Odlehlá chata i lesní dódžó. Procházka se chystá ve spartánských podmínkách

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Odlehlá chata i lesní dódžó. Procházka se chystá ve spartánských podmínkách
Odlehlá chata i lesní dódžó. Procházka se chystá ve spartánských podmínkách
Odlehlá chata i lesní dódžó. Procházka se chystá ve spartánských podmínkáchProfimedia
Dříve fotbalový chuligán, dnes šampion polotěžké váhové kategorie UFC. Příběh Jiřího Procházky (29), kterého si všímá agentura AFP, bere dech. Nebýt starodávného japonského textu, nemusel populárního českého bojovníka dnes nikdo znát. “Musíte dodržovat pravidla, být čestný, statečný a klidný,” říká rodák z jihomoravských Hostěradic, který se momentálně připravuje ve "spartánských podmínkách".

Knihu pěti kruhů napsal v roce 1645 mistr meče Mijamoto Musaši. Přibližně o 369 let později se slavný japonský výtisk dostal do rukou Jiřího Procházky, který v tehdejších jednadvaceti letech změnil svůj pohled na život. Po divoce prožitém mládí započal cestu, na jejímž konci měl stát bojovník.

"Musíte se zahledět do sebe a dodržovat pravidla - být čestný, statečný, klidný v těžkých situacích," řekl Procházka o tom, co se z knihy a z kodexu samurajské disciplíny "Bušidó" naučil.

Procházka se stal prvním českým mistrem světa UFC, když v červnu v napínavém souboji s Brazilcem Gloverem Teixeirou (42) zvítězil v posledním pátém kole. V Singapuru to však neměl vůbec jednoduché, neboť se v průběhu zápasu pohyboval na pokraji porážky. 

Nakonec však sebral poslední zbytky sil a těsně před koncem svého soupeře připravil o titul šampiona polotěžké váhy. "Někteří lidé říkají, že je můj styl nepředvídatelný," řekl Prochazka agentuře AFP.

“Ale já nedělám nepředvídatelné věci. Jsem klidný a jen hledám prostor pro útok, kde je slabé místo mého soupeře, a útočím,” dodal bojovník, který si nechává přezdívat BJP.

Procházka se momentálně nachází na odlehlé lesní chatě vzdálené zhruba 30 minut autem od Brna. Právě pobyt v přírodě mu má symbolizovat “spartánské podmínky”. Na chatě je sám, má sice elektřinu, ale pro vodu se musí vydat ke studánce.

Při videorozhovoru s agenturou AFP namířil český bojovník kameru telefonu před chatu, aby ukázal “dódžó” neboli bojový ring, který postavil z lesní půdy. “Člověk si musí najít cestu, která mu nejlépe vyhovuje, a mně nejlépe vyhovuje tahle,” řekl bojovník s jedinečným účesem a dodal: “Medituji, trénuji a žiji život, který chci žít.”

Klid a cílevědomost však Procházku vždy neprovázely. Jako teenager se totiž pohyboval mezi ultras, fotbalovými chuligány podporujícími Zbrojovku Brno. Po jejich boku se zúčastnil více než 100 pouličních bitek.

“Byla to součást mého života. Bez toho bych nebyl takový, jaký jsem dnes,” zavzpomínal Procházka na své mládí a dodal: "Musel jsem být tím klukem, abych se stal dostal až sem."

V životě se všichni musíme s něčím poprat, a to různými způsoby. Já se stále učím a myslím, že bychom nikdy neměli přestat,” uzavřel český bojovník, který plánuje další kroky své kariéry. Bude jedním z nich i odveta s Gloverem Teixeirou? To ukáže až čas.