Írán – USA 0:1. Američané slaví, účast ve vyřazovací fázi vystřelil Pulišić

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Írán – USA 0:1. Američané slaví, účast ve vyřazovací fázi vystřelil Pulišić
Aktualizováno
Christian Pulišić obstaral jediný a zároveň postupový gól v utkání s Íránem.
Christian Pulišić obstaral jediný a zároveň postupový gól v utkání s Íránem.Opta by Stats Perform / AFP
Přímý střet o druhé postupové místo ze skupiny B vyzněl lépe pro Spojené státy. A to jak herně, když Írán během první půle ani jednou nevystřelil na bránu, tak hlavně výsledkově. Američané vyhráli 1:0, o jediný gól zápasu se v závěru prvního poločasu postaral Christian Pulišić (24), který už do druhé části kvůli zranění nenaskočil. USA navázaly na osmifinálové účasti z šampionátů 2010 a 2014, na ten minulý se nekvalifikovaly.

Američané dosud předváděli sympatické výkony, které byly podpořeny i dobrou taktikou trenéra Gregga Berhaltera. Přestože USA ve dvou odehraných zápasech nedokázaly ani jednou naplno bodovat, měly postup do vyřazovací fáze ve svých rukou. Totéž se však dalo říci i o celku z Asie, který měl ovšem tu výhodu, že mu k postupu při shodě náhod mohl stačit i bod. Na remízu se nicméně Perské hvězdy spoléhat nechtěly, ba naopak, měly v plánu navázat na povedený výkon proti Walesu, který korunovaly vítězstvím.

Sestřih zápasu Írán – USA
Livesport CZ

Utkání začalo ve slušném tempu, přesto první zakončení na bránu přišlo až po 10 minutách. Hlavičku Pulišiće ale Alireza Beiranvand bez problémů uklidil do rukavic. Američané byli nadále nebezpečnějším celkem a dobývali íránskou obranu. Na hranici vápna střílel Timothy Weah, z dobré pozice však branku přestřelil. Z další příležitosti už však USA udeřily. Weston McKennie krásně nacentroval na Sergiňa Desta, jenž šikovně sklepl na Pulišiče, který poslal zámořský celek do vedení.

Statistiky zápasu Írán – USA
Statistiky zápasu Írán – USAOpta by Stats Perform

Následně se do úprku dostal Weah, jehož střela otřená o tyč zaplula do brány, kvůli milimetrovému ofsajdovému postavení útočníka Lille ale trefa neplatila. Po změně stran měla hra od obou celků nadále dobrý spád, tým ze země u Perského zálivu se potřeboval tlačit za vyrovnáním, Američanům se naopak otevíraly skuliny v soupeřově obraně. V 69. minutě dostali The Yanks možnost přímého kopu těsně za vápnem, Yunus Musah ale v den svých 20. narozenin mířil nad.

Konečná tabulka skupiny B
Konečná tabulka skupiny BLivesport

Spojené státy se postupně začaly soustředit především na obranu, které Íránci zatopili po zakončení Aliho Karimiho, gólman Matt Turner ale zakončení zlikvidoval. Během dlouhého nastavení už hráli Íránští gepardi o všechno, gólu se však nedočkali, ani když nebezpečně hlavičkoval Morteza Pouraliganji. Severoamerický celek si tak dokázal s Íránem poradit a zajistil si postup do vyřazovací fáze. Zatímco na výběr USA čeká v sobotu 3. prosince osmifinálová bitva proti Nizozemsku, Perské hvězdy se po umístění na třetím místě rouzloučily s turnajem.

Livesport hráč utkání: Sergiňo Dest (USA)

Přehled zápasu Írán – USA 0:1