Postup na ME je na dosah, čeští házenkáři porazili v kvalifikaci Island 22:17

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Postup na ME je na dosah, čeští házenkáři porazili v kvalifikaci Island 22:17

Radost českých házenkářů po vítězství.
Radost českých házenkářů po vítězství.Profimedia
Čeští házenkáři ve třetím utkání kvalifikace mistrovství Evropy v přímém souboji o první místo v tabulce překvapivě porazili doma Island 22:17. Svěřenci španělského trenéra Xaviera Sabatého zůstali po polovině čtyřčlenné skupiny bodově stoprocentní a přiblížili se na dosah postupu na šampionát. Proti trápícímu se severskému favoritovi zářila defenziva a brankář Tomáš Mrkva (34), tři čeští střelci zaznamenali po čtyřech gólech.

Sabatého výběr navázal na říjnové výhry nad Estonskem a v Izraeli a vede skupinu o dva body před Islandem, který poprvé zaváhal. Estonsko s Izraelem jsou zatím bez bodu, ale mají k dobru čtvrteční vzájemný duel. V neděli český celek nastoupí k venkovní odvetě na Islandu a kvalifikaci uzavře na konci dubna.

Na šampionát v příštím roce v Německu postoupí z každé čtyřčlenné skupiny dva týmy a doplní je čtveřice nejlepších mužstev z třetích míst. Český celek má téměř jisté, že se minimálně vejde mezi postupující z třetích příček.

Utkání Česko – Island 22:17

Island, který na rozdíl od domácího týmu nechyběl na lednovém mistrovství světa, kde obsadil 12. místo, nepotvrzoval roli jasného favorita. Seveřané sice vedli 2:0 a až v osmé minutě poprvé inkasovali, od té doby už ale dominoval český celek.

Sabatého výběr sérií šesti gólů skóre otočil a udržoval si náskok až do 27. minuty, kdy hosté srovnali na 10:10. Po oddychovém čase ale Češi v téměř vyprodané brněnské hale před 2800 diváky zabrali a do poločasu si odnesli vedení 12:10.

Další zápasy kvalifikace ME

Po změně stran přišly klíčové okamžiky utkání. Hned ve 32. minutě dostal červenou kartu Zeman, ale Islanďané se pak nevídaně trápili v koncovce. Šestý tým posledního evropského šampionátu od 37. až do 52. minuty i díky Mrkvovi střelecky mlčel a domácí si mezitím vytvořili rozhodující náskok 19:12.

Seveřané pak sice trochu zabrali, ale zdramatizovat závěr už nedokázali. Mrkva inkasoval jen 17 branek, což je jeden z nejlepších výsledků českého týmu v obraně od rozdělení federace. Čtyři góly zaznamenali Kašpárek, Reichl a Klíma. Národní celek proti Islandu navázal na domácí vítězství z evropské kvalifikace v roce 2017.

Tabulka skupiny 3.
Tabulka skupiny 3.Livesport

"Každý viděl, že naše defenziva byla na top úrovni. Nejlépe o tom vypovídá, že tým jako Island dal jen 17 gólů. Tomáš Mrkva v brance byl úžasný, práce celého týmu v defenzivě byla neuvěřitelná," prohlásil Sabaté.