Ocenění pro hvězdy Bundesligy. Nejlepšími házenkáři sezony jsou poprvé Mrkva a Malá

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Ocenění pro hvězdy Bundesligy. Nejlepšími házenkáři sezony jsou poprvé Mrkva a Malá
Tomáš Mrkva byl oporou reprezentace i německého Bergischeru, v nové sezoně bude chytat za slavný Kiel.
Tomáš Mrkva byl oporou reprezentace i německého Bergischeru, v nové sezoně bude chytat za slavný Kiel.
Profimedia
Tomáš Mrkva (33) byl poprvé v kariéře vyhlášen nejlepším českým házenkářem sezony, mezi ženami se rovněž premiérového vítězství v tradiční anketě dočkala Veronika Malá (28). Reprezentační brankář byl oporou německého Bergischeru a od příštího ročníku bude působit ve slavném Kielu, křídelnice národního týmu získala s německým Bietigheimem čtyři trofeje.

Mrkva obsadil s Bergischerem v Bundeslize 11. místo, zářil ale především v reprezentaci. V té se stal jasnou jedničkou poté, co veterán Martin Galia (43) přešel do role brankářského specialisty v realizačním týmu. Český gólman držel národní tým na lednovém mistrovství Evropy i v dubnu při neúspěšném play off o světový šampionát. V anketě předčil loňského vítěze Matěje Klímu, třetí místo obsadila další spojka Tomáš Babák, který rovněž působí v Bergischeru.

"Ocenění pro házenkáře sezony si moc vážím, je to obrovská čest. Po individuální stránce si za uplynulou sezonu nemám na co stěžovat, na nové angažmá v Kielu se velmi těším. Uplynulá sezona ale přinesla i zklamání v podobě nepostupu ze skupiny na mistrovství Evropy a z baráže o mistrovství světa," uvedl na facebooku českého svazu Mrkva, jehož bude v Kielu trénovat český kouč a osminásobný vítěz ankety o nejlepšího tuzemského házenkáře sezony Filip Jícha.

Malá v hlasování zástupců a kapitánů všech extraligových klubů a dalších házenkářských expertů triumfovala před dvěma českými vítězkami Ligy mistrů z norského Kristiansandu. Druhá skončila nejlepší hráčka Final Four prestižní soutěže spojka Markéta Jeřábková, třetí pak křídelnice a obhájkyně loňského prvenství v anketě Jana Knedlíková.

Malá s Bietigheimem nejprve v úvodu ročníku získala domácí Superpohár, na konci pak další tři trofeje za vítězství v Bundeslize, Evropské lize a Německém poháru. Její klub navíc po celou sezonu zůstal neporažen.

"Tato sezona pro mě byla výjimečná a jednoznačně ji mohu označit za nejúspěšnější v kariéře. Vyhrát všechny ty trofeje pro mě bylo opravdu speciální. Spoluhráčky a trenéři v Bietigheimu mi vytvářejí příjemné prostředí, ve kterém se můžu každý den zlepšovat. Věřím, že v národním týmu nás ty největší úspěchy ještě čekají," nechala se slyšet česká reprezentantka.