Senegal - Nizozemsko 0:2. Pozdní góly Gakpa a Klaassena zařídily výhru

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Senegal - Nizozemsko 0:2. Pozdní góly Gakpa a Klaassena zařídily výhru

Aktualizováno
Gakpo a Klaassen slaví branku do senegalské sítě
Gakpo a Klaassen slaví branku do senegalské sítěAFP
Favorizovaní Nizozemci se ve druhém utkání skupiny A mistrovství světa pořádně nadřeli a houževnatě hrající Senegal porazili 2:0. Dlouhé ofenzivní trápení Oranjes podtrhl svým tahem i trenér Louis van Gaal, jenž oproti předpokladům nasadil během druhé půle do hry Memphise Depaye, který se ještě úplně nezotavil ze zranění. Vítězství evropského zástupce nakonec zařídil v samotném závěru Cody Gakpo. Ten tak potvrdil formu z PSV, žádný hráč se totiž napříč Evropou nepodílel v nejvyšších soutěžích na více brankách.

Oranjes se již v úvodních minutách pokusili předvést něco ze své nesporné kvality. Postrach nizozemské ligy Gakpo obdržel ve vápně přihrávku za obranu a z pravé strany naservíroval míč před prázdnou bránu. Adresát v podobě dobíhajícího Stevena Bergwijna si ovšem s mladým útočníkem neporozuměl a balon nezachytil. Následně se po sérii precizních přihrávek ocitl sám před gólmanem Frenkie de Jong, barcelonský záložník se však místo zakončení zamotal do vlastních kliček. Jedinou střelu na bránu v první půli si tak připsal Senegalec Youssouf Sabaly, jeho pokus zpoza pokutového území ale do svých rukavic zachytil v národním týmu debutující, více než dvoumetrový obr, Andries Noppert.

V úvodu druhé půle si řekli o slovo zase hráči Oranjes. Obránce Liverpoolu Virgil van Dijk, jenž si v tomto duelu připsal 50. start za reprezentaci, však po dobře mířeném centru od rohového kopu nemířil přesně. V 66. minutě se do první nebezpečné šance dostali i Lvi z Terangy. Boulaye Dia si ve vápně našel průnikovou přihrávku a v plné rychlosti pod tlakem dotírajícího obránce vypálil, Noppert si ale jedovatou střelu k pravé tyči pohlídal a parádním zákrokem odvrátil míč na roh.

Statistiky Codyho Gakpa v zápase proti Senegalu
Statistiky Codyho Gakpa v zápase proti SenegaluStatsPerform

O pár minut později se zase prezentoval tvrdým projektil Idrissa Gueye, nizozemský gólman byl ovšem neoblomný a svůj tým opět podržel. O první a zároveň rozhodující trefu se tak v 84. minutě postaral Gakpo, jenž využil zaváhání senegalské obrany, naběhl si na precizní centr de Jonga a hlavou poslal míč za záda Édouarda Mendyho. Výsledek navíc ještě v deváté minutě nastavení stihl navýšit Davy Klaassen, jenž těžil z odražené rány Depaye.

Nizozemci tedy potvrdili roli favorita a stejně jako na svých posledních třech mundialech zvládli zahajovací zápas. Jejich dalším soupeřem bude 25. listopadu nevyzpytatelný Ekvádor. Senegal ve stejný den změří síly s domácím Katarem.

Livesport hráč utkání: Cody Gakpo (Nizozemsko)

Detail zápasu Senegal - Nizozemsko 0:2

Sestřih zápasu Senegal - Nizozemsko
Livesport