Ten Hagova rekonstrukce United pokračuje. Jak se projeví v derby proti City?

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Ten Hagova rekonstrukce United pokračuje. Jak se projeví v derby proti City?

Ten Hagova rekonstrukce United pokračuje. Jak se projeví v derby proti City?
Ten Hagova rekonstrukce United pokračuje. Jak se projeví v derby proti City?Reuters
Když Anthony Martial (27) vstřelil v říjnovém derby proti Manchesteru City svůj první gól, nevěděl, jak a jestli se má vůbec radovat. United tehdy prohráli se svým největším rivalem 3:6 a hrstka fanoušků, která ještě na stadionu zbyla, se ani neobtěžovala zvednout ruce. Pár jich přece jen zatleskalo, ale spíš z ironie než z radosti.

Citizens předčili v onom zápase městského nepřítele ve všech ohledech a stačili jim k tomu vlastně jen dva hráči – Erling Haaland a Phil Foden. Oba zaznamenali hattrick, což bylo úplně poprvé, kdy se povedlo dát v manchesterském derby tři góly dvěma hráčům jednoho týmu.

Do těžké pozice se dostal hlavně kouč United Erik ten Hag, který musel po těžké porážce zvednout tým ze dna. Hned po konci zápasu proto začal vymýšlet, jak to udělat.

Oba týmy se střetnou znovu v sobotu, tentokrát bude duel hostit Old Trafford a United jsou ve zcela jiné pozici. V 10 zápasech, jež od té doby odehráli, získali 24 bodů, o jeden víc než City a v Premier League prohráli jen jednou.

Ten Hag se může spoléhat i na výkon Brazilce Casemira. Ten odehrál v prvním derby jen 32 minut a na hřiště se dostal příliš pozdě na to, aby mohl cokoliv změnit. O týden později však dostal na trávníku Evertonu víc prostoru a United zvítězili po trefách Antonyho a Cristiana Ronalda 2:1.

Od té doby je bývalý záložník Realu Madrid oporou týmu a United těží z jeho vůdčích schopností a defenzivních dovedností. V této sezoně si Brazilec připsal sedmý nejvyšší počet obranných zákroků v lize, přestože v ní nastupoval až od října.

Bilance Manchesteru United a Manchesteru City
Bilance Manchesteru United a Manchesteru CityOpta by StatsPerform

Jeho zařazení do sestavy uvolnilo hráčům jako Christian Eriksen a Bruno Fernandes nohy. Kreativnější fotbalisté United dostali víc prostoru ve hře, za což se odvděčili. Eriksen má v lize zatím na kontě šest asistencí a ve statistickém souboji zaostává v tomto ohledu pouze za Kevinem de Bruynem.

United se zpevnili také v defenzivě. V minulých 10 ligových zápasech udrželi pět čistých kont. Pro srovnání – v prvních sedmi kolech to zvládli jen dvakrát, v obou případech proti klubům ze spodní části tabulky.

Během posledních týdnů, kdy se hvězdy stále rozkoukávají po mistrovství světa, přesunuli trenéři Luka Shawa z levé strany obrany do jejího středu. A to se ukázalo jako efektivní tah, neboť kdykoliv nastoupil, United neprohráli zápas a inkasovali jen jeden gól. A to po laciné chybě brankáře Davida de Gey.

Červená část Manchesteru je aktuálně rozhodně plná sebevědomí a zdá se, že City způsobí mnohem větší problémy než v říjnu.

Manažer Citizens Pep Guardiola prohlásil, že vymyslel "smělé plány" na to, jak svého rivala porazit. To podle komentátorů ukazuje, že musí přijít s úplně jiným taktickým záměrem než s tím, který mu bezchybně fungoval na začátku sezony. Jeho největší noční můrou a možná i největším úspěchem Ten Haga bylo uzdravení Marcuse Rashforda.

Nejlepší střelci aktuálního ročníku Premier League
Nejlepší střelci aktuálního ročníku Premier LeagueOpta by Stats Perform

Ten ale v poslední době tvrdě narazil. Zaspal, přišel pozdě na předzápasovou poradu a Ten Hag ho proto vyřadil ze základní sestavy. Útočník zůstal v zápase proti Wolves na lavičce, než nakonec nastoupil ve druhém poločase a vstřelil vítězný gól. 

Začátek nizozemského trenéra na lavičce United nepatřil k těm nejvydařenějším, v šatně ho nebylo moc slyšet. Ovšem po odchodu Cristiana Ronalda do Saúdské Arábie se momentálně zdá, že je na Old Trafford středem pozornosti.

Sobotní zápas tak pro něj představuje dokonalou příležitost, která ukáže, jak daleko se jeho tým posunul. Bod nebo i víc ze zápasu by Rudým ďáblům naznačil, že jsou na cestě zpět vzhůru a mohli by být City ještě nějakou dobu trnem v oku.

Jisté ale je, že podobně ironické oslavy, jaké připravili fanoušci United svým hráčům, v sobotu na Old Trafford k vidění nebudou.

Přehled zápasu Manchester United – Manchester City