Nová česká jednička se jmenuje Lehečka. Antukář z Kněžmostu je na 59. místě žebříčku ATP

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Nová česká jednička se jmenuje Lehečka. Antukář z Kněžmostu je na 59. místě žebříčku ATP
Nová česká jednička se jmenuje Lehečka. Antukář z Kněžmostu je na 59. místě žebříčku ATP
Nová česká jednička se jmenuje Lehečka. Antukář z Kněžmostu je na 59. místě žebříčku ATPLTK Liberec
Českému tenisu už nekraluje Jiří Veselý (29). V pozici národní jedničky jej pomalu ale jistě střídá dvacetiletý antukář z Kněžmostu u Mladé Boleslavi. Jiří Lehečka se po nedělním vítězství na challengeru v Liberci vyhoupl v pořadí ATP na 59. místo.

Je to k nevíře, ale jde o nejlepší umístění českého hráče na okruhu od 11. února 2019, kdy stejnou pozici okupoval s kariérou se loučící Tomáš Berdych (36). Zatímco tenistky sbírají jeden úspěch za druhým, jejich mužští kolegové jim mohou tiše závidět.

To může brzy skončit. Lehečka už se nakrátko stal nejvýše postaveným Čechem v žebříčku letos v únoru, kdy byl jediným zástupcem v elitní stovce. "Pro příští rok jsou cíle dostat se do ní nebo alespoň se jí co nejvíc přiblížit," vykládal loni v rozhovoru pro Tiebreak Tennis.

Povedlo se mu daleko dřív. Poprvé v kariéře se tento rok objevil na turnajích ATP, nedávno v rakouském Kitzbühelu došel do čtvrtfinále, když vyřadil Brazilce Thiaga Monteira a Portugalce Joaa Sousu, oba hráče ze sedmé desítky. A zastavil jej až po třísetové bitvě Španěl Roberto Bautista Agut, světová dvacítka.

Juniorský šampion z Wimbledonu 2019 ve čtyřhře cítí, že má ještě na víc. "Sezona zatím probíhá zhruba tak, jak jsme ji s trenérem a realizačním týmem plánovali. Věřím, že se ve zbytku sezony posunu ještě dál," citovala Lehečku ČTK po libereckém vítězství, jež bylo jeho třetím turnajovým vavřínem v challengerech, přičemž všechny se mu povedly na antuce.

V čele žebříčků výrazné změny nenastaly. Pozici světové jedničky si před US Open upevnil díky triumfu na turnaji v Los Cabos Rus Daniil Medveděv a ženám dál vládne Iga Šwiateková z Polska. Na třetí místo se díky semifinálové účasti v San Jose posunula Španělka Paula Badosaová, vítězka turnaje Darja Kasatkinová z Ruska se poprvé od roku 2019 vrátila do první desítky a je devátá.

Nejlepší Češkou je 14. Karolína Plíšková, Barbora Krejčíková je na 19. místě. V první padesátce jsou ještě 23. Petra Kvitová, 47. Marie Bouzková a 50. Markéta Vondroušová.