Odpočítávání zahájeno. Olympijské hry v Los Angeles odstartují 14. července 2028

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Odpočítávání zahájeno. Olympijské hry v Los Angeles odstartují 14. července 2028

Olympijské hry v Los Angeles budou zahájeny 14. července 2028.
Olympijské hry v Los Angeles budou zahájeny 14. července 2028.Profimedia
Los Angeles zahájilo oficiální odpočítávání do začátku olympijských her, které bude hostit v roce 2028. Pořadatelé v pondělí oznámili, že slavnostní zahájení se uskuteční 14. července 2028 a soutěže pod pěti kruhy se uzavřou 30. července. Paralympijské hry poté navážou od 15. do 27. srpna.

"Tento milník zhmotňuje hry pro všechny sportovce, kteří aktivně trénují pro svůj sen LA28 a pro všechny fanoušky, kteří je na jejich cestě sledují," uvedla pětinásobná olympijská medailistka v plavání Janet Evansová z organizačního výboru her.

Olympijské hry se v Los Angeles uskuteční potřetí v historii. Město už sportovní svátek hostilo v letech 1932 a 1984, paralympiádu uspořádá poprvé.

Pořadatelé hodlají využít už existující stadiony a k ubytování sportovců počítají s univerzitními kampusy. Chtějí tak udržet nízké náklady a omezit dopad olympiády na životní prostředí. Jejich přístup ocenil předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach, který se slavnostního oznámení termínů zúčastnil.

"Práce a kreativita týmu LA28 na mě udělaly velký dojem," uvedl Bach. Vyzdvihl velké investice organizačního výboru do mládežnického sportu. "Pomůže to přivést nové olympijské fanoušky a zanechá odkaz pro další generace," dodal.