Srbové vyhráli a dali Čechům naději. Poláci si zajistili play off, postupují i Turci

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Srbové vyhráli a dali Čechům naději. Poláci si zajistili play off, postupují i Turci

Aktualizováno
Srbové vyhráli a dali Čechům naději. Poláci si zajistili play off, postupují i Turci
Srbové vyhráli a dali Čechům naději. Poláci si zajistili play off, postupují i TurciProfimedia
Srbsko v úterním večerním zápase skupiny D mistrovství Evropy porazilo Izrael, díky čemuž má český tým jistotu, že ve čtvrtek právě proti Izraeli zabojuje o postup do osmifinále. Polsko porazilo Nizozemsko 75:69 a po Srbsku se stalo druhým postupujícím týmem do osmifinále z pražské skupiny D. Ve skupině A si vyřazovací fázi EuroBasketu zajistili Turci po výhře 78:63 nad Belgií.

Srbové utkání kontrolovali, byť ve třetí čtvrtině povolili otěže a dovolili soupeři dotáhnout se na rozdíl pouhých dvou bodů. Záhy ale zabrali a nasbírali 14 bodů v řadě. Nakonec vyhráli 89:78. Češi si to tak ve čtvrtek s Izraelem rozdají o poslední postupové místo ze skupiny D.

I když český výběr vyhraje, jistotu berlínského play off mít nebude. Postupová radost bude platit, pokud v předchozím zápase Finové porazí Nizozemce, kteří zatím sbírají jen porážky a postoupit už nemohou. Pokud by však finští basketbalisté s Holanďany nečekaně padli a Češi zvítězili, platilo by následující.

Týmy Finska, Izraele i Česka by měly po dvou výhrách, takže by se v minitabulce počítalo skóre ze vzájemných zápasů. Finové nyní mají stav +8, Izrael +2 a Češi -10. České basketbalisty by na čtvrté místo posunula výhra minimálně o šest bodů.

Tabulka skupiny D

Pokud by české mužtvo vyhrálo o 19 a víc bodů, mohlo by ještě přeskočit i Finsko a skončit třetí. To by bylo lákavé hlavně z toho pohledu, že by se v play off vyhnulo vítězi skupiny C, kterým už s jistotou bude suverénní Řecko.

Poláci, kteří v Praze stejně jako Srbové porazili český tým, v O2 Areně s Nizozemci většinu zápasu prohrávali, nejvíce o 13 bodů. Ještě na začátku poslední čtvrtiny vedli hráči v oranžových dresech 56:48.

Pak ale Polsko nastartovalo obrat a naděje nizozemského týmu na první výhru v turnaji se postupně rozplynuly. Lídrem vítězů byl tentokrát s 24 body Michal Sokolowski, v týmu definitivně vyřazeného Nizozemska dal ještě o dva víc Charlon Kloof.

Belgie proti Turecku nedokázala zopakovat výkon z vítězného zápasu proti Španělsku a zatím se nedočkala postupové radosti. Vzápětí se do play off posunuli i španělští mistři světa, kteří po předchozí nečekané porážce zpečetili postup vítězstvím 82:65 nad Černou Horou.

Výsledky EuroBasketu

Ve skupině B udrželi naději Litevci. První výhru slavili proti Maďarsku (87:64), hvězdné duo Joans Valančiunas, Domantas Sabonis se na tom podílelo 40 body (21 a 19) a 16 doskoky (8 a 8). Rovněž v "béčku" porazila Francie Bosnu a Hercegovinu 81:68.

Janis Adetokunbo byl s 41 body strůjcem vítězství Řecka nad Ukrajinou 99:79 v duelu dosud neporažených a již jistě kvalifikovaných týmů ve skupině C. Majitel dvou ocenění MVP pro nejužitečnějšího hráče NBA si k zatím nejlepšímu střeleckému výkonu turnaje pomohl patnácti proměněnými šestkami a přidal i devět doskoků. V dalším duelu skupiny C podlehla Velká Británie Estonsku 62:94.