Pět událostí ligového víkendu: Slávistická noční můra, bída Sparty i Vrbova otočka

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Pět událostí ligového víkendu: Slávistická noční můra, bída Sparty i Vrbova otočka
Pět událostí ligového víkendu: Slávistická noční můra, bída Sparty i Vrbova otočka
Pět událostí ligového víkendu: Slávistická noční můra, bída Sparty i Vrbova otočkaProfimedia
Pavel Vrba zažil neúspěšný návrat na lavičku Baníku, který doma utrpěl od Sigmy debakl 0:3, a po zápase krotil poměrně odvážná předsezonní prohlášení. Pro Slavii se stává noční můrou Hradec Králové, s nímž prohrála podruhé v řadě. Sparta opět vyhořela, Brian Priske ale i po druhé porážce v řadě působí, že zůstává v klidu. A další z Pěti událostí ligového víkendu?

Ostravské vystřízlivění

Na tiskové konferenci před zahájením sezony hovořili pánové z vedení Baníku o tom, že prioritou je proniknout do první šestky. “Věříme, že se budeme postupnými kroky přibližovat domácí špičce. Teď je naším cílem dostat se do první nadstavbové skupiny,” prohlásil ředitel klubu Michal Bělák. Trenér Pavel Vrba, který se do Ostravy vrátil po 18 letech, dodal, že pokud tým chytí začátek sezony, mohou se dít věci, o nichž radši ani nechce mluvit.

Jenže po sobotním výplachu od jasně lepší Olomouce otočil. “S podobnými výkony na nějaké dobré umístění můžeme zapomenout. Po dnešku se začínám obávat, abychom vůbec hráli uprostřed tabulky.” Onen chycený začátek sezony však ještě nemusí být pasé. Baník v následujících kolech čekají přijatelní soupeři, venku Bohemians a pak doma Zlín a Teplice.

Hradečtí fungují

V pomyslném žebříčku nejméně oblíbených soupeřů Slavie by hradečtí atakovali nejvyšší příčky. Na konci dubna ji v mladoboleslavském azylu přetlačili 4:3 a po čtvrt roce tamtéž 1:0. O výhře rozhodl Daniel Vašulín, který se proti “sešívaným” trefil i na jaře. "Dokud jsme měli hodně sil, chtěli jsme napadat Slavii co nejvýš a narušovat jí kombinaci. Fungovalo to, Slavia toho v první půli kromě jedné střely Traorého moc neměla,” hodnotil hradecký kouč Miroslav Koubek.

Zarážející je, že byť Pražané v závěru tlačili, nevypracovali si žádnou tutovku. “Kromě jedné situace jsme se nedokázali dostat před soupeřovy hráče,” uznal trenér Slavie Jindřich Trpišovský. “Jsem nespokojený a strašně zklamaný. Na můj vkus jsme předvedli hrozně málo. Ve čtvrtek nás proti Panathinaikosu bude čekat úplně jiné utkání,” dodal s odkazem na blížící se předkolo Evropské konferenční ligy.

Priskeho klid

Doma po přestávce zmáčkli Liberec, druhou půli vyhráli na střely na branku 6:0, dali gól a… A tím výčet sparťanských pozitiv z nedělního večera na Letné končí, domácí zažili další mizerný večer. "Podle mě byl druhý poločas z naší strany hodně dobrý. Vytvořili jsme si šance, dostali jsme Liberec pod tlak, měli jsme hodně standardních situací. Druhá půle se mi hodně líbila, bohužel jsme už ale nestihli vyrovnat,” neztrácel klid Brian Priske. Těžko říct, jak moc by zůstali klidní letenští fanoušci v případě nezdaru v příštím kole v Českých Budějovicích.

V libereckém táboře panovala logicky spokojenost. “Klíč byl v úvodu zápasu. Dobře jsme do něj vstoupili a po dlouhé době jsme si pomohli standardkami. První půle vyzněla v náš prospěch zaslouženě, ve druhém poločase to musela Sparta zkusit nátlakově a my úvod nezachytili,” sumíroval trenér Luboš Kozel. “Sparta až do konce bojovala o to, aby neprohrála. Silou vůle a výborným výkonem Olieho Vliegena jsme to dokázali udržet,” zmínil parádní představení belgického brankáře.

Thriller v Teplicích

Nejlepší fotbal, obzvláště v závěru druhé půle, byl o víkendu k vidění Na Stínadlech. Plzeň proti dobře připraveným Teplicím smazala dvougólovou ztrátu a měla vyložené šance rozhodnout. Nejblíž gólu na 3:2 byli ale v thrillerovém závěru domácí, jenže v lize debutující Jakub Urbanec hattrick nezkompletoval. “Byli jsme blízko velkému výsledku, ale i kousek od porážky. Zápas měl všechno, góly, šance, napětí, emoce, kombinace,” hodnotil kouč “Sklářů” Jiří Jarošík.

Jeho protějšek Michal Bílek souhlasil: “Pro diváky to byl zajímavý zápas. Domácí hráli velmi dobře první půli, my druhou, byla k vidění spousta brankových příležitostí. Na můj vkus jsme měli příliš okének v obraně. Poučení je takové, že pokud chceme být úspěšní, musíme hrát po celý zápas stejně jako ve druhé půli. Aktivita, důraz, balony do pokutového území a vytváření nebezpečných situací.”

Odvážný nováček

Jestli se před sezonou od Teplic moc nečekalo, ale v prvním kole překvapily, totéž platí pro nováčka z Brna. Odvážně hrající Zbrojovka doma dvakrát vedla nad Slováckem, na čemž měl dvěma asistencemi stěžejní podíl kapitán Jakub Řezníček. “Hodně nám pomohl vedoucí gól, z týmu spadla nervozita před plným hledištěm. Trošku smůly jsme měli při inkasovaných gólech, musím ale zdůraznit, že jsme hráli proti výborně připravenému soupeři, který byl neskutečně silný na míči,” hlásil po remíze 2:2 kouč domácích Richard Dostálek.

Za Slovácko srovnal navrátilec Michal Trávník, parádní sólo přes půl hřiště předvedl nestárnoucí Milan Petržela. Přesto hosté nepůsobili tak dominantně jako v minulé sezoně. “Měli jsme si počínat líp a hlavně jinak. Na zvrat jsme neměli, nebyli jsme přesní. To vše vedlo k remíze, bod je pro mě málo. Vzhledem k Evropské lize v Istanbulu mi zápas moc neukázal, tam to bude úplně o něčem jiném,” připomněl hostující trenér Michal Svědík čtvrteční duel proti Fenerbahce.