Svitolinová se po porodu vrátila k tenisu: Měla jsem husí kůži. Vím, co musím zlepšit

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Svitolinová se po porodu vrátila k tenisu: Měla jsem husí kůži. Vím, co musím zlepšit

Svitolinová se po porodu vrátila k tenisu: Měla jsem husí kůži. Vím, co musím zlepšit
Svitolinová se po porodu vrátila k tenisu: Měla jsem husí kůži. Vím, co musím zlepšitProfimedia
Tenisový svět přivítal zpátky na dvorci další čerstvou maminku. Jen šest měsíců po porodu se na zelená antuce v Charlestonu představila bývalá třetí hráčka světa Elina Svitolinová (28). I přes třísetovou bitvu a porážku s Julií Putincevovou (28) na sebe však mohla být hrdá.

Svitolinová – Putincevová 1:2

Pro Svitolinovou to nebyl zrovna jednoduchý návrat. Duel s Putincevovou se natáhl téměř na tři hodiny. První sadu sice Ukrajinka v tie-breaku vyhrála, a i když se jí nepodařil druhý set, v tom třetím bojovala až do posledních gamů o postup. Rozhodujícím se ukázal brejk kazašské tenistky za stavu 4:4. Následně už si Putincevová pohlídala servis a zápas dopodávala. I tak si rodačka z Oděsy vyslechla aplaus publika.

"Měla jsem husí kůži, byla tu opravdu milá atmosféra. Spousta lidí mi fandila a podporovala mě v těžkých momentech. Nebylo to pro mě jednoduché, ale se svou hrou jsem spokojená. Teď vím, co musím zlepšit," svěřila se Svitolinová po utkání. 

Sestřih zápasu Svitolinová – Putincevová
Livesport

Náročný byl pro čerstvou tenisovou maminku comeback hlavně fyzicky. "Během těhotenství jsem vůbec necvičila, chtěla jsem, aby si mé tělo odpočinulo. Pak jsem vlastně musela budovat své svaly od nuly. Dva týdny po porodu jsem cítila, že se pomalu vracím do kondice a po dalších třech měsících jsem začala postupně trénovat," vyprávěla.

Mimo kurty byla přesně 375 dnů. Před pauzou se naposledy představila loni 24. března ve druhém kole turnaje v Miami s Heather Watsonovou, které podlehla až v tie-breaku třetí sady – 6:4, 3:6 a 6:7(4). Už tehdy byla ve druhém měsíci těhotenství, neboť malá Skaï se přišla na svět v polovině října.

Pozápasový ohlas Julie Putincevové.
Livesport

Musíme to respektovat

Když se Svitolinová chystala na návrat, přišla z tenisového prostředí zpráva, že Wimbledon zrušil své rozhodnutí o zákazu startu Rusů a Bělorusů. "Je to jejich rozhodnutí a my to musíme respektovat. Je čas vrátit se na kurt a nakopat jim zadky," usmála se Ukrajinka, pro kterou je toto téma jinak velmi citlivé. 

Před odletem do zámoří Svitolinová navštívila svou rodnou zemi. "Byl to pro mě těžký výlet, ale zároveň jsem byla šťastná, že jsem mohla vidět svou babičku a také druhou polovinu rodiny," vyprávěla a vzápětí dodala: "Je opravdu těžké, vidět svou vlast ve stavu neustálé pohotovosti. Navštívila jsem některá města, která jsou zcela zničená raketami. Proto se ze všech sil snažím získat peníze pro ukrajinský lid a na obnovu naší země."

Táta Monfils už taky hraje

Po narození dcerky se z tenisového dění stáhl i Svitolinové manžel Gaël Monfils. Ten sice loni vynechával turnaje kvůli zranění chodidla, po radostné události se však začal rodině věnovat naplno. "Jsem nadšený, bude to úplně jiný život. Doufám, že budu skvělý táta," neskrýval Francouz nadšení minulé léto v rozhovoru pro web TennisUptoDate.

I on už je však zpět. Zatím ale není tak úspěšný, jako když se pohyboval v elitní 10 žebříčku ATP. Momentálně figuruje až v jeho čtvrté stovce. "Uveďme to na pravou míru: Jasně, prohrál jsem své první dva zápasy po pauze a ano, zranil jsem si zápěstí a nedohrál jsem třetí zápas. Je to zklamání, ale také to není žádná katastrofa, jak psala některá média," nechal se slyšet šestatřicetiletý Francouz, jenž sám dobře ví, že to důležitější má doma.

Jeho partnerka není jedinou maminkou na okruhu WTA. Úspěšně se vrátily Taylor Townsendová, Viktoria Azarenková či Tatjana Mariaová. Po porodu znovu začaly hrát i Jevgenija Rodinová, Yanina Wickmayerová, Věra Zvonarevová či Amandine Hesseová a zároveň se čeká na návrat dalších. Už na konec dubna ohlásila comeback Barbora Strýcová, která se chystá na několikaměsíční rozlučku, a vrátit se chce i Angelique Kerberová.