Luis Enrique: Když nevyhrajeme, přeju titul Argentině, Messi by si zasloužil být šampionem

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Luis Enrique: Když nevyhrajeme, přeju titul Argentině, Messi by si zasloužil být šampionem
Luis Enrique na tiskové konferenci.
Luis Enrique na tiskové konferenci.
Profimedia
Trenér španělských fotbalistů Luis Enrique byl před startem světového šampionátu hodně sdílný a na své poslední tiskové konferenci odpovídal i na netradiční otázky. Výroky muže, který jako hráč oblékal dresy Realu i Barcelony a za národní tým absolvoval 62 utkání, byly přirozené a bez jindy tradičních klišé. O čem také mluvil?

O vyhlídkách Španělska, které má velmi mladý a nezkušený tým

"Ve fotbale existuje spousta klišé o zkušenostech nebo nějaké převaze na hřišti. Víte, Indurain jel svou první Tour de France snad ve 24 letech a teď jezdí kluci, kterým je 18 nebo 19 let a vyhrávají. Myslíte, že mladí lidé mají nadšení a nedostatek sebedůvěry? V tomhle je nezkušenost požehnáním. Jediný, komu můžu způsobit problémy, je Luis De la Fuente, protože mu při každém srazu beru sedm nebo osm hráčů. Ta kombinace mladých lidí a veteránů jako jsou Busi (Busquets), Jordi Alba, Koke nebo César (Azpilicueta) moc dobře funguje. Mladí kluci se na ně dívají a nechávají se vést. Ale když pak vyjdou na hřiště, každý má svou vlastní zodpovědnost."

O tom, jak hrát proti fyzicky zdatným týmům

"Jsme Španělé a co se týče typologie hráčů, nemáme samozřejmě nějakou fyzickou převahu. Za mých časů nám říkali La Furia Española – Zuřivci ze Španělska. A když jste viděli Němce nebo Afričany, kdekdo si říkal, jestli tím můžeme uspět. My jsme raubíři, Latinoameričané, tyhle vlastnosti nám nastavují náš standard a umíme toho využít. V posledních několika letech jsme největších úspěchů národního týmu dosáhli vlastním způsobem, a to tím, že jsme měli míč a že jsme ho měli na zemi. Pokud přistoupíme na to, co umíme, budeme mít většinou více šancí než soupeř. Nezaručuje to výhru, ale máte více možností. Naši hráči jsou kreativní, také ale samozřejmě riskujeme. Fyzicky silných týmů se ale neobávám, protože jsme na to zvyklí."

MS Katar, tabulka skupiny E
Flashscore

O stavu národního týmu a sestavě proti Kostarice

"Mám představu o tom, co udělám. Rád ale vidím i to, jak hráči trénují a na poslední chvíli můžu něco změnit. V tréninku každý hraje aspoň 45 minut. Jsme optimisté a těšíme se na debut, i když premiéra na turnaji bývá vždycky těžká, tak to Španělsko vždycky má. Mám představu o sestavě, ale rozhodnu se, až přijde čas zápasu."

O svém pohledu na tým Kostariky"Kostarika vyřadila v baráži Nový Zéland. Začali se čtyřmi záložníky a skončili s pěti. Mají Keylora Navase a Campbella, kteří hráli ve Španělsku. Vědí, o co hrají i to, co chtějí dělat. Bude to těžké, už jen proto, že to bude první zápas na turnaji a vědí, že je nečeká žádný snadný zápas."

O tom, komu přeje titul, pokud nevyhraje Španělsko"Pak bych si přál, aby vyhrála Argentina. Bylo by nespravedlivé, kdyby hráč jako Messi odešel do důchodu bez titulu mistra světa. I když on může hrát i příští šampionát. Taky by se mi líbilo, kdyby vyhrála Uruguay, kvůli Luisi Suárezovi."