Šwiateková přestála další krizi, do finále ji dohnaly tribuny. Ale musela je tišit

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Šwiateková přestála další krizi, do finále ji dohnaly tribuny. Ale musela je tišit

Šwiateková v Ostravě na sobotní tiskové konferenci odložila typickou kšiltovku.
Šwiateková v Ostravě na sobotní tiskové konferenci odložila typickou kšiltovku.Tomáš Rambousek
I když se nedaří, dokáže najít způsob, jak vyhrát. To je aktuální charakteristika Igy Šwiatekové (21). V semifinále Agel Open vyrobila více nevynucených chyb, nastřílela méně vítězných úderů a v dobře rozehraném duelu s Jekatěrinou Alexandrovovou (27) ve druhé sadě málem schytala kanára. Nakonec ale soupeřku udolala 7:6, 2:6, 6:4 a ostravský turnaj díky tomu dostal vysněné finále.

Bylo to už 60. vítězství Šwiatekové v letošním roce, tak povedenou sezonu naposledy zaznamenala v roce 2017 Caroline Wozniacká. Cesta k úspěchu však rozhodně nebyla snadná.

Alexandrovová v Ostravě vyřadila Viktorii Azarenkovou i Darju Kasatkinovou a také světovou jedničku dostala pod velký tlak. Šwiateková si patrně vzpomněla na loňský rok, kdy pro ni semifinále bylo konečnou. Ale několik tisíc polských fanoušků na tribunách jí nedovolilo myšlenky na to, aby zápas tentokrát vypustila. “Necítila jsem se úplně dobře, ale už je to určitě lepší než v předchozích dnech,” připomněla své nachlazení na tiskové konferenci, kde tentokrát odložila typickou kšiltovku.

Zápas pro sebe rozhodla ve třetím setu, když se jí za stavu 3:3 podařilo čistou hrou vzít Alexandrovové servis. Jásot na tribunách byl v tu chvíli obrovský, až Šwiateková stejně jako několikrát předtím dokonce fanoušky tišila. Přesto je nakonec musela pochválit: “Diváci mi pomáhají celý týden, ale dnes byli opravdu důležití. Cítila jsem, že ztrácím energii a soupeřka navíc hrála velmi dobře. Atmosféra v hale mi určitě pomohla.”

Ve finále se čeká česko-polský souboj nejen na kurtu, ale i na tribunách. A už i Barbora Krejčíková naznačila, že ti čeští možná budou v menšině. Šwiateková ale cítí, že bude muset boje v hledišti vytěsnit z hlavy. “Popravdě se toho trochu obávám, protože důležité bude soustředit se na hru. Kdo se bude na zápas dívat, asi to pro něj bude zábava, ale o to těžší bude se soustředit. Nicméně po US Open už jsem připravená na všechno,” sdělila polská tenistka.

Dosavadní dva duely s Krejčíkovou polská tenisová hvězda vyhrála, před ostravským finále ale dává najevo respekt. “Barbora hraje velmi dobře a loni ukázala, na jaké úrovni umí hrát. Letos se vracela po zranění, ale je vidět, že se dostává do formy. Navíc minulý týden vyhrála turnaj v Tallinu. Ale na tom nezáleží. Bude to o mně a o tom, že se bude soustředit jako na každý jiný zápas.”