Neymar a Ronaldinho na Slovensku? Brazilské hvězdy odhalí první evropský památník Pelého

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Neymar a Ronaldinho na Slovensku? Brazilské hvězdy odhalí první evropský památník Pelého
Pelé spolu s Lionelem Messim a Neymarem.
Pelé spolu s Lionelem Messim a Neymarem.Profimedia
Legendární Brazilec Pelé (†82) bude mít od příštího roku na Slovensku sochu a pamětní desku. Slavnostní odhalení se uskuteční v září 2024 u příležitosti 30. výročí Pelého návštěvy země a půjde o první památník takového druhu v Evropě. Akce se zúčastní i několik brazilských fotbalových hvězd, zájem projevili Zico (70), Ronaldinho (43) a Neymar (31). Agenturu TASR o tom informoval Joe Borbély (56), generální manažer brazilského národního týmu Legends and Stars.

Pelé navštívil Slovensko v září 1994. Při této příležitosti se trojnásobný mistr světa zúčastnil i exhibičního utkání mezi legendami Slovenska a Brazílie (0:4), které se odehrálo v Košicích.

"Pelého návštěva vyvolala na Slovensku nepopsatelné vzrušení a euforii. Celá země jím žila. Například na autogramiádu Pelého v Košicích přišlo nebývale mnoho lidí, kolem pěti tisíc, a Pelé byl dojatý až k slzám," řekl Borbély, který legendu na Slovensko před 29 lety "přitáhl".

O možnost umístění Pelého sochy zatím projevily zájem dva subjekty a také dva sochaři, kteří by ho rádi ztvárnili.

"Výběr bude ukončen až koncem února příštího roku, takže šanci mají i další zájemci. Umístění sochy však budeme muset velmi dobře zvážit, protože půjde o mimořádně prestižní záležitost, a to i na mezinárodní úrovni," řekl Borbély.

Pelé byl fotbalovou ikonou první velikosti.
Pelé byl fotbalovou ikonou první velikosti.Profimedia

"Sochu navíc odhalí světoznámé osobnosti, jako je Pelého syn a bývalá hvězda FC Santos Edinho, Pelého nejlepší přítel a dlouholetý spoluhráč Edu nebo některý z trojice světových superhvězd Ronaldinho, Zico či Neymar. Ti všichni projevili zájem, takže půjde jen o to, aby se vše domluvilo na správný termín," dodal Borbély, který bude řídit i účast hvězdných hostů.

Borbély působil také jako dlouholetý manažer, poradce a blízký přítel hvězdného Brazilce. Ten na konci loňského roku po dlouhodobých zdravotních komplikacích zemřel, i nadále však zůstává jediným fotbalistou historie se třemi tituly mistra světa (1958, 1962, 1970).