařídil hostům bod. České Budějovice počtvrté za sebou s Libercem neprohrály, současně ale zvítězily v jediném z posledních 18 vzájemných duelů.

Slovácko v lize neporažené

Trenér Svědík před odvetou ve Stockholmu výrazně obměnil obvyklou zahajovací jedenáctku, ve které oproti úvodnímu duelu s AIK (3:0) zůstali pouze brankář Nguyen a stoper Hofmann. Na druhé straně nastoupil k ligovému debutu Trefil, jenž nahradil zraněnou gólmanskou jedničku Macíka.

Jednadvacetiletý brankář ale neměl v prvním poločase takřka žádnou práci. Úvodní minuty potvrzovaly, že ve vzájemných zápasech Olomouce se Slováckem příliš branek nepadá. První náznak šance měl až po půlhodině dalekonosnou střelou Breite, kterou Nguyen vyrazil nepříliš jistě před sebe a o odražený míč se museli postarat až obránci.

Aktivnější Sigma se dočkala v 37. minutě, kdy Hofmann přišlápl ve vápně Chytila a sudí po konzultaci s videem nařídil pokutový kop. Ten Zorvan proměnil přesnou střelou k tyči, Nguyen na jeho prudký pokus nedosáhl, ačkoliv vystihl stranu. Letní posila z Karviné si připsala první trefu v novém dresu a ukončila střelecké trápení Hanáků, kteří proti Slovácku skórovali po 653 minutách hry.

Statistiky utkání Olomouc - Slovácko

Do druhé půle udělali hosté tři změny v sestavě, a právě po centru střídajícího špílmachra Havlíka hlavičkoval ve vyložené šanci těsně vedle Kohút. Po dalším Havlíkově centru si našel míč ve vzduchu Hofmann, Trefil ale vytáhl vynikající reflexivní zákrok.

Slovácko po pauze ožilo a domácí debutant nakonec přece jen inkasoval. V 68. minutě poslal Sinjavskij přetažený centr na zadní tyč, kde zblízka do odkryté brány zakončil hlavou střídající Mihálik. Pětadvacetiletý útočník navázal na vydařenou ligovou premiéru v novém působišti proti Českým Budějovicím a po dvou asistencích dnes poprvé skóroval.

Totéž se povedlo o chvíli později Kozákovi, k němuž Trefil vyboxoval prudký centr z pravé strany a bývalý reprezentant tečovanou střelou otočil skóre.

Hosté potvrdili zlepšený výkon i ve zbytku zápasu a s přehledem si náskok pohlídali. Olomouc nedokázala Slovácko porazit v osmém soutěžním utkání v řadě, naposledy svého dnešního soupeře zdolala v prosinci 2018.

Tabulka FORTUNA:LIGY

Zlín i Jablonec čekají na výhru

V základní sestavě Zlína nastoupil i Cedidla, který se odvolal proti pětizápasovému trestu za faul na Ewertona v zápase druhého kola na Slavii. Jelikož nebyl v utkání vyloučen, trest, udělený disciplinární komisí ve čtvrtek, nabude účinnosti až pět dní po vyvěšení na úřední desce. Proto mohl dnes reprezentant do 21 let hrát.

Ševci si v úvodní dvacetiminutovce vytvořili dvě velké střelecké příležitosti. Nejprve ve 12. minutě po centru Filla netrefil ve slibné pozici Hrubý bránu, o pět minut později za záda jablonecké obrany pronikl Čanturišvili, ale tváří v tvář Hanuše nepřekonal.

Jablonec využil hned svoji první příležitost, když Polidar trefil perfektně trestný kop z 23 metrů a nedal Rakovanovi šanci zasáhnout. Dvaadvacetiletý krajní bek se trefil ve druhém kole po sobě. Další přímák z podobné vzdálenosti poslal stejný střelec těsně nad.

Po půlhodině mohl vyrovnat Jawo, gambijský útočník se ale dočkal o tři minuty později, když hlavou zužitkoval přesný Čanturišviliho centr. Zúročil tak převahu svého týmu, trvající prakticky celý poločas. Sedmadvacetiletý hráč se zapsal mezi střelce ve druhém z posledních tří kol.

Statistiky utkání Zlín - Jablonec

Zlín pokračoval v nátlakové hře i po přestávce. Jablonci zase stačilo málo, aby skóroval. Po chybné rozehrávce Cedidly odcentroval Chramosta a Sejk hlavičkou do protipohybu gólmana přidal druhý gól Severočechů. Také dvacetiletý útočník zaznamenal gól ve druhém z posledních tří duelů v nejvyšší soutěži.

Signál k dalšímu zlínskému náporu dala tvrdá střela Hrubého. Na centr Bartošáka naskočil nejvýš stoper Kolář a vyrovnal. Dvaadvacetiletý hráč skóroval ve druhém kole za sebou.

V závěru se snažili domácí strhnout výhru na svou stranu, blízko tomu měli po ráně Čanturišviliho a hlavičce Koláře, ale skóre už se nezměnilo. Sudí Starý ukončil utkání při protiútoku Zlína, po kontrole u videa však ještě vyloučil Didibu za kopnutí do protihráče. "Ševci" dostali červenou kartu ve třetím kole po sobě.

Jablonec v lize se Zlínem v 18. duelu po sobě neprohrál. Počtvrté za sebou skončil jejich vzájemný duel v nejvyšší soutěži nerozhodně. Obě mužstva jsou společně s Mladou Boleslaví se ziskem dvou bodů na posledních příčkách tabulky.

Zápasy 4. kola FORTUNA:LIGY