Nosková zůstala těsně pod vrcholem, titul v Adelaide získala Sabalenková

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Nosková zůstala těsně pod vrcholem, titul v Adelaide získala Sabalenková

Aktualizováno
Nosková zůstala těsně pod vrcholem, titul v Adelaide získala Sabalenková
Nosková zůstala těsně pod vrcholem, titul v Adelaide získala SabalenkováReuters
Linda Nosková (18) své senzační tažení v australském Adelaide k triumfu nedotáhla. Česká kvalifikantka ve svém premiérovém finále na nejvyšším okruhu, po cestě do nějž odvrátila dva mečboly a porazila dvě hráčky TOP 10, podlehla 3:6, 6:7(4) světové pětce Aryně Sabalenkové (24). O šest let starší Běloruska tak získala svůj 11. titul, první od předloňského května.

Lindou Noskovou se letos na nejvyšším okruhu počítá, ale že hned na prvním turnaji, ještě k tomu natřískaném podniku WTA 500 v Adelaide, kde startovaly čtyři členky TOP 10 žebříčku, postoupí až do finále, se rozhodně neočekávalo.

Talentovaná Češka, která loni zazářila na Livesport Prague Open svými úvodními výhrami v hlavních soutěžích na nejvyšší tour a premiérovým postupem do čtvrtfinále a zároveň semifinále na turnajích WTA, přitom mohla skončit už v prvním kole kvalifikace. V něm totiž byla jediný míček od porážky s Annou Kalinskou.

Rodačka ze vsetínské Bystřičky však právě v tu chvíli nastartovala své senzační tažení a v australské metropoli vyřadila Anastasii Potapovovou, světovou osmičku Darju Kasatkinovou (první souboj s hráčkami elitní desítky), Claire Liuovou, Viktorii Azarenkovou (odvracela mečbol) a nasazenou jedničku a druhou hráčku pořadí Ons Jabeurovou.

Stala se tak nejmladší finalistkou akcí WTA 500 či vyšších od triumfu Caroline Wozniacké v New Havenu 2008 a aby toho nebylo málo, tak i nejmladší finalistkou australských turnajů po dlouhých 17 letech (prvenství Michaëlly Krajicekové v Hobartu 2006). Na premiérovou trofej si však bude muset vítězka juniorky na předloňském French Open ještě počkat, ve svém prvním finále na hlavním okruhu nestačila 3:6, 6:7(4) na světovou pětku Arynu Sabalenkovou.

Přehled utkání Nosková – Sabalenková 3:6,6:7(4)

V zápase byl k vidění jedný brejk

Nosková už před utkáním avizovala, že se bude snažit hrát ještě agresivněji než Sabalenková. To se jí ale v úvodním dějství vůbec nedařilo, soupeřka měla ve výměnách navrch a díky jedinému brejku celého zápasu šla do vedení. Ve druhé sadě už mladší z finalistek vzdorovala mnohem více a set i díky úspěšné likvidaci tří brejkbolů dotáhla do tie-breaku.

Ve zkrácené hře však spáchala hned dvě dvojchyby a Sabalenkovou si nechala utéct na 1:5. O šest let starší Běloruska sice úvodní mečbol zahodila dvojchybou, ovšem druhý v pořadí proměnila přímým bodem ze servisu.

"Byl to dnes velmi těžký zápas. Aryna ale hrála tenhle týden super dobře," řekla Nosková na kurtu. Česká tenistka se následně vyslechla velkou pochvalu od její soupeřky. "Chtěla bych pogratulovat téhle mladé slečně za neskutečný týden. Myslím, že má před sebou velkou budoucnost, a jsem si stoprocentně jistá, že ji uvidíme ve finále ještě mnohokrát," uvedla Sabalenková.

Výrazný posun ve světovém žebříčku

Nosková se díky parádnímu výsledku vrátí do elitní stovky pořadí, dokonce o 31 míst vylepší své dosavadní maximum a bude 56. na světě. Nyní čeká talentovanou teenagerku rychlý přesun do Melbourne, kde zítra vypuknou kvalifikační boje na Australian Open. V nich je nasazenou dvojkou a v prvním kole narazí na Katherine Sebovovou z Kanady.

Sabalenková, která loni na obou turnajích v tomto dějišti i vinou obrovského počtu dvojchyb ztroskotala hned na úvodní soupeřce, ovládla Adelaide International I bez ztráty jediné sady. Rodačka z Minsku získala svou celkově 11. trofej a první od května 2021, kdy dobyla antukovou "tisícovku" v Madridu. Na triumf na betonech čekala od ledna téhož roku. Loni prohrála všechna tři finále.