Slavia – Sparta. Které z pražských "S" to v derby víc řeže? Sešívaní, ukázaly statistiky

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Slavia – Sparta. Které z pražských "S" to v derby víc řeže? Sešívaní, ukázaly statistiky

Slavia – Sparta. Které z pražských "S" to v derby víc řeže? Sešívaní, ukázaly statistiky
Slavia – Sparta. Které z pražských "S" to v derby víc řeže? Sešívaní, ukázaly statistikyProfimedia
O tom duelu se dlouho dopředu mluví, na hřišti to jiskří a pro rozhodčí je nominace vyznamenáním. Jejich verdikty se pak detailně rozebírají a derby dlouho doznívá i v pozápasových ohlasech. Jak se vůbec píská střet Slavie a Sparty a jak k němu přistupují oba týmy? Kdo sbírá karty a kolik penalt bylo odpískáno za poslední dekádu?

Žlutá napomenutí, fauly, penalty, vyloučení… I tyto ukazatele budou v nedělním šlágru 13. kola FORTUNA:LIGY v Edenu velmi podstatné. Od ročníku 2012/13 se v české nejvyšší soutěži odehrálo celkem 23 derby pražských "S". Jak se vyvíjela ze statistického pohledu u rozhodčích?

Žluté karty

Jen dvakrát se ve zmíněném období stalo, že by jeden z aktérů derby neinkasoval žlutou kartu. V dubnu 2013 se to při výhře 3:1 povedlo Spartě, o čtyři roky později to zvládla Slavia, která na Letné zvítězila 2:0 a i díky tomu si nakonec došla pro titul. Z celkového pohledu dostávají žluté karty častěji sešívaní. Během 23 zápasů jich posbírali 84, oproti tomu Sparta 66. V průměru tedy Slavia inkasuje 3,65 žlutých karet na utkání, Sparta poté 2,86.

V posledních třech vzájemných zápasech se se žlutými kartami roztrhl pytel, bylo jich uděleno celkem 30! Nejvíc práce měl před rokem rozhodčí Ondřej Berka, jenž jich rozdal 13. Jednu z nich obdržel i kouč Slavie Jindřich Trpišovský.

Fauly

Podobné je to i s fauly, kde má taktéž navrch Slavia. V minulé dekádě se jen třikrát stalo, že by jeden tým neměl na svém kontě dvouciferný počet faulů. V utkání, kdy Sparta neinkasovala žlutou kartu (13. dubna 2014), se dopustila jen tří faulů!

Při setkání o rok později to bylo ze strany Sparty jen o šesti nedovolených zákrocích, hned následující zápas jich předvedla Slavia devět. Během deseti let si červenobílí připsali celkem 419 faulů, což je v průměru 18 na utkání. Letenští mají na svém kontě 341 přestupků, 15 na derby.

Červené karty

Kupodivu jich příliš od roku 2012 rozdáno nebylo. Za 23 utkání jen sedm, z toho čtyři u Slavie a tři u Sparty. Hned dvakrát se stalo, že sudí v jednom utkání ukázali červenou na obě strany. Platilo to i v posledním vzájemném měření sil, kdy v Edenu po druhé žluté kartě nedohrál Tomáš Wiesner, v závěru utkání jej ale následoval Srdjan Plavšič, jenž od arbitra Tomáše Klímy rovnou viděl červenou za nesportovní chování.

Posledních pět vzájemných soubojů.
Posledních pět vzájemných soubojů.Flashscore

Penalty

Také penalt bylo v derby v minulých 10 letech odpískáno jen sedm. V tomto ohledu je na tom lépe Sparta, která zahrávala čtyři, zatímco Slavia tři. Slavia navíc nekopala pokutový kop od roku 2018, kdy se z 11 metrů trefil Milan Škoda. Ten si z penalty připsal ještě jednu branku, naopak Muris Mešanovič (v září 2016) úspěšný nebyl.

Na opačné straně Sparta selhala hned dvakrát, penaltu nevyužili David Lafata před osmi lety a také Lukáš Juliš v sezoně 2019/20. Ten tehdy odmítl poslat Spartu do vedení a ještě v první půli Letenské stihl trest – dvěma góly zazářil nynější hráč francouzského Angers Abdallah Sima. Stoprocentní bilanci při penaltách měl ve Spartě naopak Guélor Kanga, který v derby proměnil dvě ze dvou.

Rozhodčí

Hlavním arbitrem pro nedělní souboj byl jmenován Miroslav Zelinka (41), jenž má za sebou čtyři ligová derby jako hlavní a jedno v roli videorozhodčího. To první pískal v roce 2010 ve své třetí ligové sezoně, kdy mu bylo pouhých 29 let. Tehdy Sparta vyhrála v Edenu 2:1. Další tři zápasy pod Zelinkou pak patřily Slavii.

Někdejší talent a reprezentant Česka do 16 let, jenž v civilním životě provozuje účetní firmu, ve zmíněných zápasech udělil celkem 26 žlutých karet a dvě červené. Častěji napomínal hráče Slavie (poměr žlutých karet 15:11). Na vyloučení je to pak u něj vyrovnané, na straně vršovického klubu nedohrál Josef Hušbauer, na té druhé Benjamin Tetteh. Zelinka také odpískal dva pokutové kopy, slávista Tomáš Souček jej proměnil, Lukáš Juliš ze Sparty nikoliv.

Sparta na něj nemá pěkné vzpomínky. Nejnasazovanější rozhodčí této sezony loni v zápase proti Pardubicím proti Letenským nesprávně nařídil penaltu, z níž soupeř vyrovnal na 2:2. Načež se Sparta rozhodla Zelinku vetovat. Od této sezony však už kluby neoblíbené sudí vetovat nemohou.

Zelinkova derby

2010  I  Slavia – Sparta 1:2 (žluté karty 0:4)

2015  I  Slavia – Sparta 1:0 (žluté karty 5:3)

2019 Sparta – Slavia 0:3 (žluté karty 1:7, červené Tetteh – Hušbauer, penalta Souček, SLA)

2020  I  Sparta – Slavia 0:3 (žluté karty 3:3, penalta Juliš, SPA, neproměnil)