Předseda rozhodčích Příhoda: Vyloučení byla oprávněná, sudí chybovali před gólem Slavie

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Předseda rozhodčích Příhoda: Vyloučení byla oprávněná, sudí chybovali před gólem Slavie

Sudí chybovali při výstavní trefě Mosese Usora z přímého kopu.
Sudí chybovali při výstavní trefě Mosese Usora z přímého kopu.Profimedia
Podle předsedy komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR Radka Příhody (48) padlo všech sedm červených karet v uplynulém 3. kole první ligy v souladu s pravidly. Bývalý mezinárodní sudí to uvedl v komuniké na webu FAČR. Za chybu ale označil posunutí místa přestupku po vyloučení domácího Michala Surzyna (24) v utkání Jablonec - Slavia (2:3). Z následné standardní situace otevřel skóre hostující Moses Usor (20).

Už v šesté minutě Surzyn rukou zastavil slávistický brejk a sudí Ladislav Szikszay mu ukázal červenou kartu. Následně se ale oproti místu provinění rozehrávalo výrazně blíž domácí brance, čehož využil nigerijský křídelník k výstavní trefě.

"Rozhodčí správně vyloučil domácího hráče za zmaření zjevné brankové možnosti. Bohužel chybně určil místo přestupku a následný přímý volný kop se rozehrával o pět metrů blíže brankové čáře, než měl," uvedl Příhoda.

Jablonečtí si po zápase stěžovali i na další dva momenty. Záložník Miloš Kratochvíl byl přesvědčen, že Severočeši měli v závěru první půle za stavu 0:1 zahrát penaltu po ruce slávisty Eduarda Santose ve vápně. Zároveň se domníval, že před druhým gólem Pražanů krátce po změně centroval Ibrahim Traoré před branku už z autu.

V obou případech však komise dala za pravdu sudím. "Ve 44. minutě rozhodčí správně nenařídil pokutový kop pro domácí za hraní rukou. Ruka byla nastřelena v přirozené poloze vzhledem k pohybu těla z bezprostřední blízkosti," uvedl Příhoda. Správně se podle něj nepískala penalta ani v závěru zápasu na opačné straně.

Šéf komise rozhodčích zároveň znovu potvrdil diskutovaný verdikt rozhodčího Tomáše Klímy ze zápasu Hradec Králové - Plzeň (1:2). Klíma správně nenařídil v prvním poločase penaltu po souboji domácího Matěje Ryneše s Janem Sýkorou, neboť záložník "Votroků" nejprve fauloval hostujícího středopolaře. V protiútoku dostal červenou kartu královéhradecký Vojtěch Smrž, který v roli posledního hráče fauloval unikajícího Tomáše Chorého.

Poslední výsledky FORTUNA:LIGY

Situace vzbudila velké vášně, protože původní televizní záběry naznačovaly jasný Sýkorův faul. Ze záběru z jiného úhlu je ale podle komise patrné, že Ryneš nejprve podrazil Sýkoru. Komise vysvětlila Klímův verdikt už den po utkání na oficiálním twitterovém účtu.

Jedinou další výtkou k rozhodčím bylo vyřešení situace z 23. minuty utkání Teplice - Bohemians (0:1). Sudí Tomáš Batík měl vyloučit hostujícího Davida Bartka za surovou hru, kdy svým ostrým skluzem na Matěje Hybše podle Příhody ohrozil zdraví soupeře.