Peterka před duelem s Maďarskem: Musíme vyhrát, bude to generálka na Evropu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Peterka před duelem s Maďarskem: Musíme vyhrát, bude to generálka na Evropu

Peterka před duelem s Maďarskem: Musíme vyhrát, bude to generálka na Evropu
Peterka před duelem s Maďarskem: Musíme vyhrát, bude to generálka na EvropuProfimedia
Čeští basketbalisté si podle pivota Martina Peterky (27) nemohou dovolit v sobotním utkání kvalifikace mistrovství světa v Chomutově s Maďarskem zaváhat, jinak by se jejich naděje na účast na šampionátu v příštím roce v Indonésii, Japonsku a na Filipínách výrazně snížila. Autor rozhodující trojky z únorového zápasu v Pardubicích s Bulharskem (83:80), která přinesla první ze tří úspěchů v sedmi dosavadních kvalifikačních duelech, ale ví, že to opět nebude snadný souboj.

"Bude to určitě těžký zápas, protože s kompletními Litevci hráli ještě čtyři minuty před koncem vyrovnaný zápas. Nejvíc bodů dávali Ádám Hanga a Dávid Vojvoda. Na ty se určitě budeme muset soustředit. Ale je tam spousta dalších hráčů, kteří budou nebezpeční, takže se musíme pořádně podívat na video a připravit se," prohlásil Peterka a připomněl středeční domácí prohru Maďarska s Litvou 78:88.

S Maďary se Češi utkali naposledy v srpnu 2019 na turnaji v Hamburku, kde vyhráli 103:83. V září 2017 na mistrovství Evropy v Kluži jim podlehli 73:85. "Hráli jsme s nimi, ale to už je dávno. Uvidíme jejich hru na videu," řekl Peterka.

Tým kouče Ronena Ginzburga nestačil ve středu v Paříži na favorizovanou Francii a podlehl 60:95, třebaže v poločase vedl 42:38. "Vstřebali jsme to, protože se nakonec ukázalo, že Francouzi byli lepší. My se musíme soustředit na sobotu, protože to je důležitý zápas. Musíme ho vyhrát. Kdybychom ho prohráli, tak by nám to hodně uškodilo vzhledem k našim šancím na postup. S Francouzi jsme samozřejmě nechtěli prohrát o tolik, ale je to prostě prohra a teď musíme vyhrát," uvedl Peterka.

Preview zápasu Česko - Maďarsko

Červencový domácí duel s Bosnou a Hercegovinou sehráli basketbalisté v jeho rodných Pardubicích, které hostily také první přípravný turnaj před dvěma týdny. Teď se představí v chomutovské Rocknet Aréně. "Těším se do Chomutova. Je to hodně dlouho, co jsem tam hrál ligu. Teď se hraje v jiné hale, takže doufám, že přijde hodně lidí a vyhrajeme. Vždycky se hraje doma líp než někde venku," prohlásil.

V Paříži se český tým představil před 14.200 diváky a Peterka doufá, že by podobnou atmosféru mohli basketbalisté prožít během mistrovství Evropy v Praze. "Atmosféra byla neskutečná, jak diváci fandili, zpívali hymnu, na konci ji začali zpívat sami od sebe. Byl to zážitek. Kéž by to bylo někdy na naše zápasy. Jestli to bude na zápasech mistrovství Evropy, tak to bude super. Kdy jindy, než teď," konstatoval.

V minulých dnech měl potíže se zády, ale už se cítí daleko lépe. "Bylo to hodně nepříjemné spíše na tréninky, ale o trošku se to zlepšilo a myslím, že do soboty už to bude kompletně dobré. Hrát budu určitě, bude to jen o tom, jestli to bude trošku v bolesti. Je to v pohodě," uvedl pivot, který proti Francii sehrál jen osm minut a dvě sekundy. "Já jsem si o úlevy neříkal. Nenovi (trenérovi Ronenu Ginzburgovi) jsem řekl, že jsem v pohodě a hrát můžu. Bylo to čistě na něm."

Evropská část kvalifikace na MS

Tým se potýkal s absencemi rozehrávačů Tomáše Satoranského, Víta Krejčího i křídelníka Jaromíra Bohačíka. "Předpokládám, že budeme hrát ve stejné nebo podobné sestavě, ale furt si myslím, že bychom Maďary měli porazit. Maďaři budou jiný typ týmu, nebudou mít tak velké a dominantní pivoty jako Francouzi, ale budou mít nebezpečné střelce z dálky, jako jsou Hanga, Vojvoda. Na to si budeme muset dát pozor, připravit se a vyhrát," řekl Peterka.

Už se těší na blížící se EuroBasket, do kterého Češi vstoupí v pátek 2. září proti Polsku. "Teď to bude generálka na Evropu. Cítí to všichni, že to přichází, ale stres a nervozita by nás zbytečně svazovaly, roste spíš natěšení," dodal.

Program mistrovství Evropy