Ronaldo vs. Messi dnes naposledy? Saúdové mají v plánu nakonec zlanařit i Argentince

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Ronaldo vs. Messi dnes naposledy? Saúdové mají v plánu nakonec zlanařit i Argentince
Ronaldo a Messi v dosud posledním vzájemném duelu z prosince 2020.
Ronaldo a Messi v dosud posledním vzájemném duelu z prosince 2020.Reuters
Dlouho se přetahovali o trůn pro fotbalového krále své éry. Cristiano Ronaldo (37) a Lionel Messi (35). Souboje nagelovaného portugalského gólového zabijáka a argentinského dribléra s plachým pohledem přímo na trávníku i na dálku o nejrůznější rekordy pomohly pozvednout fotbal v 21. století na nadpozemskou úroveň. Ronaldovým nedávným přestupem do saúdskoarabského Al-Nassru ovšem letitá rivalita končí. Možná navždy. Oba budou působit na rozdílných kontinentech, v jiných fotbalových světech. Proto bude dnes celá planeta sledovat jinak bezvýznamný přátelský duel výběru saúdskoarabské ligy v čele s Ronaldem proti Messiho Paris St. Germain.

Kulisa? Víc než důstojná. Stadion Krále Fahda v Rijádu pojme téměř 70.000 diváků. A v šest večer středoevropského času, na kdy má utkání stanoven výkop, má být do posledního místečka zaplněný. Pořadatelé údajně registrovali dva miliony žádostí o vstupenky. Přítomen bude i jistý saúdský realitní magnát, jenž za možnost vidět obě legendy ve vzájemném utkání zaplatil v aukci zhruba 2,6 milionu dolarů (asi 60 milionů korun)! Nejdražší lístek fotbalové historie zahrnuje i setkání s oběma hráči…

Akci vůbec provázejí velké peníze, francouzský klub za svou účast inkasuje přes 10 milionů eur (asi 240 milionů korun). Je přitom opravdu pouze náhoda, že se duel vyvrbil v takto prestižní záležitost. Podle smlouvy se totiž měl odehrát už loni, kvůli nákaze koronavirem uvnitř týmu PSG byl však odložen.

A málokterému fanouškovi na světě to vadí. Klání dvou velikánů navíc přichází pár týdnů poté, co Messi zcela zastínil Ronalda na mistrovství světa v Kataru, kde Argentinu dovedl ke zlatu, zatímco CR7 se s Portugalci loučil ve čtvrtfinále, a to jako zhrzený náhradník.

Oba se proti sobě postaví už ve 37. případě, dlouhá léta se utkávali v EL Clásicu coby kormidelníci flotil Realu a Barcelony. Naposledy se napřímo poměřili v prosinci 2020 v základní skupině Ligy mistrů a Ronaldův Juventus triumfoval nad Barcelonou na jejím stadionu 3:0. Sám jeho lídr se o to postaral dvěma přesně mířenými penaltami. Nyní povede proti PSG výběr ligy, složený z hráčů Al-Nassru a Al-Hilálu. "Rijád se stane hlavním městem fotbalu," komentoval souboj italský deník Gazzetta dello Sport.

Srovnání kariérních čísel dvou fotbalových velikánů
Srovnání kariérních čísel dvou fotbalových velikánůLivesport

Ronaldo si odbude premiéru v novém prostředí po nedávném přestupu z Manchesteru United. V týmu soupeře sice budou chybět Mukiele nebo Verratti, ale PSG nabízí vedle famózního Argentince třeba Mbappého či Neymara. Všichni ale budou zvědavi především na Messiho, zvlášť když působí jako tvář turistické kampaně, která láká cizince do Arábie.

Mimochodem země, která jeho týmu na nedávném šampionátu uštědřila jedinou porážku. A také země, která se podle všeho bude ucházet o pořadatelství MS 2030 proti společné kandidatuře Argentiny a dalších jihoamerických zemí.

Média navíc v minulých dnech přinesla zprávu o tom, že Messiho chce získat Al-Hilál, čili největší konkurent Al-Nassru (jeho nabídku mimochodem čerstvě odmítli Luka Modrič a Sergio Busquets). A že mu nabídne roční plat ve výši 300 milionů dolarů (Ronaldo má pobírat 200 milionů).

Podle nepotvrzených zvěstí se ale chystá útočník prodloužit o rok kontrakt v PSG. A potom? Saúdové jsou mocní a peníze pro ně vážně nejsou problém… Dostane jedna z největších rivalit moderního fotbalu pokračování na asijské půdě?

Přehled utkání Al-Hilál & Al-Nassr Stars – Paris St. Germain