Předseda UEFA Čeferin: Jsem si jistý, že MS 2030 bude hostit Španělsko a Portugalsko

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Předseda UEFA Čeferin: Jsem si jistý, že MS 2030 bude hostit Španělsko a Portugalsko
Aleksander Čeferin pronesl, že s jistotou bude MS 2030 ve Španělsku a v Portugalsku.
Aleksander Čeferin pronesl, že s jistotou bude MS 2030 ve Španělsku a v Portugalsku.Profimedia
Mistrovství světa 2030 bude s největší pravděpodobností v Evropě. Podle slov předsedy UEFA Aleksandera Čeferina bude světový šampionát za 8 let hostit Španělsko s Portugalskem. "Jsem si jistý," nechal se slyšet slovinský funkcionář. Pokud jsou jeho slova pravdivá, velký smutek zavládne v Uruguayi, která chtěla turnaj pořádat jako oslavu stoletého výročí prvního MS.

"Jsem si jistý, že se mistrovství světa v roce 2030 bude hrát ve Španělsku a v Portugalsku," řekl Čeferin v pondělí během videokonference, která proběhla k zahájení mezinárodního kongresu Football Talks v Lisabonu.

Obě země podepsaly v roce 2020 dohodu o společné kandidatuře na pořádání turnaje a v červnu ji pak oficiálně oznámily. "Tahle nabídka zvítězí a my uděláme vše pro to, abychom oběma zemím pomohli. Pro fotbal žijí a dýchají, mají obrovskou vášeň a zároveň dobrou infrastrukturu," dodal Čeferin.

V případě, že bude kandidatura zemí z Pyrenejského poloostrova úspěšná, bude potřeba 14 stadionů. Jedenáct z nich v takovém případě obsadí Španělsko, které vybírá mezi 14 stadiony z 12 měst, zatímco zbylé tři stánky připadnou na Portugalsko

Španělsko hostilo mistrovství světa v roce 1982 a spolu s Portugalskem podalo neúspěšnou kandidaturu na pořádání turnaje v roce 2018, který byl nakonec svěřen Rusku. Portugalsko světový šampionát doposud nikdy nepořádalo, v roce 2004 však hostilo Euro.

Uruguay neuspěje s výročím

O pořádání se přihlásila také čtveřice jihoamerických států v čele s Argentinou a Uruguayí. Právě druhý zmíněný stát hrál v kandidatuře velkou roli, neboť v roce 1930 pořádal vůbec první MS. Oslava stoletého výročí se ale zřejmě v okolí Montevidea neuskuteční. Ostouhají tak i další dva případní pořadatelé – Chile a Paraguay.

Mezi dalšími adepty byla Velká Británie společně s Irskem či čtveřice Bulharsko, Srbsko, Řecko a Rumunsko. Obě uskupení však nakonec z myšlenky společné kandidatury ustoupily.

Oficiálně se do bitvy o pořadatelství nepřihlásilo ani Maroko, které oznámilo v roce 2018, že tak učiní. Pozdější informace navíc říkaly, že by šlo o společný projekt se Saúdskou Arábií a Egyptem. Kromě těchto arabských států média spekulovala rovněž o Číně.

Letos se mistrovství světa uskuteční v netradiční čas v Kataru, zatímco v roce 2026 budou fotbalový svátek hostit Kanada, Spojené státy a Mexiko.

Program MS v Kataru