Plíšková zvládla dohrávku s Martincovou, postupují Bouzková i Veselý

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Plíšková zvládla dohrávku s Martincovou, postupují Bouzková i Veselý

Aktualizováno
Karolína Plíšková zvládla dohrávku a vyhrála 7:6 a 7:5
Karolína Plíšková zvládla dohrávku a vyhrála 7:6 a 7:5Profimedia
Loňská finalistka Karolína Plíšková (30) vyhrála při vstupu do Wimbledonu do dvou dnů rozložený český souboj s Terezou Martincovou (27) 7:6 a 7:5. Nasazená šestka prošla na travnatých dvorcích v All England Clubu z úvodního kola podeváté za sebou. Její příští soupeřkou bude domácí Britka Katie Boulterová (25), které bude moci vrátit týden starou porážku z 2. kola turnaje v Eastbourne.

Duel Plíškové s o tři roky mladší Martincovou začal v úterních večerních hodinách pod zataženou střechou. Rodačka z Loun sice přišla v úvodním setu o vedení 5:2, v tie-breaku ale zvítězila jasně 7:1. Ve druhé sadě každá z tenistek prolomila jednou soupeřčin servis a za stavu 5:5 byl duel přerušen.

Dnešní dohrávka nakonec trvala jen několik minut. Plíšková využila hned první brejkbol a vzápětí duel dopodávala do vítězného konce. Proti jednašedesáté hráčce světa neztratila potřetí za sebou ani set.

Dařilo se také Marii Bouzkové, která se poprvé v kariéře probojovala do 3. kola grandslamového turnaje. Na travnatých dvorcích smetla Američanku Ann Liovou 6:0, 6:3. Třiadvacetiletá rodačka z Prahy vylepšila v All England Clubu své dosavadní maximum z roku 2019 a připsala si na turnajích velké čtyřky největší úspěch v životě.

Česká tenisová jednička Veselý sice získal proti Davidovichovi, přemožiteli sedmého nasazeného Huberta Hurkacze, první set, další dva ale ztratil a musel duel otáčet. Ve čtvrtém setu byl při svém servisu stoprocentní a vynutil si rozhodující pátý set. V něm sice Veselý přišel o vedení 3:1, ale duel dospěl do super tie-breaku, v němž měl ale rodák z Příbrami pevnější nervy.

V jeho závěru se český tenista dostal do vedení 9:7 a mel dva mečboly. Davidovich reagoval vzteklým odpálením míčku, a jelikož měl tou dobou na kontě varování, rozhodčí mu udělil trestný fiftýn. Díky němu pak Veselý získal po takřka čtyřhodinové bitvě závěrečný bod na 10:7. Veselý zabojuje ve Wimbledonu o třetí osmifinále v kariéře, kterým by vyrovnal své maximum ze sezon 2016 a 2018.

Ruud tažení nezopakuje

Třetí nasazený norský tenista Casper Ruud vypadl ve druhém kole a nezopakuje tak své vítězné tažení z Roland Garros. Finalista pařížského grandslamu podlehl na londýnské trávě Francouzi Ugu Humbertovi 6:3, 2:6, 5:7, 4:6 a neobhájí loňskou čtvrtfinálovou účast.

Humbert, jenž ve světovém žebříčku figuruje až na 112. místě, si při nástupu na kurt zapomněl v šatně rakety a po úvodním zmatku se v prvním setu nechytil. Pak ale začal riskantní hrou soupeře tlačit a duel otočil.

Ruud, jenž před třemi týdny na Roland Garros prohrál až ve finále s Rafaelem Nadalem, ve čtvrtém setu opět zabojoval. Na Humberta, který ve Wimbledonu v roce 2018 při svém debutu došel až do osmifinále, ale v koncovce nestačil.

Kontaveitová schytala kanára

Světová trojka Anett Kontaveitová skončila nečekaně již ve druhém kole. Druhá nasazená tenistka prohrála za necelou hodinu 4:6 a 0:6 s Němkou Jule Niemeierovou, jež hraje turnaj na wimbledonské trávě poprvé. Estonská tenistka navázala na nepovedené Roland Garros, kde nevyhrála ani jednou.

"Nemám slov, abych byla upřímná. Vyhrát zápas na dvorci číslo jedna ve Wimbledonu je skvělý pocit. Byl to nejlepší duel, jaký jsem kdy odehrála," řekla na kurtu dvaadvacetiletá Niemeierová, jíž patří ve světovém žebříčku 97. místo.

V premiérovém duelu s hráčkou z první desítky pořadí WTA měla Niemeierová od začátku navrch a estonskou favoritku ničila tvrdým podáním a údery od základní čáry. "Miluju hraní na trávě. Je to speciální povrch, ale k mojí hře skvěle pasuje," dodala Němka, jež si grandslamovou premiéru odbyla před měsícem na Roland Garros.

V dalším kole narazí na lepší z ukrajinského souboje mezi Anhelinou Kalininovou a Lesjou Curenkovou.