První ligový tým končí v domácím poháru. Pardubice pod Kováčem nestačily na Velvary

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
První ligový tým končí v domácím poháru. Pardubice pod Kováčem nestačily na Velvary
Aktualizováno
Radoslav Kováč vede Pardubice teprve od pondělí a první duel týmu hrubě nevyšel.
Radoslav Kováč vede Pardubice teprve od pondělí a první duel týmu hrubě nevyšel.Profimedia
Druhé kolo MOL Cupu nabídlo senzaci, když třetiligové Velvary na domácím hřišti porazily účastníka nejvyšší soutěže Pardubice 1:0. Ty pod novým trenérem Radoslavem Kováčem (45) nebyly schopny vstřelit branku a velice brzy tak ukončily své působení v letošní sezoně poháru. Další prvoligové týmy nezaváhaly, byť Teplice měly na Žižkově namále. V marketingově dobře prodaném utkání ze strany domácích Rokycan uspěl jednoznačně Liberec 5:1.

Pardubice nastupovaly do pohárového utkání po sérii pěti porážek v řadě. Mizernou bilanci nevylepšil ani dočasný trenér Pavel Němeček, kterého v pondělní večer nahradil Kováč. Ten vedl v letošní sezoně Táborsko, s nímž se mu ve druhé lize příliš nedařilo. Přesto dostal šanci v týmu bojujícím o záchranu, který do utkání proti Velvarům nastupoval v roli favorita.

Úvod zápasu moc příležitostí nepřinesl a oba celky si mezi sebou čas strávený s míčem u nohy rovnoměrně rozdělily. Na týmu z města perníku bylo koneckonců vidět, že taktiku nového trenéra Kováče ještě nemá pod kůží. Ve 44. minutě toho dokonale využil Tomáš Kott, který napřáhl zpoza pokutového území a s pomocí teče bránícího hráče překonal brankáře Viktora Budinského.

Bída Pardubic pokračovala i ve druhém poločase. V 53. minutě se Than Tung Duong zbavil na levé straně vápna soupeře, ale následně nenašel recept na Budinského. V 74. minutě se mohli Pardubičtí konečně dočkat vyrovnání.

Tomáš Vlček skvěle zakombinoval se svými spoluhráči, poté ale ztroskotal na pozorném Jakubu Štefanovi. Velvary tak i díky svému brankáři ustály závěrečný tlak prvoligového soupeře a připisují si senzační skalp favorita.

Premiéra Kováče na lavičce Pardubic tak dopadla nejhůře, jak mohla a jeho tým překvapivě vypadl. Nyní se musí hosté vzpamatovat, jelikož je v neděli čeká ligový duel s Bohemians.

Teplice až po prodloužení

Tepličtí o víkendu překvapivě remizovali v lize se Spartou 2:2, na Žižkově se ale pořádně natrápili. Až ve 101. minutě rozhodl střídající Tadeáš Vachoušek, syn legendy severočeského klubu Štěpána Vachouška.

"Bylo to trápení. Bohužel jsme k tomu přistoupili špatně, i když jsme to hráčům několikrát říkali. Chtěli jsme sestavu prorotovat a dát šanci i hráčům, kteří tolik nenastupují, aby si řekli o místo. Ale bohužel výkon celého týmu nebyl takový, jaký bych si představoval," citoval klubový web teplického trenéra Jiřího Jarošíka.

Jablonec o víkendu poprvé v sezoně zvítězil v lize, na což navázal v poháru v Praze proti Motorletu. Dva góly dal při výhře 4:0 střídající Jan Chramosta, skóre při své premiéře v dresu severočeského klubu otevřel malajsijský reprezentant Dion Cools.

"Splnili jsme povinnost a postoupili jsme. Bylo to dobré až na nějakých prvních 10 minut, kdy to bylo neurovnané. Pak jsme už hru ovládali a včas dali první branku. Celkově jsme dali čtyři góly a měli nějaké další šance. Jsem spokojený i s přístupem hráčů," uvedl jablonecký trenér David Horejš.

Také Zlín zvládl úlohu favorita proti Startu Brno s přehledem a diviznímu soupeři dal všechny tři branky už do přestávky. "V poháru se hraje o postup, to jsme splnili, takže můžeme být spokojeni. Po prvním poločase bylo v podstatě hotovo. Pak jsme si to zkomplikovali červenou kartou. Rozhodčí to takhle necitlivě posoudil a dohrávali jsme v deseti," uvedl asistent zlínského trenéra David Hubáček.

Už v úterý do poháru vstoupila Sigma Olomouc vítězstvím 4:2 po prodloužení v Uničově. Zbylé zápasy 2. kola jsou na programu příští týden. Čtveřice účastníků letošní kvalifikace evropských pohárů Plzeň, Slavia se Spartou a Slovácko a také vítěz ligové nadstavbové skupiny o umístění Mladá Boleslav zasáhnou do MOL Cupu až v dalším kole.

Velká sláva v Rokycanech

Liberec v minulém ročníku vypadl hned ve 2. kole s třetiligovými Zbuzany, s divizním lídrem Rokycany ale tentokrát problémy neměl. Úvodní dva góly dal před bezmála dvěma tisícovkami diváků obránce Slovanu Theodor Gebre Selassie. "Bylo to typické pohárové utkání, pro domácí se jednalo o zápas roku. Jsem spokojený, že jsme do utkání dobře vstoupili a dali rychlou branku, poté druhou a následně třetí," řekl liberecký trenér Luboš Kozel.

V rokycanské klubové kronice se bude vyjímat jméno Tomáše Glazera, jenž si připsal jedinou branku Západočechů. Ve 41. minutě po rychlém protiútoku snížil střelou z ostrého úhlu Glazer na 1:3.

I přes jasnou porážku si nejen rokycanští zápas užili. "Nečekal jsem, že tu bude tolik lidí, atmosféra byla hezká. Masivní kampaň na sociálních sítích jsem vnímal, dělali to dobře. Může to přitáhnout lidi k fotbalu," uvedl liberecký brankář Oliver Vliegen, podle nějž divizní tým nehrál špatně.

"Je to skvělá propagace města, které tím týdny naplno žilo," těšilo místostarostu Jan Šašek. "Fotbalisté jsou velmi aktivní na instagramu, ale kvůli zápasu s Libercem spustili twitter a mají obrovskou sledovanost. Doufám, že to udrží," uvedl s tím, že město fotbal a svůj areál hodně podporuje.

"Líbí se mi, že byli pozváni hráči mládeže a žáků. Je pro ně inspirací dostat se do áčka a ví, že i v Rokycanech si mohou zahrát s takovým týmem. Jeto velká motivace," dodal asistenta trenéra mládeže Pavel Benajtr. "Celé Rokycany zápasem žily tři čtyři týdny. Účet na twitteru založil trenér mládeže, který nechce zveřejnit jméno. Uvidíme, jestli to bude pokračovat, stojí to hlavně čas," dodal. Sám klub pak zveřejnil, že oním "twitterovým mágem" je Karel Jedlička.

"Tempo zápasu bylo rychlejší, než na které jsme zvyklí. Myslím, že nás to může posunout dál. Ten počet diváků byl super," řekl hráč Rokycan Jakub Janota, který rovněž intenzivně vnímal kampaň na twitteru, díky níž přijelo i dost lidí i z Liberce. Podle něj byly první dva tři góly zbytečné kvůli vlastním chybám. "Kdybychom takových zápasů měli víc, tak nás to herně i zkušenostmi hodně zvedne," dodal.

Výsledky MOL Cupu