Musíme se zmobilizovat a prostě to odmakat, burcuje Bartoň před výjimečným zápasem

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Musíme se zmobilizovat a prostě to odmakat, burcuje Bartoň před výjimečným zápasem

Luboš Bartoň (vlevo) ví, že český tým čeká náročná bitva.
Luboš Bartoň (vlevo) ví, že český tým čeká náročná bitva.Profimedia
Velice pikantní náboj bude mít čtvrteční poslední zápas českých basketbalistů v pražské O2 areně proti Izraeli pro trenéra Ronena Ginzburga (58). Rodák z Tel Avivu, který má dva roky už i český pas, absolvuje proti výběru své rodné země klíčový duel o postup do osmifinále mistrovství Evropy. Podle asistenta Luboše Bartoň (42) bude tým bojovat i za kouče.

"Vím, že pro něj je to velmi speciální zápas, aniž by o tom mluvil otevřeně. Ale všichni to tak cítíme. Ale kluci budou hrát nejen za něj, ale také sami za sebe. Reprezentujeme zemi na domácím šampionátu, ale už je za pět minut dvanáct," řekl Bartoň.

"Naše očekávání bylo jiné, ale není čas nějak věšet hlavy. Musíme se nabít optimismem, ale hlavně bojovat. Nemyslím si, že to bude úplně o taktice. Spíš o tom, jak začneme a strhneme diváky a využijeme domácí prostředí hned od začátku. Kromě zápasu s Holandskem to bylo na začátku nic moc. A musíme být koncentrovaní od prvních vteřin," uvedl Bartoň.

Přiznal, že velkou roli hraje v týmu i psychika. "Celé léto je v tomhle duchu. I mentálně nás sebralo zranění Satyho (Tomáše Satoranského) a jeho absence. Dejme tomu, že jsme se z toho moc nevzpamatovali, ale teď na to není čas. Musíme se zmobilizovat a poslední zápas prostě odmakat," podotkl Bartoň.

Narychlo léčený kotník Satoranského limituje, přesto se snažil týmu alespoň v úvodním zápase s Polskem a zatím posledním s Finskem co nejvíce pomoci. Připsal si dohromady 16 asistencí a jen dva body.

"Saty měl vždycky postavenou hru na fyzičnosti. Teď čím víc chce, tak tím víc naráží na ten limit. Řekne, že chce, ale nemůže. To je nakonec pocit, který v něm převládá. Necháváme to na Satym, protože on sám cítí svoje tělo, jestli může, nebo nemůže. Je limitován a nemůže podat výkon, který by chtěl. Ale samozřejmě už jen jeho prezence je důležitá," prohlásil Bartoň.

Utkání Česko - Izrael

"Tenhle nároďák posledních deset let spoléhá na něj. Já nevím, jestli je to až moc. Jsme možná tým, který na takového hráče spoléhá nejvíc. Kdyby Ponitka nehrál za Poláky, tak by mě zajímalo, jestli by to fungovalo stejně. Samozřejmě je tam Slaughter. U Satyho se bavíme o středním rozehrávači, který udává tempo. Další věc, která se nedá vůbec změřit, je jeho touha po vítězství a schopnost strhnout ostatní. To se násobí, to je to pak absence jeho aury, energie a tak dále. Je tam spousta ingrediencí," popsal vliv Satoranského na hru národního týmu.

"Uvidíme, jsem optimista, co se týká zítřka. Soupeře známe, má svoje kvality. Zítra do toho musíme dát všechno. Izraelci jsou chytří, mají velmi dobré dovednosti s míčem, skoro všichni umí střílet kromě pár jedinců. Umí si vyhovět a přečíst obranu. Když se budeme snažit je přetaktizovat, tak to asi nepůjde," podotkl Bartoň.

"Musíme být agresivnější, jít do těla a nepustit je do jednoduchých kombinací. Nebude to jednoduché, budeme muset být pozorní. Musíme vědět, kdo koho brání. Jaké jsou jeho silné stránky, aby nám Avdija nejezdil na pravou ruku. Když nás něčím porazí, ať to není jeho silnou stránkou. Ale můžu mluvit i o Madarovi a dalších, mají velmi dobrých deset hráčů," dodal Bartoň.

Výsledky EuroBasketu