Pět událostí ligového kola: Spasitel Lingr, návrat Staňka i Hapalův vítězný debut

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Pět událostí ligového kola: Spasitel Lingr, návrat Staňka i Hapalův vítězný debut
Pavel Hapal zažil úspěšný návrat na ligové trávníky.
Pavel Hapal zažil úspěšný návrat na ligové trávníky.Profimedia
Hlavní událostí 12. kola FORTUNA:LIGY je vítězná premiéra Pavla Hapala (53) na lavičce Baníku. Ve Vítkovicích i díky premiérové brance Srdjana Plavšiče (26) slavil vítězství nad Slováckem v poměru 3:1. Zabrala Slavia, i když to v deseti proti Mladé Boleslavi neměla jednoduché (2:1). Tři body mají také Plzeň, Sparta či Hradec Králové.

Vašulín poprvé skóroval bez Vlkanovy

Hradec Králové konečně dohrál v jedenácti a díky obratu se Zbrojovkou Brno se posunul už na čtvrté místo ligové tabulky. Podruhé v řadě se z penalty prosadil Jakub Rada, střelecky se poté probudil Daniel Vašulín.

Čtyřiadvacetiletý útočník mlčel od 31. srpna, kdy se musel poprvé obejít bez Adama Vlkanovy. Od té chvíle se zdálo, že mu nynější středopolař Plzně chybí. Svou třetí ligovou trefou dvě minuty před koncem ale zařídil Hradci nesmírně důležité vítězství.

"Je to pro nás velmi cenné vítězství. Skrytý cíl bylo udělat doma ze dvou utkání šest bodů, což určitě nebylo jednoduché," uvedl po utkání Miroslav Koubek, jenž byl výrazně spokojen s hrou útočníků i s podporou právě do ofenzivy.

Statistiky utkání Hradec Králové – Brno

Vítězný debut Hapala, první gól pro Plavšiče

Jak už to tak bývá, nový kouč přináší okamžitý efekt. Stejně to dopadlo u Pavla Hapala a Baníku Ostrava. Baník si však v domácím prostředí zadělal na problémy.

Proti Slovácku se díky trefám Almásiho a Plavšiče dostal do dvoubrankového vedení, během minuty poté inkasoval dvě žluté karty Jan Kalabiška a zdálo se, že je rozhodnuto. Po pauze ale hlavičkou snížil Hofmann a drama bylo na světě. Definitivní podobu výsledku dal ovšem šest minut před koncem Filip Kaloč a Baník tak po třech zápasech slaví vítězství 3:1.

"Bylo to pro nás velice těžké utkání. Určitě nám pomohlo rychlé vedení, červená karta už tolik ne, protože jsme se začali bát o výsledek. Ale jsem spokojen, bylo tam nasazení a bojovnost.  Při přesilovce jsme ale neměli mezihru, přišly ztráty a několik standardních situací. Myslím si, že to dělá hlava. Čeká nás ještě spousta práce," nelétal v oblacích Hapal. Baník se již ve středu představí ve Velvarech v rámci MOL Cupu, o víkendu zajíždí na půdu úřadujícího mistra a aktuálního lídra z Plzně. 

Statistiky utkání Ostrava – Slovácko

Staněk čistým kontem navázal na Slavii

V lize chytal Jindřich Staněk naposledy 18. září ve šlágru proti pražské Slavii. Vychytal čisté konto, poté ale vinou zranění pauzíroval. Nyní se do ligového kolotoče vrátil a přišel totožný výsledek – Viktorka uspěla na půdě Jablonce (3:0) a zůstává s přehledem první.

Staněk přispěl čtyřmi úspěšnými zákroky, dalším hrdinou duelu byl Tomáš Chorý, mimochodem jediný dvougólový střelec 12. kola. "Je to hrotový útočník, takže góly se očekávají. Tentokrát dal dva, za to jsem samozřejmě rád. Tomáš dobře pracuje, během utkání se naprosto vydal. I díky němu jsme utkání zvládli," chválil svého hrotového útočníka kouč Michal Bílek.

Spokojen mohl být i s výkonem Staňka, i když na začátku utkání mu dvakrát pořádně zatrnulo. "Nebyl jsem úplně v klidu. Soupeř nás ale nepotrestal a v dalším průběhu nás několikrát podržel. A to je nejdůležitější," doplnil Bílek.

Statistiky utkání Jablonec – Plzeň

Slavii spasil po Oscarově červené Lingr

Slavia měla v závěrečném utkání 12. kola vynikající úvod, už ve 4. minutě si ligový gólový účet ve Slavii otevřel Václav Jurečka. Jenže už o tři minuty později zatáhl Oscar Dorley Jiřího Skaláka a spustil běh událostí.

Rozhodčí Křepský poslal nejprve ze hry Ousoua, až video mu poradilo, že faulujícím hráčem byl právě Dorley. Ten inkasoval červenou kartu a sám faulovaný z penalty srovnal. V té chvíli nebylo domácím dvakrát do zpěvu. "Byla to pro nás rána. Reakce týmu ale byla jiná než v minulých zápasech. Konečně byl na trávníku někdo, kdo mužstvo vedl," podotkl na tiskové konferenci Jindřich Trpišovský a nepřímo tím hovořil o ofenzivní dvojici Jurečka – Lingr.

A zatímco prvně jmenovaný otevřel skóre, bývalý záložník Karviné jej dokončil. "Byla na nás deka, jsem ale obrovsky pyšný na tým. Po utkání v Kluži jsme si vše vyříkali, sedli jsme si s kluky a trenéry. Ukázali jsme, jaký jsme tým. Hráli jsme v deseti a pro diváky to možná nebyl moc koukatelný fotbal, ale zvládli jsme to týmově. Máme tři body a to je perfektní příprava na derby. Myslím, že se od této výhry můžeme odpíchnout," těší vítězství autora vítězné branky.

Statistiky utkání Slavia – Mladá Boleslav

Spartě to tentokrát šlo i bez Krejčího

Sparta se kvůli svalovému zranění musela obejít bez Ladislava Krejčího a fanoušci se báli, zda na řadu opět nepřijde remíza. Doma s Pardubicemi se ale nic takového nekonalo, Sparta svůj účet načala už v 8. minutě a dokončila jej v 74. minutě, kdy Tomáš Wiesner prvním ligovým gólem v sezóně uzavřel na konečných 5:2.

Poprvé se v novém ročníku FORTUNA:LIGY trefil Martin Minčev, střeleckou formu potvrdil Jan Kuchta a kouč Brian Priske tak mohl být spokojen. 

"Hráči jsou spolu delší dobu, více rozumí našim požadavkům a i sobě navzájem. Na hřišti si dokáží vyhovět, dostávají se do lepších pozic. Vrátil se nám Haraslín, rozstřílel se Kuchta. Tohle všechno se skládá dohromady a díky tvrdé práci stoupáme. Uspěli jsme potřetí za sebou a z toho mám opravdu radost," pravil spokojeně Dán.

Statistiky utkání Sparta – Pardubice