Skokani a skokanky na lyžích startují společně a nezvykle brzy. Kvůli olympiádě a fotbalu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Skokani a skokanky na lyžích startují společně a nezvykle brzy. Kvůli olympiádě a fotbalu
Skokani a skokanky na lyžích startují společně a nezvykle brzy. Kvůli olympiádě a fotbalu
Skokani a skokanky na lyžích startují společně a nezvykle brzy. Kvůli olympiádě a fotbalu
Profimedia
Sezona skoků na lyžích startuje letos s několika primáty. Poprvé na umělé hmotě a poprvé společnými závody mužů a žen. A také poprvé už na začátku listopadu, aby stihla upoutat pozornost fanoušků dříve, než hlavní televizní stanice nasměrují kamery na fotbalový šampionát do Kataru.

Zasněžené můstky už nebudou v letošní sezoně pro skokany na lyžích nutností. Světové poháry mužů i žen mohou už tento víkend odstartovat v polské Visle v nadmořské výšce kolem 500 metrů bez ohledu na aktuálně nadprůměrně teplé počasí.

Za největší favority na zisk křišťálových glóbů jsou považováni Slovinka Urša Bogatajová, ve vyrovnanější mužské špičce je nejčastějším tipem odborníků Rakušan Stefan Kraft. Ale sezona bude extrémně dlouhá, náročná, plná novinek, tím spíše nevyzpytatelná. Muži by ji podle plánovaného kalendáře měli zakončit zcela mimořádně až v dubnu.

Už před lety se začaly aplikovat různé větrné koeficienty, přičítají a odečítají se body za změnu délky nájezdu, čímž se značně snížil počet zrušených či neúnosně prodlužovaných závodů. Dříve se často musela opakovat celá soutěžní kola nebo naopak rušit závody pár skoků před koncem. To se v posledních letech velmi omezilo.

Možnost uspořádat i závody v zimní sezoně s doskoky na umělou hmotu, je dalším krokem, jak se vzepřít vrtochům počasí. O úspoře energií při stříkání umělého sněhu na obří doskokovou plochu pro jeden či dva závody ani nemluvě. Jedinou podmínkou, která i nadále bude odlišovat zimní závody od letních, je stopa. Ta musí být v zimní sezoně ledová. Zatímco v létě na nájezdové konstrukci postačuje keramická vložka, na zimu je nutné v ní vytvořit speciálním chlazením čistý led. "Při dnešních technologiích není problém nastříkat můstek sněhem i při patnácti stupních nad nulou. Ale je to energeticky nesmírně náročné a ekologicky zatěžující. Proto jsme se rozhodli vydat tímto směrem," říká Sandro Pertile, ředitel skokanských závodů Mezinárodní lyžařské federace (FIS)

Dřívější start kvůli MS v Kataru

Sezona letos začíná nezvykle brzy i proto, aby stihla upoutat zájem zejména německých, rakouských a skandinávských fanoušků ještě dříve, než se rozběhne fotbalový šampionát v Kataru. Ten bude v první fázi ročníku silnou konkurencí pro všechny zimní sporty. 

Začíná také poprvé v historii jako společná akce mužů a žen. Větší důraz na genderovou vyváženost je totiž dalším směrem, kterým se skokanský sport, dlouhá léta výhradně mužský, bude nadále ubírat. Zejména ve snaze rozšířit svoji vrcholovou základnu do více států a kontinentů, a upevnit tak svoji pozici mezi tradičními olympijskými sporty. "Tento víkend by měl být nejen parádní přehlídkou toho nejlepšího ze skoků na lyžích, ale také velkým krokem k plné vyváženosti mezi mužskou a ženskou částí našeho sportu. To je jednoznačný trend, který musíme i my respektovat," říká Sandro Pertile.

České týmy nestartují do sezony s nejvyššími ambicemi. Každé bodované umístění, tedy postup do finálového kola, bude úspěchem. Ženský tým, který se loni netajil velkými ambicemi, se na tuto sezonu připravoval s novým trenérem - Antonín Hájek odešel, nahradil ho Martin Bayer. Ve Visle bude mít jen dvoučlenné zastoupení – zkušenější Karolína Indráčková a v létě úspěšnější Klára Ulrichová.

Jak na tom bude Koudelka?

V mužském týmu bude úspěch do značné míry odvislý od toho, jak první závody zvládne operované a stále ne zcela stoprocentní koleno Romana Koudelky. Spolu s ním si místo v reprezentaci pro Světový pohár vybojovali výkony na nedávném mistrovství republiky Radek Rýdl a především Filip Sakala, který po individuální přípravě získal na Ještědu mistrovský titul.

Zatímco český tým i nadále vede Slovinec Vasja Bajc, prestižní místo v trenérském týmu německých skokanů získal nově Michal Doležal (mj. 8. místo na ZOH v Naganu), kterého si po konci jeho smlouvy u reprezentace Polska vyžádal šéftrenér Stefan Horngacher.

Němci zahájí už bez svých legend Severina Freunda a Richarda Freitaga, což jsou ale zároveň jediní dva příslušníci absolutní světové špičky, kteří se na konci minulé sezóny se závoděním rozloučili. Naopak Simon Ammann, čtyřnásobný olympijský vítěz z let 2002 a 2010, ohlásil, že i v 41 letech bude v kariéře pokračovat.

Seriál letních SP vyhrál sice Polák Dawid Kubacki, ale lídři celkového pořadí loňské sezony poolympijské léto pojali spíše vlažně. Až Visla ukáže, kdo z loňských hvězd se na mimořádně brzký zimní start připravil nejlépe. Japonec Kobayashi? Norové Lindvik či Granerud? Bude spolupráce s Michalem Doležalem svědčit Němci Geigerovi? Dočká se dalšího triumfu preciznost Rakušana Krafta? Nebo přinese nezvyklý úvod ročníku nějaké překvapení?

Program SP ve Visle