Karabach – Plzeň. Český šampion klame protivníka a narychlo mění styl hry

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Karabach – Plzeň. Český šampion klame protivníka a narychlo mění styl hry
Karabach – Plzeň. Český šampion klame protivníka a narychlo mění styl hry
Karabach – Plzeň. Český šampion klame protivníka a narychlo mění styl hry
Profimedia
Zvládnout poslední dva kroky ‒ a završí se obdivuhodná proměna fotbalové Viktorie Plzeň. Vlastně, i když postup do Ligy mistrů přes ázerbájdžánský Karabach Agdam neklapne, vyjdou Západočeši z letošních pohárových předkol jako vítězové. V tomto horším případě totiž inkasují bolestné 211 milionů korun a budou mít jisté místo ve skupině Evropské ligy. To zase není tak špatné, vzhledem k finančnímu suchu, jež na západočeský velkoklub poslední sezony udeřilo.

Před rokem bylo uvnitř modročerveného tábora všelijak, jen ne dobře. Tým skončil v lize až pátý, propastných 28 bodů za mistrovskou Slavií. Hořel především v obraně, kterou měl nejhorší z elitní desítky konečné tabulky. Vyřazení v závěrečném předkole Konferenční ligy od CSKA Sofie znamenalo, že si Viktoria nezahraje potřetí za sebou hlavní fázi evropských pohárů.

Zpráva přitížila především majiteli Adolfu Šádkovi, jemuž docházely peníze, viděl před sebou posledních pár měsíců a hledal pro klub nového majitele. Jednání nevyšla. Bez příjmů z účasti v Evropě nebo z prodeje hráčů to vypadalo na konec úspěšné plzeňské éry a návrat do českého průměru.

Takhle vypadala vzájemná utkání v roce 2016

Jenže 12 měsíců nato je všechno úplně jinak. Šádkovi se totiž povedlo najít skryté zlato, které leželo ladem po zhodnocení v dalekém Kazachstánu. Kouč Michal Bílek sice nezačal své angažmá zmíněným vyřazením z pohárů pozitivně, ale zvládl vyléčit nemocnou defenzivu a Plzeň pod ním nejen získala titul, ale ročník zakončila s jasně nejnižším počtem inkasovaných gólů ze všech. Navíc v plných 18 zápasech ze 34 jeho tým udržel čisté konto! 

Rozestavení na tři obránce je ve hře

V létě přivedl Bílek celkem 13 nových tváří, z posil by klidně mohl poskládat nový tým. Vedení myslí na náročný podzim na několika bitevních polích. A trenér vedle obsazení kabiny inovuje i herní styl. Naposledy v Hradci Králové zkoušel v jistých fázích zápasu rozestavení se třemi obránci.

Celosvětově stále víc prosazovaná varianta, dá se tedy říct moderní, je pro Plzeň, roky zvyklou na zadní čtyřku, novým učivem. "Už na tréninku jsme řešili, že bychom do takového rozestavení mohli jít. Pro mě to není nic nového. My jsme na tři obránce hrávali v Olomouci i v reprezentaci, takže jsem s tím problém neměl," vyznal se na tiskovce po duelu s Hradcem Václav Jemelka.

Jak je na tom před utkáním Karabach?

Člen širšího kádru národního celku přišel do Viktorie teprve minulý týden a stal se celkově už šestým stoperem na soupisce. Vzhledem k tomu, že jsou pro rozestavení na tři zadáky využíváni právě střední obránci, dá se očekávat, že nešlo z Bílkovy strany jen o epizodní experiment. Zvlášť, když stejný systém praktikoval třeba právě u kazašské reprezentace.

Změna formace je ideálně načasovaná, Plzeň je teď pro soupeře mírně nečitelná. A to se před dvojutkáním s Karabachem, kdy na postupujícího z této dvojice čeká hlavní fáze Ligy mistrů a ranec o objemu 383 milionů korun, náramně hodí. "Jsme dva zápasy od obrovského úspěchu, který si neskutečně přejeme a bojujeme o něj," zachytily Bílkovu odhodlanou náladu klubové stránky.

Preview utkání Karabach - Plzeň s audiokomentářem