Srbsko – Švýcarsko pohledem dat. Balkánci chtějí přitvrdit v obraně, mají věž ze Salcburku

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Srbsko – Švýcarsko pohledem dat. Balkánci chtějí přitvrdit v obraně, mají věž ze Salcburku
Strahinja Pavlovič.
Strahinja Pavlovič.Profimedia
Ačkoliv se v souvislosti se srbským výběrem mluví především o jeho ofenzivní síle, nesmí se zapomínat ani na jeho dobře fungující obranu, která mu do velké míry zajistila postup na šampionát. Tým z Balkánu na ní bude hodně závislý také v klíčovém duelu o postup do osmifinále mistrovství světa, v němž potřebuje porazit Švýcary.

Defenziva se jako silná stránka paradoxně neukázala v utkání s Kamerunem, které skončilo remízou 3:3 poté, co Srbové soupeře pustili do několika velkých šancí. Svědčí o tom i koeficient 2,39 v kolonce očekávaných branek. Od stavu 3:1 nezvládli dvakrát ofsajd systém a soupeř vyrovnal.

Jeden z defenzivních článků se do historie tohoto duelu přesto nesmazatelně zapsal. K obratu, který nakonec k výhře nevedl, svou brankou na 1:1 zavelel 21letý stoper Strahinja Pavlovič, nejmladší člen výběru Dragana Stojkoviče.

Jeho přednosti jsou evidentní hned na první pohled. Tenhle 194 centimetrů vysoký a skoro 90 kilogramů vážící zadák Salcburku je jedním z nejsoubojovějších hráčů rakouské Bundesligy. Fyzické duely vyhledává a zároveň si v nich udržuje 71 % úspěšnost, což jej na jeho pozici řadí do špičky soutěže.

Je agresivním typem stopera, který se proti soupeři nebojí vystoupit, a pokud se tak rozhodne, odebere míč v 85 % případů. Plných 90 % stoperů v Rakousku má v této metrice horší výsledky než on. Svůj výborný odhad uplatňuje také při zachytávání soupeřových pasů a sbírání odražených míčů. I v těchto metrikách patří mezi nejlepší.

Pavlovičovy statistiky obranných činností z této klubové sezony.
Pavlovičovy statistiky obranných činností z této klubové sezony.11Hacks / Livesport

Defenzivní čísla je u stoperů vždy nutné zasazovat do správného kontextu a v tomto případě je třeba mít na paměti především to, jak velká je dominance Salcburku v rakouské lize. Hlubší analýza však ukazuje, že si v tomto ohledu Pavlovič velmi dobře vedl i v obtížnějších podmínkách, a sice jak v dresu Monaka, tak i v Evropské lize a Lize národů. Svého fyzického vrcholu hráči navíc dosahují až okolo 25 let, takže má stále ještě velký prostor pro další výkonnostní růst.

Společně s tvrdostí a bojovností jsou přitom dalšími znaky Pavlovičovy hry také skvělý přehled a technika. A to z něj při jeho fyzických parametrech dělá na světovém fotbalovém trhu velmi žádané zboží.

Přehled utkání Srbsko – Švýcarsko + audiokomentář

Hodně platný je v situacích, kdy tým potřebuje vyvézt míč z obranné třetiny do bezpečnějšího prostoru. Žádný jiný stoper rakouské Bundesligy v průměru na zápas nepodnikne vyšší počet tzv. progresivních náběhů, tedy takových, pomocí nichž hráč překonává s míčem dlouhé vzdálenosti. A nikdo také ve vlastní třetině a středu hřiště nevytváří svým pohybem hodnotnější situace z pohledu toho, k jak nebezpečným šancím následně vedou.

Pokročilé datové modely dále ukazují, že podobně dominantní je Pavlovič i v rozehrávce. Svými pasy  v obranné třetině a středu hřiště vytváří větší hodnotu pro svůj tým už pouze Dominik Stumberger ze Swarowski Tirol. Pavlovič je ze Salcburku zvyklý stále hledat kreativní řešení a průnikové přihrávky, v jejich počtu je na svém postu jasný lídrem Bundesligy. Srbové tak od něj budou hodně očekávat nejen při bránění...