Liverpool po 16 letech vyhrál Superpohár, proti City se trefila i posila Núñez

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Liverpool po 16 letech vyhrál Superpohár, proti City se trefila i posila Núñez

Hráči Liverpoolu slaví gól Mohameda Salaha, který proměněnou penaltou poslal "Reds" do vedení 2:1.
Hráči Liverpoolu slaví gól Mohameda Salaha, který proměněnou penaltou poslal "Reds" do vedení 2:1.Profimedia
Poprvé od roku 2006 slaví Liverpool vítězství v anglickém Superpoháru, když v sobotním finále porazil Manchester City 3:1. V zápase, který se kvůli vrcholícímu ženskému mistrovství Evropy odehrál v Leicesteru, byly k vidění pohledné akce i góly. Na úvodní branku Reds dokázali úřadující mistři Premier League zareagovat zásluhou důrazu Juliána Álvareze. O vítězi pak v závěru rozhodl Mohamed Salah, který proměnil penaltu po ruce Rúbena Diase. Trefila se i posila z Benfiky Lisabon Darwin Núñez.

Fotbalová sezona v Anglii letos začala netradičně brzy, důvodem je i listopadové mistrovství světa ve fotbale. Obvyklou předehru obstaralo utkání Superpoháru, které proti sobě svedlo dva nejúspěšnější celky posledních let. Zatímco ligovou trofej získal po lítém boji rozdílem jednoho bodu Manchester City, nejstarší fotbalový pohár, FA Cup, opanovali Reds. Ti mimo jiné v semifinále vyřadili právě svého světlemodrého rivala.

Diváci v Leicesteru sledovali v úvodu bitvy o Community Shield aktivní vstup Liverpoolu. Ve třetí minutě se blýskl průnikem z pravé strany Salah, jeho střela však rozvlnila pouze boční síť Edersonovy branky. Ve 14. minutě se Trent Alexander-Arnold předvedl svým typickým centrem, kterým našel kolegu z levé strany Andrewa Robertsona, avšak ten hlavičkou branku netrefil.

Liverpool tak poslal do vedení až Alexander-Arnold, jehož tečovaná střela ve 21. minutě zapadla po odrazu o tyč za záda Edersona. Po půlhodině hry mohl vyrovnat Erling Haaland, proti jeho pokusu skvěle zasáhl Adrián, jenž lapil i následnou dorážku Riyada Mahreze.

Alžírský křídelník si na Adriánovi vylámal zuby i na začátku druhého poločasu. Ani s přibývajícím časem tempo zápasu nepolevilo. Citizens se snažili prosadit kombinační hrou, Liverpool zase hrozil rychlými protiútoky. Do jednoho takového se dostal při své soutěžní premiéře střídající Darwin Núňez, Ederson ale navýšení náskoku Liverpoolu odmítl. V 70. minutě dostal na druhé straně míč do sítě z lavičky příchozí Álvarez, když úspěšně dorazil pokus rovněž střídajícího Phila Fodena a bylo srovnáno.

V 83. minutě poslal Reds do vedení Salah a před koncem mohl navýšit vedení Liverpoolu Núňez. Jeho hlavička se sice mezi tyče nevešla, v nastaveném čase se ale Uruguayec z bezprostřední blízkosti přece jen prosadil. Zatímco zaznamenal první gól po přesunu z Portugalska, největší posila City Erling Haaland vyšla naprázdno, byť odehrála celé utkání.

Ostrý úvod sezony tedy zastihl v o něco lepší formě Liverpool, který si tak připsal první letošní trofej. Teď už se ale oba celky musí připravovat na start Premier League. Reds v prvním kole 6. srpna zavítají na půdu nováčka z Fulhamu, na obhájce titulu pak čeká ve stejný den duel na hřišti West Hamu.

Livesport hráč utkání: Trent Alexander-Arnold (Liverpool)

Prohlédněte si statistiky ze zápasu Liverpool - Manchester City