Prahnu po odplatě, vzkazuje Lehečka před čtvrtfinále Australian Open Tsitsipasovi

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Prahnu po odplatě, vzkazuje Lehečka před čtvrtfinále Australian Open Tsitsipasovi

Lehečka má zatím na Australian Open jen důvody k úsměvům.
Lehečka má zatím na Australian Open jen důvody k úsměvům.Reuters
Sbírka skalpů české tenisové komety Jiřího Lehečky (21) je čím dál cennější. Na Australian Open postupně zaskočil nasazenou jednadvacítku (Čorič), jedenáctku (Norrie), šestku (Auger-Aliassime) a teď jej čeká turnajová trojka Stefanos Tsitsipas (24). Ten má v pavouku, z nějž už vypadlo sedm z desítky nejvýše postavených a přihlášených hráčů světa, jasnou motivaci: pokud první grandslam sezony ovládne, stane se světovou jedničkou.

Proti je však Lehečka. Oba se spolu potkali zatím jednou a Tsitsipas na loňském halovém podniku v Rotterdamu zastavil rozjetého českého soupeře v semifinále ve třech setech. Tehdejší výsledek byl až do Australian Open nejlepším, kterého mladík z Kněžmostu u Mladé Boleslavi v kariéře na turnajích ATP dosáhl. "Určitě se mu porážku budu snažit oplatit. Vím, že si bude pamatovat, jak jsme hráli. V prvním setu jsem byl lepší, pak zápas otočil," vzpomínal Lehečka v rozhovoru s novináři v Melbourne.

Sám bude z tohoto duelu čerpat inspiraci. "Vím, jak na něj. Ta zkušenost z Rotterdamu mi hodně pomůže. V tom, jak si určité věci představit, jaký byl průběh, jak se na to připravit. Také on si vybaví, jaké jsou mé silné stránky. I to, že ho umím dostat pod tlak," vykládal.

Ze slov českého hráče je cítit sebevědomí. Nevypadá to, že by se měl zaleknout i těch největších jmen nynějšího světového tenisu. "Ovšem všichni soupeři, které jsem tu porazil, jsou výborní hráči a musel jsem předvést svůj nejlepší tenis a odkrýt všechny své zbraně, abych je přemohl. Jsem nadšený z toho, že pokračuju dál," vyznal se Lehečka.

Pro připomenutí – dosud měl na grandslamech bilanci čtyři zápasy, čtyři prohry a osmifinálové vítězství nad Kanaďanem Felixem Augerem-Aliassimem bylo jeho prvním v životě nad členem elitní světové desítky. Povedlo se mu to na pátý pokus. Výrazně na sebe ovšem upozornil už na sklonku loňského roku, kdy se v Miláně probojoval do boje o titul na turnaji Next Gen Finals, obdoby Masters pro mladé talenty.

Také se natrvalo prosadil do světové stovky. "Na Next Gen jsem konečně začal předvádět svou hru, našel jsem svůj styl. Pochopil jsem, co chci hrát i to, jak porážet velká jména ve velkých arénách. Byla to brána do elitního tenisu," ohlížel se.

Přehled utkání Lehečka – Tsitsipas

Jeho příští soupeř Tsitsipas je po vyřazení Rafaela Nadala a Caspera Ruuda nejvýše nasazeným hráčem, jenž ještě zůstal v boji o titul. K Australian Open má podle svých slov zvláštní vztah. "Je to můj domácí grandslam, Melbourne je po Aténách městem s druhou největší populací Řeků na světě," děkoval svým fanouškům za hlasitou podporu.

Ani z bouřlivého prostředí by se ovšem neměl Lehečka složit. "Myslím, že má silnou hlavu, pod tlakem zachoval klid," chválil ho po vzájemném duelu Auger-Aliassime. "Rozhodující míče zahrál jistě, dobře podával. Tak se pozná dobrý tenista. Bude mu patřit budoucnost," věští Kanaďan.

Pokud Lehečka přejde přes Tsitsipase, prorazí v žebříčku ATP už do třicítky. Zase se přiblíží srovnáním se svým idolem Tomášem Berdychem. Nicméně už teď nad jeho údery, a to nejen bekhendem, experti plesají. Wally Masur, někdejší světová patnáctka, dnes televizní komentátor a trenér, se při pohledu na projev mladíka ve žlutém tričku rozplýval: "Takhle by měla hrát nová generace. Zabíjet vítězný míč odkudkoliv na kurtu."

Tsitsipas ovšem bude pro Lehečku zatím nejtvrdším oříškem. Na turnaji dosud neztratil ani set, z posledních čtyř účastí v Melbourne došel třikrát do semifinále. V úterý dopoledne se podle všeho odehraje velká bitva…