Karabach – Plzeň. Ázerbájdžánský buldozer už osm let v předkolech nezaváhal

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Karabach – Plzeň. Ázerbájdžánský buldozer už osm let v předkolech nezaváhal
Karabach – Plzeň. Ázerbájdžánský buldozer už osm let v předkolech nezaváhal
Karabach – Plzeň. Ázerbájdžánský buldozer už osm let v předkolech nezaváhalProfimedia
Karabach Agdam je možná v Česku velkou neznámou, nicméně jeho bilanci by mu mohly přední tuzemské fotbalové kluby závidět. Ázerbájdžánský šampion v hlavních soutěžích evropských pohárů nechyběl od roku 2014, jednou si vyzkoušel i Ligu mistrů a blízko se k ní dostal také teď. Jeho kouč Gurban Gurbanov (50) zůstává před kláním s Plzní opatrný a vyzdvihuje její obranu.

Karabach je jako buldozer, sedmkrát po sobě si neomylně prorazil cestu houštinou předkol. Naposledy neuspěl v srpnu 2013, kdy v boji o Evropskou ligu ztroskotal v play off kvalifikace na Eintrachtu Frankfurt. Při své jediné účasti v nejprestižnější soutěži zaujal dvěma remízami s Atlétikem Madrid, letos na jaře se ukázal mezi 32 posledními týmy nově vzniklé Evropské konferenční ligy.

S Olympique Marseille dostal v obou utkáních tři góly, aplaus fanoušků jej přesto neminul. V domácí odvetě jej senegalský útočník Ibrahima Wadji poslal do vedení, ovšem trenér Gurbanov mu nařídil, ať zajde za rozhodčím, aby trefu odvolal. Wadji totiž míč do sítě poslal volejbalově rukou a jediní, kdo to na stadionu Tofiqa Bahramova v Baku přehlédli, byli muži s píšťalkou. UEFA do této soutěže systém VAR nenasadila, a tak jim pomohla fair play.

Jak je na tom před utkáním Plzeň?

Gurbanov má vůbec velké slovo. Bývalý útočník je v zemi legendou, jeho tvář se dokonce před lety objevila v kampani proti domácímu násilí. Se 14 brankami je pořád historicky nejlepším reprezentačním střelcem Ázerbájdžánu, mimořádně úspěšný zůstává i na lavičce Karabachu, na níž sedí už od roku 2008 (tým vedl celkem v 598 zápasech)! Atraktivní fotbal, jejž pod ním jeho svěřenci předvádějí, dokonce mužstvu u fanoušků vyneslo přezdívku "Barcelona z Kavkazu".

Bez kapitána? Bez obav...

Teď stojí v cestě Plzni a na český fotbal nešetřil Gurbanov chválou. "Jejich týmy mají vysokou disciplínu, velmi dobře brání. A mají hodně nebezpečné standardní situace," citoval jej server football-plus.az po příletu z Budapešti, kde jeho svěřenci suverénně pokořili Ferencváros. A předvedli na své poměry netradiční výkon, když se na hřišti soupeře hned od začátku vrhli do útoku.

Zatímco venku to do té doby od nich nebyla v Evropě žádná sláva, doma v Ázerbájdžánu jsou tvrdým oříškem. Doby, kdy tam na konci 90. let triumfoval Jablonec 3:0, jsou dávnou minulostí. Karabach letos v předkolech smetl polského mistra Lech Poznaň 5:1, Curychu nastřílel tři góly, jen Ferencváros u něj vyvázl s remízou.

Své zápasy hraje osminásobný šampion země (z posledních devíti ročníků) už skoro 20 let v Baku, původem je ale z Agdamu. Město na opačném konci republiky během první války v Náhorním Karabachu v roce 1993 srovnala arménská vojska se zemí, oblast vrátila teprve předloni a tamní obyvatelé se do ní zatím nevrátili.

Takhle vypadala vzájemná utkání v roce 2016

V této ligové sezoně je zatím klub vyznávající černé barvy dresů stoprocentní, ačkoliv kouč Gurbanov nasadil do obou zápasů nové sezony náhradníky. Od odvety s Curychem řeší problémy se stopery, na marodce jsou Kolumbijec Kevin Medina a především kapitán klubu i reprezentace Maksim Medvěděv, s osmi desítkami startů za národní tým nejzkušenější ázerbájdžánský hráč současnosti.

"Ale koupit obránce? O tom jsme neuvažovali. Tým, který mám, mi stačí. Změny budou spíš na jiných pozicích než vzadu," naznačuje trenér, že se doma bude soustředit na útok.

Preview utkání Karabach - Plzeň s audiokomentářem