Mistr světa úřadoval, Van der Poel potřetí v kariéře ovládl závod Kolem Flander

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Mistr světa úřadoval, Van der Poel potřetí v kariéře ovládl závod Kolem Flander
Van der Poel a jeho cílová radost.
Van der Poel a jeho cílová radost.Profimedia
Nizozemský cyklista Mathieu van der Poel (29) suverénně ovládl závod Kolem Flander. Úřadující mistr světa vyhrál slavný belgický monument potřetí v kariéře po triumfech z let 2020 a 2022.

Devětadvacetiletý Van der Poel rozhodl zdrcujícím nástupem zhruba 45 km před cílem ve stoupání na dlažebních kostkách na Koppenberg. Náročnost stoupání ještě umocnil déšť, a řada z jezdců proto radši v kopci sesedla.

Van der Poel zvítězil s náskokem 62 sekund před Lucou Mozzatem z Itálie. Se stejnou ztrátou do cíle dojel i domácí Nils Politt, který se na konečné třetí místo posunul po diskvalifikaci Australana Michaela Matthewse za nebezpečný spurt.

"Moje sezona je už teď úspěšná. Vyhrát Kolem Flander v dresu mistra světa je splněný sen a chvilku mi bude trvat, než tomu uvěřím," řekl Van der Poel. "Byl to nejtěžší závod Kolem Flander, co jsem zažil. Posledních dvacet kilometrů jsem v tomhle počasí jel v podstatě se zavřenýma očima," dodal.

"Kopce na kostkách byly v dešti ohromně náročné, ale Koppenberg úplně nejvíc. Strašně mi to tam klouzalo, ale nahoře jsem měl i tak krásný náskok. Nakonec jsem ho i v tom velkém větru udržel, ale do cíle jsem dojel s prázdnou nádrží," uvedl.

Van der Poel třetím triumfem vyrovnal rekord Kolem Flander, o nějž se dělí s Fabianem Cancellarou, Tomem Boonenem, Johanem Meuseewem, Ericem Lemanem, Fiorenzem Magnim a Achielem Busyssem. V Belgii se navíc jako první umístil popáté za sebou na pódiu.

Výsledky Kolem Flander