Nový trenér, nový impulz. Házenkářky zahájí norskou éru pod vedením Dahla ve Švédsku

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Nový trenér, nový impulz. Házenkářky zahájí norskou éru pod vedením Dahla ve Švédsku
České házenkářky zahájí novou éru pod vedením Benta Dahla.
České házenkářky zahájí novou éru pod vedením Benta Dahla.
Česká Házená
České házenkářky čekají první zápasy pod novým norským trenérem Bentem Dahlem. Reprezentantky v pátek a v neděli nastoupí k dvěma přípravným duelům ve Švédsku a v příštím týdnu pak odehrají tři utkání na tradičním turnaji čtyř zemí O štít města Chebu.

Dahl se stal novým trenérem českého celku na konci srpna poté, co svazové vedení nečekaně odvolalo Jana Bašného, který s reprezentací nepostoupil na nadcházející Euro. Zkušený kouč skončil u národního týmu po 12 letech. Dahl s novými svěřenkyněmi na konci září absolvoval přípravný kemp a nyní se těší na první zápasy.

Švédky obsadily páté místo na loňském mistrovství světa a na listopadovém evropském šampionátu, kam se české reprezentantky neprobojovaly, budou obhajovat 11. příčku. Oba soupeři se naposledy potkali předloni v úvodu minulého Eura a severský favorit zvítězil 27:23.

"Samozřejmě to budou dva opravdu velmi těžké zápasy. Ale pokud chceme růst a rozvíjet se, potřebujeme se potkávat s dobrými soupeři. Z mého pohledu je Švédsko jedním z kandidátů na medaili na nadcházejícím mistrovství Evropy," řekl v nahrávce pro ČTK Dahl.

Reprezentantky čekají první zápasy v nové sezoně a od konce dubna, kdy neuspěly v závěru kvalifikace. "Bude pro mě zajímavé vidět holky hrající pod tlakem. Trénink je trénink, ale zápas je něco naprosto jiného. Hlavním cílem bude vidět, jak vypadáme v zápasech. Dá mi to zpětnou vazbu, na čem musíme v budoucnu pracovat a co zlepšit," uvedl Dahl.

Po návratu ze Švédska absolvuje český celek tradiční přípravný turnaj v Chebu, který má tentokrát slabší obsazení než obvykle. Vedle domácího výběru se představí Norsko, Egypt a tým z německé bundesligy Neckarsulm.

Češky během sedmi dnů odehrají pět zápasů. V Chebu se od úterý do čtvrtka postupně utkají s Egyptem, Neckarsulmem a Norskem. "Pokud se účastníte například Eura, je to víceméně stejné. Je pro nás jen dobře, že odehrajeme tolik zápasů," pochvaloval si Dahl.

Vzhledem k neúčasti na evropském šampionátu čekají Češky nejbližší soutěžní duely až v příštím roce v play off kvalifikace o mistrovství světa 2023. Soupeře reprezentantkám teprve určí los. "Nejlepší cesta, jak se učit, je hrát zápasy. To je pro mě v tomhle období nejdůležitější před tím, než vstoupíme do kvalifikace o mistrovství světa. Je to pro nás výborná prověrka," dodal Dahl.

Program české reprezentace