Popelka vyrostla do krásy: Independiente del Valle, tak trochu jiný klub

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Popelka vyrostla do krásy: Independiente del Valle, tak trochu jiný klub
Popelka vyrostla do krásy: Independiente del Valle, tak trochu jiný klub
Popelka vyrostla do krásy: Independiente del Valle, tak trochu jiný klub
Profimedia
Je to už šest let, co se na jihoamerickém kontinentu odehrálo finále Copy Libertadores, tamní obdoby Ligy mistrů, ve kterém se střetli dva překvapiví účastníci. Hegemonii argentinských a brazilských klubů totiž tehdy narušilo kolumbijské Atlético Nacional a ekvádorské Independiente del Valle.

Zatímco první jmenovaný tým a také finálový vítěz z Kolumbie je tradičním a prestižním klubem, který Pohár osvoboditelů vyhrál už v roce 1989, Independiente del Valle teprve v roce 2010 postoupilo poprvé v historii do nejvyšší ekvádorské soutěže!

Kam se tento sympatický a inspirativní klub za oněch šest let posunul? Jeho rozvoj ještě víc vynikne při pohledu na začátek. Byl založen v roce 1958 jako Club Deportivo Independiente v malém univerzitním městě Sangolquí, v dnešní době jde prakticky o předměstí hlavního města Quita, které má zhruba 75 tisíc obyvatel.

Až do roku 2006 hrál pouze na amatérské úrovni ve třetí nejvyšší ligové soutěži. Právě sezona 06/07 byla velkým zlomem v jeho historii. Od roku 2007 nese klub dnešní název Independiente del Valle (ještě lehce pozměněn byl v roce 2014) a přijal černo-modré barvy namísto původní červeno-bílé kombinace. Do nejvyšší soutěže postoupilo IdV v roce 2010 a už v roce 2013 skončilo na druhém místě tabulky. V roce 2021 byl také otevřen velmi moderní stadion v Sangolquí s kapacitou 12.000 míst a skvělým zázemím.

Finále Copa Sudamerica Sao Paulo - Independiente del Valle

Jen pro pořádek, současná nejvyšší ekvádorská soutěž funguje na neobvyklém principu (pro Evropu) Apertura-Clausura. Nejjednodušší je asi přirovnat tamní soutěž k systému jaro-podzim, který je ale rozdělen na dvě samostatné části, přičemž v superfinále se o titul šampiona střetnou vítězové obou období. Ekvádorská LigaPro je nejspíš jednou z nejvyrovnanějších lig na světě. Od let 2013-2015, kdy třikrát za sebou triumfoval tým Emelec, se v šesti ročnících vystřídalo pět různých vítězů (Barcelona SC, Emelec, LDU Quito, Delfín a právě IdV) a také letos se do boje o titul hlásí další kandidát (konkrétně SD Aucas)!

Program 2. fáze LigaPro

Od roku 2016 a prohraného finále Copy Libertadores přidal klub vítězství v Copě Sudamericana (obdoba Evropské ligy) v roce 2019 a nyní se 1. října utká už o druhý titul v této soutěži se São Paulem. Vysněný ligový vavřín přišel paradoxně až po vítězství ve velké kontinentální soutěži v loňském roce. Letošní cesta do finále CoSu sice byla poměrně umetená, protože po trochu smolném vypadnutí z Copy Libertadores stál IdV v cestě akorát trápící se argentinský Lanús, poměrně slabý venezuelský tým Deportivo Táchira a nakonec v semifinále narazilo IdV na peruánský Melgar, který dostal dvakrát naloženo 3:0.

Ani v jednom případě tak nešlo o kontinentální velkoklub. Na tým, který svou profesionální historii začal psát před 16 lety, jde ale o pozoruhodnou bilanci. Ve srovnání s evropskými mezinárodními soutěžemi jsou poháry pod hlavičkou CONMEBOL vskutku chudými příbuznými. V současné chvíli si IdV vydělalo účastí v pohárech 3,76 milionu dolarů (zhruba 92 milionů Kč) a hraje o dalších 500.000 v případě vítězství ve finále CoSu. Pro srovnání odměna pro vítěze Konferenční ligy činí 5 milionů eur...

Celý článek na eurofotbal.cz