Nymburk má náhradu za Sekuliče. Českého mistra povede lotyšský trenér Štelmahers

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Nymburk má náhradu za Sekuliče. Českého mistra povede lotyšský trenér Štelmahers
Roberts Štelmahers vedl od roku 2009 lotyšskou reprezentaci.
Roberts Štelmahers vedl od roku 2009 lotyšskou reprezentaci.
Profimedia
Novým trenérem basketbalistů Nymburka se stal Roberts Štelmahers (47). Lotyšský kouč s českým mistrem podepsal smlouvu na dva roky a nahradil Aleksandera Sekuliče (44).

Slovinský trenér odešel z Nymburka minulý týden na vlastní žádost poté, co dostal nabídku od Kubaně Krasnodar. O jeho nástupci osmnáctinásobní čeští šampioni informovali v sobotu v tiskové zprávě.

"Hledali jsme trenéra, který bude naladěn na podobnou notu, na jakou jsme si v Nymburce zvykli. Tedy hrát rychlý a kolektivní basketbal s celoplošnou obranou," uvedl sportovní ředitel klubu Ladislav Sokolovský.

Nymburk rovněž chtěl trenéra s evropskými zkušenostmi. "Což Roberts splňuje. Zároveň na něj máme velmi dobré reference z jeho bývalých působišť. Takže věříme, že to bude šťastný výběr," dodal.

Štelmahers trénuje od roku 2009 a vedl lotyšskou reprezentaci, Ventspils, Valmieru a poslední tři sezony estonský celek Kalev/Cramo. Jako hráč má za sebou čtyři sezony v Eurolize a s Rytasem Vilnius vyhrál Pohár ULEB, nynější Eurocup.

Prohlédněte si blížící se program basketbalistů Nymburka

"Nymburk je klub s výraznou historií a hraje na vysoké úrovni v evropských soutěžích. Také jsem slyšel chválu na celou organizaci a pro mě je to dobrá příležitost směrem do Evropy," vysvětlil Štelmahers, proč nabídku středočeského celku přijal.

Za nevýhodu nepovažuje ani to, že do klubu přišel až v průběhu léta a nebude mít tolik času poskládat tým i přípravu podle představ. "Nemůžeme to změnit a nemá cenu se tím zatěžovat," řekl. "Já jsem velmi rád, že mohu být v Nymburce, to je pro mě to hlavní a teď se dáme do práce, abychom dosáhli co nejlepších možných výsledků," přidal Štelmahers.

Zakládá si především na dobré obraně. "Hodně na ní pracuji a chci po hráčích, aby byli dozadu zodpovědní. Nejsem ale trenér, co by se držel jednoho systému. Uvidíme, jaký se tým podaří poskládat, co nám hráči nabídnou a co naopak ne a podle toho naši hru naplánujeme," uvedl.