První El Clásico rozhodli Češi. Satoranský s Veselým dotáhli Barcelonu k výhře nad Realem

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

První El Clásico rozhodli Češi. Satoranský s Veselým dotáhli Barcelonu k výhře nad Realem

První El Clásico rozhodli Češi. Satoranský s Veselým dotáhli Barcelonu k výhře nad Realem
První El Clásico rozhodli Češi. Satoranský s Veselým dotáhli Barcelonu k výhře nad RealemProfimedia
Tři dny před fotbalovým šlágrem Barcelony s Realem se proti sobě v Eurolize postavili basketbalisté obou španělských velkoklubů. A radovala se Barcelona, především díky české dvojici Tomáš Satoranský (30) a Jan Veselý (32). Oba reprezentanti dohromady zapsali rovnou třetinu všech bodů vítězů, Satoranský navíc přidal také sedm doskoků. I díky jejich výkonům pokořili červenomodří nejúspěšnější klub historie soutěže 75:73. Oba týmy mají po druhém zápase na kontě jednu výhru a jednu porážku.

Barcelona první duel v nejprestižnější evropské basketbalové lize s Olympiakosem před týdnem prohrála, v domácí soutěži se ale na Real naladila výhrou proti jinému madridskému celku Fuenlabradě. El Clásico na palubovce otevřel dvoubodovou střelou Tomáš Satoranský a Barcelona první čtvrtinu vyhrála i díky jeho sedmi bodům 24:15.

Statistiky utkání

A v čele střeleckých statistik se ke krajanovi brzy připojil Jan Veselý. Oba Češi přišli do Barcelony před touto sezonou, Satoranský se vrátil ze zámořské NBA a Veselý ukončil své osmileté působení v tureckém Fenerbahce. I druhou čtvrtinu katalánský klub o bod ovládl a v poločase vedl 40:30.

Oba krajané se drželi při chuti i nadále. Po třetí třetině měl každý na kontě 12 bodů, Satoranský přidal také pět doskoků a Barcelona vedla 63:52. V závěrečném dějství se ovšem domácím hra vůbec nedařila a Real se přiblížil až na rozdíl dvou bodů. Víc už ale nesvedl.

Tým z Madridu na návštěvě v hale Palau Blaugrana nezopakoval vítězství nad Barcelonou ze září, kdy se na domácí palubovce radoval po prodloužení. Svěřenci trenéra Chuse Mateoa zároveň prohráli první zápas po sérii 10 výher, kterou si napříč soutěžemi drželi od června.

Barcelona se ze skalpu odvěkého rivala raduje teprve podruhé z posledních sedmi vzájemných střetnutí. A její tahoun Satoranský v zápase zaznamenal svůj nejlepší bodový výsledek od návratu do Španělska. Lewandowski bude mít v neděli co dohánět...

Oba španělské celky obhajují v Eurolize medaile. Po bělehradském Final Four sezony 2021/2022 bral Real stříbro, Barcelona bronz. Historicky nejúspěšnější je právě madridský klub, který soutěž ovládl 10krát, naposledy v sezoně 2017/2018. Jeho rival se ze zlata radoval dvakrát, poslední úspěch už je ale pěkně zaprášený, jako nejužitečnější hráč u něj byl v roce 2010 současný manažer klubu Juan Carlos Navarro.