Po 24 letech zpět mezi elitou: Basketbalová Slavia chce play off, Evropu i novou halu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Po 24 letech zpět mezi elitou: Basketbalová Slavia chce play off, Evropu i novou halu
Basketbalová Slavia se vrací po 24 letech do první ligy.
Basketbalová Slavia se vrací po 24 letech do první ligy.
Pavel Pližingr
Basketbalisté pražské Slavie, kteří se vrátili po 24 letech do nejvyšší domácí soutěže, netají velké plány. Vršovický celek se chce pod vedením bývalého reprezentačního kapitána Pavla Pumprly (36) probojovat letos do první osmičky a hrát ligové play off. V dalších letech cílí na evropské poháry a také rekonstrukci domácí haly.

"Profesionální sport se dělá pro fanoušky, kterým chceme v příštích letech nabízet atraktivní zápasy. A ty nejatraktivnější jsou proti zahraničním soupeřům," řekl předseda klubu Marián Pagáč na dnešní tiskové konferenci.

Pražský celek se letos vrátil do ligy díky úspěchu v květnové baráži proti Jindřichovu Hradci. V prvním duelu nové sezony prohrál na palubovce Basketu Brno 79:92, v dalším kole přivítá ve středu Olomoucko. Díky postupu Slavie se v lize bude hrát i pražské derby s USK.

Program NBL

"Jsem strašně rád, že se nám povedlo naplnit všechny cíle, které jsme si v minulosti stanovili u příležitosti představení projektu basketbalu. Je to super signál pro celou Slavii, že se posouváme správným směrem," uvedl Jiří Vrba, předseda spolku SK Slavia Praha, který sdružuje 35 slávistických sportovních oddílů

Basketbalisté se inspiruji u fotbalistů, kteří hrají poslední roky pravidelně na evropské scéně. "Během zápasů v evropských pohárech se potkáváme s kluby, které mají basketbalovou sekci, jako třeba Fenerbahce Istanbul. Vždycky se snažíme zjistit, jak funguje jejich spolupráce," prohlásil Vrba.

Pražský celek se může ještě letos opřít o šestatřicetiletého Pumprlu. Bývalý reprezentační kapitán, který se před třemi lety podílel na šestém místě na mistrovství světa, ukončí po sezoně kariéru. "Když jsem zaznamenal, že o konci přemýšlí i Jarda Jágr, tak jsem si říkal, že já můžu taky," pronesl s úsměvem Pumprla.

"Nejde ani tak o zdraví. Zdravotní stav by šel nějak překonat, ale spíše už mě lákají jiné věci než profesionální sport," řekl Pumprla, jenž se angažuje ve vedení klubu a řídí projekt, který má pomoci sportovcům v osobním rozvoji během aktivní kariéry a po ní.

Tabulka NBL

Nováček nejvyšší soutěže má navzdory první sezoně mezi elitou velké cíle. "Rádi bychom bojovali v základní části o nejlepší osmičku a zajistili si postup do play off," uvedl trenér Pavel Beneš.

Vedeni klubu chce do budoucna zrekonstruovat domácí halu, která se nachází vedle zimního stadionu. "Pokud nám nejistá doba nepřekope plány, chceme do haly nadále investovat, aby v budoucnu mohla vypadat úplně jinak. Jako klub bychom do budoucna rádi renovovali i hokejovou halu, která by mohla být pro evropské zápasy v basketbalu super," dodal Vrba.