Moonová a Kennedyová si na MS sportovně rozdělily zlato, 400 m překážek ovládl Warholm

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Moonová a Kennedyová si na MS sportovně rozdělily zlato, 400 m překážek ovládl Warholm

Aktualizováno
Kennedyová s Moonovou berou obě zlaté medaile.
Kennedyová s Moonovou berou obě zlaté medaile.Profimedia
V běhu na 400 m překážek získal v Budapešti potřetí zlato na mistrovství světa Nor Karsten Warholm (27) v čase 46,89 sekundy. V soutěži tyčkařek si rozdělily zlato Američanka Katie Moonová (32) a Australanka Nina Kennedyová (26), obě zdolaly 490 centimetrů. Čtvrtku vyhrála s velkým náskokem Mariledy Paulinová z Dominikánské republiky časem 48,76 s a běh na 1500 metrů Brit Josh Kerr v čase 3:29,38, když ve finiši porazil olympijského vítěze Nora Jakoba Ingebrigtsena.

Jediná česká zástupkyně ve večerním finálovém bloku Amálie Švábíková obsadila v soutěži tyčkařek 11. místo výkonem 450 centimetrů. Laťka o 15 centimetrů výš, kterou zdolala v kvalifikaci, byla tentokrát nad její síly.

Švábíková si představovala, že ve finále předvede lepší výkon. "Je to takové hořkosladké. Sice jsem postoupila do finále, jsem mezi dvanácti nejlepšími tyčkařkami na světě, ale určitě bylo na víc a mrzí mě to," řekla českým novinářům. Potýkala se s rozběhem. "Jednou jsem byla daleko, podruhé moc blízko, vůbec jsem to nedokázala chytit. To dneska hrálo tu největší roli," litovala.

Warholm vyhrál suverénně

Světový rekordman a olympijský vítěz na dlouhých překážkách Warholm nepřipustil, aby se opakovalo loňské finále v Eugene, kde po třech zlatých na velkých světových akcích v řadě obsadil i vinou zdravotních problémů až sedmé místo. Už do cílové rovinky vbíhal s velkým náskokem a ten si udržel. Stříbro ukořistil Kyron McMaster z Britských Panenských ostrovů, jehož největším úspěchem bylo zatím čtvrté místo z olympijského Tokia. Američan Rai Benjamin dosud sbíral stříbrné medaile, teď se musel spokojit s bronzem, zlato má jen ze štafet.

Na patnáctistovce se opakovala situace z loňského šampionátu, na němž favorizovaného Ingebrigtsena nečekaně porazil Brit Jake Wightman, který pro zranění v Budapešti chybí. Tentokrát evropského rekordmana předstihl jiný britský mílař a Kerr k bronzu z Tokia přidal zlato.

Norská výprava byla dodneška bez medaile, ale teď má zlato, stříbro a bronz, to poslední zásluhou třetího Narve Gilje Nordase. Ingebrigtsen bude mít další šanci v běhu na 5000 metrů.

Zlato má dvě majitelky

Tyčkařský maraton dospěl až na výšku 490 centimetrů. Na třetí pokus ji zdolala jak obhájkyně titulu Moonová, tak Kennedyová, pro niž to bylo zlepšení osobního rekordu. Obě měly identický zápis a dohodly se, že si zlato rozdělí.

Australanka nechápala, co se přihodilo. "Bylo to super šílené. Skočila jsem 482 před dvěma nebo třemi lety, takže jsem věděla, že v sobě mám vyšší výšky, a dneska jsem je poskládala dohromady. Zlatá medaile je splněný sen. Věděla jsem, že bych se mohla dostat na pódium a zázrakem by to mohlo být zlato. Takže si myslím, že se dnes večer stal zázrak," vykládala.

Moonová na začátku finále o děleném zlatu vůbec neuvažovala. "Ale teď jsem naprosto spokojená. To byla bitva. Když jsme zůstaly jen já a Nina, show teprve začala. Myslím, že jsme jedna druhou motivovaly. Byla to úžasná noc, doufám, že si ji všichni užili. My ano," řekla.

Bronz získala finská mistryně Evropy Wilma Murtová. Tina Šutejová prvním pokusem na 480 cm sice vylepšila slovinský rekord, ale stačilo to stejně jako loni v Eugene jen na čtvrté místo.

Paulinová vyhrála s náskokem

Paulinová měla zatím jen zlato ze smíšené štafety z Eugene. O jejím vítězství nebylo pochyb, ale navíc si o 22 setin zlepšila osobní rekord, přestože prakticky neměla soupeřku. Ty potenciální v boji o zlato odpadaly jedna za druhou. Američanka Sydney McLaughlinová-Levroneová pro zranění v Budapešti chyběla. Její krajanka Britton Wilsonová, letos třetí ve světových tabulkách, se zranila v rozběhu. Shaunae Millerová-Uibová z Baham, dvojnásobná olympijská vítězka a obhájkyně titulu, se po dubnovém porodu syna nestihla dostat do formy a skončila také už v rozběhu.

Stříbrná medailistka z OH v Tokiu i loňského MS Paulinová uspěla, i když v dějišti šampionátu nemá trenéra. "I když je hodně daleko, dokázal mi pomoci. Byl tady v mé mysli a mém srdci. Byla jsem mentálně připravena na tuto situaci. Vždycky, když jsem v Evropě, tak musím jezdit bez trenéra. Hodně dlouho jsme se na tohle připravovala, tvrdě jsem pracovala, abych toho dosáhla. Zlatá medaile byl můj sen a mám schopnosti, abych dokázala tento sen proměnit ve skutečnost," řekla.